Cand.polit i Plesner

I et mødelokale på 16. etage af Plesners bygning i Nordhavn med fantastisk udsigt over havnen og Sverige møder jeg Rie Paving Mortensen. Rie er seniorøkonom i advokatfirmaet Plesner, der er et af Danmarks største advokatfirmaer. Hun blev cand.polit i 2009 og er den første økonom i Plesner. Det var derfor naturligt at spørge, hvordan en polit havde forvildet sig ind på et advokatkontor.

”Efter jeg blev cand.polit arbejdede jeg i DONG i forbindelse med deres sag om excessive pricing, som stadig kører. I den forbindelse arbejdede jeg tæt sammen med advokaterne fra Plesner og lærte nærmere om, hvordan de arbejder. På et tidspunkt fandt jeg ud af, at de gik med tanker om at ansætte en økonom – hvilket der dengang mig bekendt ikke var andre advokatkontorer, der havde. Jeg begyndte derfor at overveje, hvordan det ville være at arbejde som økonom på et advokatkontor, og hvorvidt og hvordan det kunne skabe værdi at have en økonom inhouse i en konkurrenceretsafdeling. Jeg vidste jo godt, at jeg kun kunne gøre karriere i Plesner på sigt, hvis vi fik opbygget et koncept der var værdiskabende” fortæller Rie.

Det havde ikke været en del af Ries langsigtede karriereplan, men det var en spændende mulighed. Det gav dog nogle betænkeligheder at være den første og eneste økonom:

”Rent personligt havde jeg nogle betænkeligheder – Var der nogen jeg kunne sparre med? Ville jeg udvikle mine økonomiske kompetencer? Heldigvis kendte jeg dem, jeg skulle arbejde sammen med, og jeg vidste, at de havde flair og forståelse for økonomi. Herudover kunne jeg trække på mit netværk, så jeg var ikke så nervøs for at mangle sparring. Den største mulighed, og det der i virkeligheden tændte mig ved projektet, var det at være med til at bygge noget op fra bunden – og jeg er simpelthen så glad for, at jeg tog chancen og sprang ud i det.”

Det endte med at blive en ansættelse, og Rie har til dato arbejdet i Plesner i 3½ år.

Som polit kan man måske godt have nogle fordomme om at arbejde med advokater, ligesom mange sikkert har det med at arbejde med økonomer, men ifølge Rie er der ikke en bestemt ”advokatkultur” eller besværligheder med at arbejde sammen med advokater. I sagerne arbejder man tæt sammen med både jurister og eksterne økonomer, så Ries rolle varierer fra sag til sag.

”Mine primære opgaver består i at lave økonomiske analyser og udvikle økonomiske argumenter, samt at sparre med juristerne i relation til, hvordan man skal forstå økonomien, og hvad man kan bruge den til. Derudover er der en formidlingsmæssig opgave i forhold til at indarbejde økonomiske resultater og argumenter i sagerne på en letforståelig måde – også for ikke-økonomer. I nogle sager har vi også eksterne økonomer på, og her er min opgave også at agere bindeled og sparre med de eksterne økonomer, omkring hvilke analyser der er behov for.”

Ligeså forskellig som Ries rolle er fra sag til sag, er hendes arbejdsdag også.

”Min arbejdsdag varierer meget, lige fra at sidde på kontoret og arbejde med økonomiske analyser eller økonomiske argumenter i processkrifter til at deltage i møder med kunder, modparter eller konkurrencemyndigheder. Der er både mindre sager, om f.eks. vurdering af en rabatordning, til store og komplekse sager som for eksempel kartelsager og erstatningssager, hvor der ofte er rigtig meget på spil.”

Til at løse sagerne, anvendes især industriøkonomi og mikroøkonomi (herunder spilteori), men også de økonometriske metoder er meget anvendt. Det bunder i at konkurrenceret er et meget bredt felt, hvor fremgangsmåden kan variere meget fra sag til sag.

”Hele konkurrenceretten bygger på økonomiske principper, og det har vist sig, at det er meget bredt, hvad man kan bruge en økonom til. Med det har mine opgaver også udviklet sig gennem min ansættelse. Opgaverne kan variere fra vurdering af pointmodeller i udbudssager til analyse af kontrafaktiske scenarier med henblik på opgørelse af tab i erstatningssager og til markedsanalyser, herunder vurdering af effekter, ved fusioner. I de store og komplekse sager har det vist sig, at der er stor værdi i at anvende spilteorien til at systematisere komplekse strategiske overvejelser.”

Før Plesner ansatte Rie som økonom, blev alt hvad der havde med økonomi outsourcet og de økonomiske argumenter blev ikke anvendt i samme grad. Selvom man nu har de økonomiske kompetencer inhouse, betyder det ikke at man helt er stoppet med at outsource økonomiske analyser, men det sker nu mere struktureret og effektivt.

”Ved at have en økonom, som har sin daglige gang i teamet og som har kendskab til juraen, og hvad der sker i sagerne, kan vi højne kvaliteten af den måde, eksterne økonomer bliver brugt på, og deres analyser bliver indarbejdet i sagerne. Tidligere når man fik man en økonomisk rapport, så blev det lagt ind som bilag, og man henviste måske lige til et resultat. Men det har ikke været anvendt ligeså aktivt som nu. Herudover kan jeg deltage i sagerne helt fra start og identificere argumenter og modargumenter i sagerne. Det skaber værdi for kunderne.”

Til slut, hvad er dit bedste råd til en politstuderende?

”Mit bedste råd vil være at få et studiejob så tidligt i uddannelsen som muligt, så man kan få prøvet nogle ting af. Især hvis der er en virksomhed eller et område man interesserer sig for, så prøv at få job der. Både for at se hvordan det er, men også fordi man ofte ser, at virksomhederne rekrutterer internt, i den forstand, at hvis de har nogle studerende der bliver færdige, som de er tilfredse med, så er det typisk dem, der bliver ansat.”

Søger industriøkonom

Hvis man synes det lyder spændende at arbejde med konkurrenceøkonomi, søger Plesner en økonom med interesse inden for konkurrenceøkonomi, der kan indgå i teamet, som enten er helt nyuddannet cand.polit eller er på den sidste del af studiet.

”Vi søger en industriøkonom, der blandt andet skal arbejde på konkurrencesager med de økonomiske argumenter, dataarbejde, formidling, spilteori og de strategiske overvejelser. Man vil komme til at indgå i tæt samarbejde med mig og teamets jurister med det formål at styrke vores rådgivning med økonomiske analyser og argumenter"

Skal kandidaten være færdiguddannet?

"Vi søger enten en relativt nyuddannet, eller en studerende der er i slutningen af sit studie, som har mod på at bygge det her videre. Det forventes ikke at man har kendskab til jura i forvejen, da vi nok skal sørge for den nødvendige uddannelse gennem interne og eksterne kurser."

Er der nogle kompetencer I lægger vægt på?

"Vi har en meget flad struktur, hvor alle byder ind. Der er en ægte holdånd og empati for hinanden, og der er frit rum til at udvikle sig. Vi lægger naturligvis meget vægt på at kandidaten er faglig dygtig, men det er også vigtigt, at den pågældende har interesse i at indgå rent socialt i et team, hvor tæt samarbejde og gensidig respekt er en naturlig og vigtig del af den måde vi arbejder på. Herudover lægger vi meget vægt på at personen er grundig og proaktiv."


Hvis du synes, det lyder interessant at arbejde som økonom på et advokatkontor, kan du læse mere om jobbet her.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk