Hvornår blev du færdiguddannet cand.oecon, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?
I efteråret 2009 blev jeg færdig som økonom fra Aarhus med linjebetegnelse i nationaløkonomi. Det betød, at en lang række fag var givet på forhånd (makro, mikro og økonometri). Mine (relativt få) valgfag var med fokus på arbejdsmarkedsøkonomi og finanspolitik, ligesom jeg tog et enkelt fag inden for både pengepolitik og finansieringsteori.
Hvilken stilling i Nationalbanken besidder du, og hvordan fik du denne?
Jeg arbejder i sektionen Dansk Økonomi i Økonomisk Afdeling. Her har jeg efterhånden været i 3½ år. I mit arbejde ligger fokus i høj grad på at vurdere konjunkturerne, og jeg er bl.a. med til at udarbejde og skrive Nationalbankens prognose for dansk økonomi. Jobbet fik jeg ved at skrive en uopfordret ansøgning.
Hvorfor valgte du netop at arbejde i Nationalbanken og hvad var dine tanker om at arbejde i en halv-offentlig virksomhed frem for en privat?
Jeg ville gerne arbejde et sted med høj troværdighed, hvor det var prioriteret (og nødvendigt), at man havde tid til at udføre et ordentligt stykke fagligt arbejde. Desuden havde jeg den opfattelse (og det har jeg skam stadig), at det er godt at være en del af noget, der har større mål, nemlig at støtte op om, at vores fælles samfund fungerer.
Desuden er Nationalbanken vel landets største enkeltarbejdsplads for økonomer. Der er mange afdelinger, hvor man kan beskæftige sig med forskellige ting, fx anvendt makroøkonomi, investering, finansiering, statistik og regnskab. Det er relativt nemt at skifte mellem afdelinger og dermed at kunne udvikle sig fagligt i flere forskellige jobfunktioner.
Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
Det findes der vist ikke – og heldigvis for det! Jeg får lov til mange forskellige ting, og det er sjældent noget, der når at blive rutine. Men i går skrev jeg fx et notat til direktionen og afdelingscheferne om Europa-Kommissionens vurdering af de makroøkonomiske ubalancer i Danmark. Desuden arbejdede jeg også på et udkast til en præsentation om konjunktursituationen, som Lars Rohde skal bruge til næste bestyrelsesmøde.
Vi har også flekstid. Det betyder, at arbejdstiden er lidt flydende, hvilket bl.a. har haft den fordel, at jeg har kunnet være holdunderviser på polit.
Hvilke fag fra din uddannelse anvender du i dit daglige arbejde i banken?
Det er i høj grad de forskellige makrofag, jeg trækker på. Ikke nødvendigvis altid en specifik teori, men lige så meget til at forstå de økonomiske sammenhænge, eller fx hvor meget man skal lægge i forskellige regressionsresultater.
Hvad er det bedste ved dit job?
Jeg lærer noget nyt hver dag! Læringskurven er meget stejl – og der er i Nationalbanken stort fokus på, at den bliver ved med at være det, så jeg har efterhånden arbejdet med en del forskelligt. Og så er det dejligt at være en del af et meget stærkt fagligt miljø.
Der er også gode muligheder for at deltage i kurser og seminarer. Både i Danmark og i udlandet, hvor jeg bl.a. har været i Seoul, Bruxelles og Rom. Desuden har jeg de seneste par år været med i to arbejdsgrupper i ECB-regi. Jeg har derfor også været i Frankfurt ca. en gang om måneden til møder, hvor jeg har repræsenteret Nationalbanken og leveret de danske bidrag.
Hvordan er det at udarbejde et papir om tendenserne i Færøernes økonomi, hvor bl.a. makrelfangster og- priser er en af de væsentligste faktorer?
Det er vigtigt at huske, at Færøerne har en hel og velfungerende økonomi trods sin beskedne størrelse. På mange måder er det ligesom at se på dansk økonomi blot med den forskel, at fx fiskeriet betyder forholdsvis meget mere. Fx kan en ændring i makrelindtægterne have betydelig indflydelse på både økonomiens samlede vækst og de offentlige finanser. Der er altså rigtig meget, man skal sætte sig ind i, hvilket er enormt spændende. Og at turen så går til Tórshavn en gang om året, gør det bestemt ikke dårligere.
Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?
Der er en venlig og imødekommende stemning. Frokostpausen er altid en af (arbejds)dagens højdepunkter. Hvis man har lyst til at mødes i fritiden, så har Nationalbanken bl.a. en idrætsforening, der dækker fx fodbold, badminton, fitness, og hvor jeg selv er medlem af løbeklubben. Desuden er der ca. en gang om måneden fælles fredagsbar.
Hvis du skulle give et råd til nyuddannede der skulle ud og finde deres første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?
Jeg tror, at det er vigtigt, at man i god tid begynder at overveje, hvad man gerne vil arbejde med. Selv havde jeg stor fordel af at deltage i jobmesser, virksomhedsbesøg og -præsentationer, mens jeg læste. Derefter er det jo så med at holde øjnene åbne. Måske skal man søge allerede inden, man har afleveret specialet, hvis der dukker noget op, som man synes kunne være interessant.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2