Fra studiejob til fuldtidsjob i Finansministeriet

Hvilke overvejelser fik dig til at søge fuldtidsjob på din studiearbejdsplads? Hvorfor var det interessant at blive student i Finansministeriet?
Jeg søgte ind på polit-studiet på grund af min interesse for samfundsøkonomiske spørgsmål og samspillet mellem disse og den politiske verden. Mit klare mål med studiet var helt fra starten at komme til at arbejde et sted, hvor der er mulighed for at være med til at forme rammerne for de politiske beslutninger. Ret hurtigt på studiet tænkte jeg, at Finansministeriet kunne være et oplagt sted at indfri dette. Her får man en ret unik mulighed for at være med helt fremme og anvende sine faglige kvalifikationer tæt på, hvor de politiske beslutninger træffes. Det lå derfor ligefor, at jeg søgte stillingen som studentermedhjælper i Finansministeriet.

I løbet af studietiden overvejede jeg også andre jobmuligheder. Især et job som managementkonsulent. Jeg var så heldig at stå med et jobtilbud fra et konsulentfirma og fra Finansministeriet, da jeg var færdig med studiet. Her sagde mavefornemmelsen mig, at jeg skulle vælge Finansministeriet. Det har jeg bestemt ikke fortrudt siden.

Hvordan greb du jobsøgningen til dit fuldtidsjob an?
Da jeg var ved at være færdig med studiet, søgte jeg fastansættelse i Finansministeriet på et såkaldt generelt opslag. Det vil sige et opslag, hvor en række stillinger, der er blevet ledige over en periode, er samlet i én ansøgningsrunde. Mulighederne var her åbne for at komme til at arbejde med en række forskellige fagområder – både de mere makro-tunge, men også de policy-rettede.

Under studiet havde jeg ret makro-tunge studenterstillinger og jeg var derfor mest opsat på at forsøge mig med et mere policy-rettet job. Ikke som et fravalg af makroøkonomien, men for også at opbygge kompetencer og prøve kræfter med den anden retning. Jeg endte med at få tilbudt en stilling i policy-fløjen, så på den måde gik det hele meget godt op.

Hvordan var overgangen fra student til fastansat?
Hånden på hjertet var det faktisk en ret stor omvæltning at gå fra at være student til fuldtidsansat. Du får i Finansministeriet ret hurtigt et stort ansvar. Man er nærmest fra start med til at styre møder og forhandlinger både internt og med eksterne parter. De parter, du sidder overfor, har ofte større erfaring med det pågældende område og fra arbejdsmarkedet generelt. Det stiller krav til en stejl læringskurve, men det er helt klart også en af de bedste ting ved et job i Finansministeriet.

Hvordan fik du dit nuværende job? Havde du forestillet dig at blive ministersekretær, da du startede på studiet og i Finansministeriet?
Jeg sidder i dag som ministersekretær for Sophie Løhde, der er minister for offentlig innovation. Jeg tror ikke på den måde, at jeg havde forestillet mig, at jeg skulle blive ministersekretær, men jeg havde da nok håbet det. Da en af de tidligere ministersekretærer blev ansat som kontorchef i et andet ministerium, kom der således en åbning, jeg tænkte kunne være rigtig interessant. Jobbet giver en unik mulighed for at komme helt tæt på den politiske verden; du får lov at observere denne fra første række. Derudover kan stillingen være et godt springbræt for ens videre karriere. Jeg var derfor heller ikke i tvivl, da jeg fik tilbudt stillingen.

Hvad er det særlige ved dit job og din arbejdsplads?
Dette kommer nok til at lyde som en kliché, men for mig er det helt særlige ved et job i Finansministeriet, at man får lov til at arbejde med tiltag og reformer, der virkelig kan være med til at rykke ved noget. Du er med, hvor de helt store beslutninger bliver truffet, og jeg føler faktisk, at jeg i høj grad har mulighed for at sætte mit eget præg på retningen. Det er en stor motivationsfaktor for mig.



Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
Som ministersekretær har jeg ikke ret mange arbejdsdage, der ligner hinanden. Man følger jo en ministers kalender i tykt og tyndt. Det kan byde på alt fra at sidde til tunge politiske møder og forhandlinger til udlandsrejser, til at besøge Viborg Kommune for at høre om, hvordan de har valgt at tilgå opgaven med at sikre det bedst mulige børnehavetilbud til deres borgere, uden at der opstår unødig ressourcespild. Noget af det, man oplever, er at sidde med til mange af de møder, ministeren har i løbet af dagen. Det er ret interessant, da det ofte er møder på et ret højt niveau, og hvor der drøftes nogle ret så store beslutninger.

Hvordan oplever du omverdens syn på din arbejdsplads?
Finansministeriet er jo ofte omdrejningspunkt for debat og skepsis. Jeg kan da også nævne de første halvtreds gange, jeg er blevet spurgt til, hvordan jeg dog kunne finde på at sælge DONG til Goldman Sachs.

Jeg mener dog, at den megen debat og til tider skepsis følger helt naturligt af ministeriets rolle. Finansministeriet har bl.a. til opgave at sikre en sund dansk økonomi. Heri ligger der også at sikre, at vi ikke bruger (alt for mange) penge, vi ikke har. Det bliver nogle gange en stopklods for fx andre ministerier, sektorer og faggrupper, der jo typisk – naturligvis – gerne ser, at der prioriteres så mange midler som muligt til netop deres område. Der er jo desværre ikke råd til alt. Finansministeriet skal så gerne bidrage til, at der på baggrund af det bedst mulige grundlag foretages en samfundsmæssigt ansvarlig og koordineret prioritering af de midler, vi så har at gøre godt med. Når Finansministeriets økonomiske modeller også er med til at estimere, hvor mange midler vi har, så vil ministeriet naturligt få en meget central rolle. Det er derfor også kun naturligt og sundt, at der er fokus på, hvordan vi så forvalter denne rolle.

Hvordan er det sociale på arbejdet?
Det er et ret ungt miljø. Gennemsnitsalderen er omkring 30 år, da folk typisk ansættes direkte efter afsluttet uddannelse. Det betyder, at der er mange sociale arrangementer i form af fredagsbarer, fester mv. Derudover er det sjældent svært at finde sig en fredagsøl op til weekenden, hvis man er i humør til det. Rent socialt er Finansministeriet således et rigtig sjovt sted at arbejde - det er for mig en af de helt afgørende grunde til, at jeg er glad for at gå på arbejde.

Hvilke fag og kompetencer fra din studietid har du brugt i dit job?
Jeg har haft utrolig stor gavn af det, jeg har taget med mig fra polit-studiet. Der er heller ingen tvivl om, at Finansministeriet er et oplagt sted at få lov at bruge noget af det, man har lært fra studiet. Når det så er sagt, så har jeg faktisk svært ved at pege på et konkret fag fra studiet, jeg på den måde direkte har brugt i mit arbejde. Det, jeg har taget med fra polit-studiet, skal ses i en bredere forstand. Det er i højere grad måden at tænke på ift. at vurdere samfundsmæssige problemstillinger og forsøge at analysere og tænke disse til ende, så der tages flest mulige aspekter med i overvejelserne, der har været en kæmpe gevinst. Jeg er derfor heller ikke i tvivl om, at jeg ville vælge polit-studiet igen, hvis jeg skulle vælge på ny. Jeg ville dog nok vælge lidt flere praksisnære fag på kandidatdelen, end jeg gjorde. Og så kan polit-studerende generelt godt have mere fokus på at lære at formulere sig skriftligt på en korrekt og præcis måde. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt netop dette er, og her er fx statskundskaberne ofte lige et par skridt foran os.

Hvad forestiller du dig af din fremtidige karriere?
Jeg er fortsat ikke helt klar på, hvad min fremtidige karriere skal bringe. Inden for en overskuelig fremtid kunne jeg dog godt tænke mig at prøve kræfter med en chefstilling. Hvad end det er i form af en souschefstilling eller en egentlig chefstilling, i Finansministeriet eller et andet sted. Jeg er ret sikker på, at jeg vil fortsætte noget tid inden for den mere politiske og samfundsøkonomiske verden.


Virksomheder

Faktaboks

Navn: Joakim Thaning

Alder: 31

Færdiguddannet: 2014

Stillinger i Finansministeriet:
2017 -        :  Ministersekretær, specialkonsulent
2014-2017 : Fuldmægtig, Kontoret for uddannelse, forskning, kultur og udenrigsområdet.

2013-2014  : Student i kontoret for selskaber, energi og miljø.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk