Cand.polit i Hong Kong

I hvilket land bor du og hvor længe har du boet der?
Jeg bor i Hong Kong, og har boet der 3 år nu. Før det boede jeg i Storbritannien i lidt over et halvt år, og før det i USA et år for at tage en master.


I hvilken virksomhed arbejder du, og hvad er din funktion?
Jeg arbejder i Goldman Sachs som trader. Jeg fokuserer på interest rates og FX exotics, som er matematisk komplicerede produkter indenfor FX og renter, samt funding, hvor man rejser penge på en optimal måde for banken. Før det arbejdede jeg i structuring (også FX og renter), hvor jeg fokuserede mere på produktudvikling og innovation.

Hvorfor tog du til Hong Kong for at arbejde?
Jeg tog til Storbritannien/Hong Kong frem for Danmark, da det i Danmark ikke er muligt at arbejde med det, jeg arbejder med på samme niveau, som jeg kan i en bank som Goldman Sachs. At lønnen er højere, og skatten, især i Hong Kong, lavere, var en sekundær bonus, men ikke den primære drivkraft. Havde jobbet været i Danmark, havde jeg nok taget det pga. familie og venner. I begge lande, men især i Hong Kong, er der en langt højere arbejdsmoral end i Danmark. Som jeg tit siger, når jeg sammenligner arbejdsmarkedet i Asien vs. Europa; i Europa er der tendens blandt studerende til at tænke "disse arbejdsgivere skal være glade for at få mig som ansat", mens man i Asien mere tænker "jeg skal være glad for at kunne blive ansat hos disse arbejdsgivere".

Det er klart, at et for ensidigt fokus kan blive for meget, og sandheden er nok et sted midt imellem de to udsagn, men for mig personligt er et miljø, hvor hårdt arbejde værdsættes og belønnes (hvilket det, for at være helt ærlig, ikke gør i Danmark) at foretrække.

Regner du med at bo i udlandet permanent?
Hvor længe jeg bliver, er svært at sige - jeg planlagde ikke bestemt at tage til Hong Kong eller Storbritannien, det skete bare som en naturlig udvikling. Jeg har ingen intention om at rejse til et andet land eller Danmark lige nu, men er heller ikke lukket overfor det, hvis en god mulighed viser sig. 

Det værende sagt, med den udvikling der er sket i Danmark over de sidste mange år med mindre og mindre erhvervsvenlighed, så er antallet af jobs, jeg finder interessante i Danmark ikke ligefrem steget, så sandsynligvis vender jeg ikke tilbage til Danmark lige foreløbig.

Hvad bruger du særligt fra Polit i dit arbejde?
Fra Polit, samt de fag jeg tog på matematik, bruger jeg primært de økonometriske og matematiske metoder kombineret med den viden, jeg har om makroøkonomi.  Mikro bruger jeg desværre ikke meget, omend mikrobaserede fag som behavioral finance er meget relevante. Det felt jeg sidder i, er nok noget nær det optimale felt i min bank for en Polit, da jeg kan bruge mange dele af min uddannelse. Jeg tror, det er svært at finde jobs hvor en Polit + nogle matematik fag er mere direkte anvendeligt end mit. 

Med det værende sagt, så sidder jeg tit og græmmer mig over de forsimplede statistiske metoder, som mange omkring mig (inklusive mig selv af og til) bruger, dels fordi der ikke er tid til dybere analyse, og dels fordi ens kunder kigger mærkeligt på en, og tror man er ved at snyde dem, hvis man begynder at nævne IV, kointegration og bayesiansk statistik.

Hvordan opfatter du arbejdsmiljøet og -vilkårene i forhold til Danmark?
Arbejdsvilkår som sådan er nok bedre end i Danmark. Arbejdstiden er generelt højere pr dag end i Danmark - jeg arbejder 50-60 timer om ugen, mandag til fredag, intet weekendarbejde. Det hænger sammen med den bedre arbejdsmoral, men også med den type job jeg har. Bankfolk i Danmark arbejder nok ikke meget mindre end jeg gør, omend dog lidt. Sygehus, skole m.v.  er gratis (og bedre end i Danmark), og man beholder en langt større andel af sin indkomst, så det er en hel del nemmere at få tingene til at løbe rundt for en given løn.  

Det vil for mig også sige at arbejdsvilkårene er bedre, da arbejdsvilkår for mig ikke kun handler om hvorvidt jeg kan få flextid osv., men også om mit arbejde har et godt økonomisk udbytte. Jeg har cirka seks ugers ferie om året, plus helligdage (der er flere helligdage i Hong Kong end i Danmark, da der er både engelske og kinesiske helligdage), så cirka lige så mange fridage.

Arbejdsmiljøet er generelt hårdere end i Danmark.  Det er til dels grundet mit jobs karakter, som er relativt fast paced. Der er ikke tid til at formulere tingene som "vil du lige være sød at gøre det her, så er du en snut" men i stedet "gør det nu", og så er Hong Kong nok også generelt er lidt mere hårdt i kanten end Danmark.

Hvad er dit bedste råd til en, der gerne vil have en karriere i Hong Kong?
Hvis man gerne vil have en karriere i Hong Kong, eller et hvilket som helst andet land, så skal man åbne sin horisont og søge ud. Internships især er gode, det var det, der gjorde det for mig. Så får man også set den enorme konkurrence, der er på det internationale jobmarked. Hvis du ikke tager jobbet, så står der 100 i kø bag dig. Det er nok en smule tankevækkende for de fleste, når snakken senere hen falder på arbejdsmarkedet i Danmark, og om man skal prøve at få folk til at arbejde mere og længere.

Polit er i mine øjne meget dårlig til at annoncere for internationale jobmuligheder, så jeg synes, man skal bruge det alumni, man nu kan finde, og derudover er man nød til at gøre en stor indsats selv.

Faktaboks

Christian Stassen blev cand.polit. i 2008, og tog yderligere en mastergrad i matematisk financiering fra Princeton University i 2009.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk