På vej over Langebro i den spæde morgensol tænkte jeg, at jeg var på vej til en mindre nordisk sammenkomst. Jeg forestillede mig, at hovedparten ville have et rødbedefarvet pas, og at de fleste udenbys fra ville komme med intercitytoget fra Jylland og Fyn. Et par sving, en stribe brosten og en cykelparkering senere stod jeg til Copenhagen Economics’ Talent Day 2016. Både min forestilling om en mindre nordisk sammenkomst og den sidste morgentræthed forsvandt hurtigt. Med en kop kaffe i hånden smalltalkede jeg på engelsk med en tysker, der studerede europæisk økonomisk integration på College of Europe i Brugge, hvor undervisningen foregår på fransk. Jeg fik støvet mine engelske gloser af og spurgt: ”Hvor i alverden ligger Brugge?” Brugge er en havneby i Belgien, i Belgiens hovedstad Bruxelles har Copenhagen Economics også et kontor, og dagens arrangement i det nordiske konsulenthus var således europæisk.
Efter at have hilst på de andre deltagere fik jeg hurtig indset, at det langt fra var alle, der havde taget cyklen eller var trillet ind på hovedbanen med lyntoget fra Aarhus. Til gengæld havde de internationale morgenfly til Kastrup haft lidt flere pasagere end normalt. Blandt de 15 deltagere var der både belgiere, danskere, litauere, svenskere, tyskere og ukrainere, der havde fundet deres vej til Copenhagen Economics’ kontor på Christianshavn. De kom fra så forskellige steder som Brugge, Bruxelles, Helsinki, Paris, Stockholm og Toulouse foruden København og Aarhus. Inden længe sad vi alle i samme mødelokale og blev præsenteret for arbejdet som konsulent.
Ikke det typiske konsulenthus
Hvordan kvantificerer man Brexit? Stort set samtlige studier af handelsfriktioner har handlet om effekten af at fjerne handelsbarrierer, så hvordan beregner man den potentielle effekt af en kommende toldmur mellem EU og Storbritannien? Det er umiddelbart ikke et spørgsmål, hvor et PowerPoint-show er den typiske løsning, men Copenhagen Economics er heller ikke det typiske konsulenthus. Copenhagen Economics analyser bygger på solide fakta baseret på økonomisk teori. Udover international handel, beskæftiger de sig med alt fra auktioner over konkurrenceforhold og regulering til råstofudvinding og postmarkeder. Fællesnævneren for alle områder er, at de kræver både økonomisk indsigt og gode formidlingsevner.
Dagens første case gav os deltagere en oplagt mulighed for at demonstrere vores økonomiske indsigt og formidlingsevner. Casen handlede om regulering og konkurrence på det italienske postmarked. Vi fik tre kvarter og skulle i grupper af fem finde frem til de bedste svar. Hver gruppe skulle herefter fremlægge deres svar på otte minutter. Det var alt andet end let, og det var med en slet skjult lettelse, at vi bagefter kunne sætte os til rette og høre partner Henrik B. Okholm fortælle om forskellene mellem det at læse ph.d. eller gå konsulentvejen. Copenhagen Economics er dog beviset på, at de to muligheder er ikke gensidigt udelukkende, da næsten hver tredje ansatte økonom har en ph.d.-grad.
Krydspriselasticiteter og livet som konsulent
Efter frokost på en nærliggende restaurant vendte vi tilbage til en endnu en omgang cases. Krydspriselasticiteter mellem skinke og ost i Norge viste sig at være væsentligt mere kompliceret, end det umiddelbart lyder. Der var også var tilsat en god del mikroøkonometri og noget potentiel monopoladfærd, hvilket ikke gjorde sagen meget nemmere. Det var med andre ord en hårdt tiltrængt kop kaffe, der blev nydt, da casen var overstået. Herefter fortalte to konsulenter fra Copenhagen Economics om deres job.
Economist Julia S. Wahl fra Tyskland fortalte om sin random walk over det europæiske kontinent i løbet af sin studietid, der for et par år siden bragte hende til København. Det var både en fortælling om mødet med faste skandinaviske håndtryk og personer, der drikker mælk til frokost, men også en fortælling om en anderledes arbejdskultur. I Copenhagen Economics er der flad struktur, hvor afstanden fra øverste chef til konsulent er kort. Man forventes at påtage sig ansvar fra dag et, men samtidigt får man den nødvendige hjælp og sparring til at løse sine opgaver.
Hvordan er livet som nyudklækket økonom i Copenhagen Economics? Det spørgsmål besvarede svenske Sofia Nyström. På et lille år havde hun nået at beskæftige sig med en lang række af Copenhagen Economics’ områder. Arbejdsdagene havde nogle gange været lange, men samtidigt var der også plads til at komme hjem og slappe af, når de store projekter var afsluttet. Den gennemsnitlige arbejdsuge i Copenhagen Economics ligger omkring 45 timer, men med stor fleksibilitet i hvor og hvornår timerne bliver lagt. At faglig udvikling er en af hjørnestenene i Copenhagen Economics blev understreget af, at Sofia havde brugt en del af sin sommer på Barcelona Graduate School of Economics.
Det sidste indtryk
Dagen sluttede i bedste konsulentstil med et lille glas bobler og mingling med nogle af Copenhagen Economics mange konsulenter. Bagefter blev igen tid til at sætte sig i sadlen og cykle hjem. I vintermørket på vej over Langebro blev de sidste indtryk fra Copenhagen Economics’ Talent Day 2016 bearbejdet.
Copenhagen Economics er et samfundsøkonomisk konsulenthus med nordiske rødder og europæiske ambitioner. Et spændende sted for politter at udfolde deres faglige kunnen og udvikle deres evner. Talent Day 2016 var en succes og kan klart anbefales til alle politter in spe, der er begyndt at overveje deres karrieremuligheder og måske har en økonomisk konsulent i maven.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2