Med en titel, der minder om Stanley Kubricks satiriske filmklassiker Dr. Strangelove – Eller: Hvordan jeg lærte at holde op med at bekymre mig og at elske bomben, giver bogen et meget tvetydigt førstehåndsindtryk. En nærmere studering af omslaget fører da også et billede af forfatteren, samt en beskrivelse af dennes fritidsinteresser, der bl.a. nævner skiløb, vin og italienske sportsvogne, som øjeblikkeligt leder tankerne hen på Rytteriets Fritz og Poul. Det var altså med en del undren, at bogen blev påbegyndt. Det skete dog alligevel, da vi her på Altandetlige.dk trods alt godt kan lide vin, og der må være en grad af signalværdi i en børshandler, der samler på italienske sportsvogne.
Som titlen antyder, så er der to gennemgribende temaer i bogen. Det ene er ganske kort at mennesker ofte agerer irrationelt, og at denne adfærd er så systematisk, at den faktisk kan spores i markedernes fluktuationer. Det andet store tema er hvordan, man kan udnytte dette til at tjene penge. Selve bogen starter med en introduktion til de klassiske eksempler på markeder, hvor det hele er gået i selvsving opad, for dernæst at kollapse og ligeså hurtigt gå ned igen. Både Hollands sagnomspundne tulipanboble og Newtons berømte citat i forbindelse med Sydhavsboblen: ”Jeg kan beregne himmellegemernes bevægelser, men ikke menneskenes galskab.” bliver nævnt og sat i forbindelse til den menneskelige psyke. Det fungerer som en meget god introduktion til bogens første store tema.
”Der sker underlige ting i vores hjerner”. Så kort kan det siges, og således indleder Lars Tvede den del af bogen, der omhandler psykologi og de fejlslutninger, der sker i mennesker, der er i strid med antagelsen om homo economicus. Igennem en række letforståelige eksempler og et enkelt sprog med en minimal mængde psykologiske fagtermer introduceres vi til den menneskelige psyke. Helt konkret bliver hjernen ”dissekeret” og nøje analyseret i denne del af bogen for at fastslå hvilke processer, der påvirker vores adfærd i bestemte situationer. Ved at introducere tre forskellige hjerner, den bevidste hjerne, den intuitive hjerne og krybdyrshjernen, får Lars Tvede skabt et meget godt grundlag for forståelsen af irrationel adfærd, og især hvad der sker, når hele markedet ramler, og alle bliver grebet af panik. Det fører til en lige så god gennemgang af socialpsykologi. Ligesom markederne er steder, hvor købere og sælgere mødes og udveksler information, så mødes deres adfærdsmønstre også her og påvirker hinanden. Hvordan dette spil fungerer, og hvorledes venner, bekendte, medier og mange andre faktorer også har en indflydelse på vores måder, at tage beslutninger på, gennemgås på fængende og fascinerende vis.
Hernæst kaster Lars Tvede sig ud i bogens andet store tema, der er hvordan du kan tjene penge. Her bliver bog desværre lidt mere vag i det. Med belæg i bogens andet store tema bliver det mest af alt slået fast, hvordan man i hvert fald er garanteret at tabe penge. Faktisk bliver der opstillet hele 30 regler, der i bogen bliver grundigt gennemgået og forklaret, for hvad man ikke skal gøre. Nogle af dem burde dog i forvejen være indlysende for en Polit. F.eks. skal man huske at sprede sin risiko og holde sig fra at købe aktier i affekt. Med andre ord så var det en dårlig ide, at sætte alle konfirmationspengene i FCK-aktier dengang i 2007 hvor alt gik fantastisk. Gennem begreber som Golden cross, trekanter, kanaler og forskellige glidende gennemsnit i et omfang så enhver Samfundsbeskrivelse A metodeopgave virker kort, gives der et bud på hvor trenden i et marked kan analyseres og forudsiges. Det virker alt sammen lidt for simpelt og eksemplerne lidt for velvalgte til, at det kan bruges i den virkelige verden. I hvert fald ligger der her ubesvarede spørgsmål og inspiration nok til et par opgaver i økonometri og finansiering.
Alt i alt er det en spændende og interessant bog. Bogen er som nævnt ikke oplagt som en pensumbog, men netop dette er faktisk en af dens største styrker. Uden at gå i dybden med de mest komplicerede tekniske detaljer og særtilfælde introduceres alle begreber på en letforståelig måde og relateres til den virkelige verden. Hvis man leder efter en måde at tjene hurtige penge på aktiemarkedet til at finansiere sit forbrug i fredagsbaren på, så vil bogen nok skuffe slemt, da der ikke gives en universal opskrift på at score kassen. Hvis man derimod synes, at krydsfeltet mellem psykologi og økonomi er spændende, vil bogen næppe skuffe en.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2