DBI India 2013 – En unik studietur
DBI (Doing Business In) er et koncept, der har kørt siden 2006 med stor succes. I år gik turen til Indien, og de 30 udvalgte studerende, tre arrangører og fire virksomhedsrepræsentanter mødtes inden turen til to ”pre-seminarer”, hvor der blev forventningsafstemt og givet en introduktion til Indien og de to sponsorvirksomheder; Novozymes og Boston Consulting Group (BCG).
Det første pre-seminar foregik en fredag i Novozymes’ hovedkontor i Bagsværd. Her fik vi en introduktion af, hvorfor DJØF vælger at støtte turen samt en introduktion til Indien og Novozymes. Vi fik lov til at løse nogle problemstillinger i grupper med efterfølgende fremlæggelse og fik en rundvisning på Novozymes kontorer, herunder deres forsknings- og udviklingsafdeling. På denne tur lærte vi, hvordan Novozymes finder mikroorganismer i naturen og arbejder videre med deres enzymer i laboratoriet for senere at skabe enzymer, der kan bruges til alt fra fødevarer og ølproduktion til vaskemiddel.
Efter en lang og informativ dag hos Novozymes fik vi mulighed for at lære hinanden bedre at kende over en burger og øl inde i København. Det blev dog ikke til meget mere end det, da vi skulle mødes tidligt næste morgen hos BCG.
Pre-seminaret hos BCG bød på introduktion til virksomheden efterfulgt af oplæg. Det første oplæg handlede om caseløsning, som vi efterfølgende selv fik lov til at prøve kræfter med og præsentere i grupper. Dagen bød også på et oplæg om, hvordan man opbygger en historie og præsenterer den, hvilket vi også selv fik mulighed for at prøve efterfølgende. Arrangementet blev afsluttet med tips til, hvordan man løser en case og efterfølgende snacks og øl i deres fredagsbar.
Efter endnu en spændende dag tog vi på indisk restaurant og stiftede bekendtskab med den cuisine, vi senere skulle få lov til at blive yderst bekendte med (og lettere trætte af..) på turen. Efter den indiske restaurant var der mulighed for mere socialisering til langt ud på natten sammen med gamle DBI deltagere. Et par uger efter mødtes vi igen for at tage afsted på en to ugers tur til Indien.
Inden jeg starter min fortælling om selve turen, skal det siges, at der er alt for mange oplevelser og indtryk til, at jeg kan berette om det hele her. Hvis denne artikel vækker interesse, vil jeg på det varmeste anbefale læseren selv at søge næste års tur, da man kommer hjem med en masse viden, oplevelser, indtryk og nye venskaber i bagagen.
Bangalore:
Den første uge i Indien foregik i Bangalore – Indiens Silicon Valley – og bød på en god kombination af faglige og sociale events. Foruden en række virksomhedsbesøg oplevede vi også en tidlig yoga-time, stiftede bekendtskab med det lokale natteliv samt tilbragte to dage i Novozymes’ tegn. Det indiske natteliv var for undertegnede det tidspunkt, hvor det var mest tydeligt, hvor imødekommende den indiske befolkinng er. Den kritiske læser vil selvfølgelig sige, at der er stor forskel på overskuddet hos den rige og den fattige beboer, og det er derfor vigtigt at pointere, at vi oplevede den samme venlige og imødekommende behandling i de fattige slumkvarterer – mere om det senere.
De to dage, som stod i Novozymes’ tegn, bød på to vidt forskellige oplevelser. Den første dag fik vi en introduktion til Novozymes’ forskellige afdelinger og deres virke i Indien. Et højdepunkt var rundvisningen, hvor vi blandt andet oplevede deres mini-køkken, hvor de tester de producerede enzymer ved at bage brød eller pasta. Hele processen fra identifikation af enzymer, over videreudvikling af enzymet til applikationen af enzymet foregår internt hos Novozymes for at sikre, at enzymet nu har de ønskede effekter, inden det sendes ud til kunderne.
Efter besøget hos Novozymes blev vi inviteret på et lokalt mikrobryggeri, hvorefter Novozymes havde arrangeret en aften på Marriott hotel. Her fik vi foruden lokal mad også oplevet den lokale kultur. Vi fik således fornøjelsen af et hold Bollywood dansere, som var så venlige at lære os nogle dansetrin, som så blev replikeret med mere eller mindre entusiasme og succes. Alt i alt var det en rigtig underholdende aften, som dog efterlod en noget ør dagen efter.
Heldigvis havde Novozymes arrangeret en sightseeingtur den næste formiddag, så man kunne have ondt i hovedet med god samvittighed. Turen indeholdt et besøg på det ældste lokale marked. Her blev vi hurtigt gjort opmærksomme på, at vi var i Indien under den religiøse forårsfestival Holi. Holi er en festival, hvor hinduer (og børn af alle religioner, mistænker jeg) kaster pulverfarver på hinanden for at fejre foråret – hvilket vi oplevede på nær hold resten af dagen. Efter markedet besøgte vi det lokale ”tyvemarked”, hvor reservedele til biler, som muligvis har tilhørt andre før, bliver solgt i forskellige boder. Derefter besøgte vi en lokal basilika samt en vaskelandsby, som ligger midt i byen. Her bliver størstedelen af byens tøj vasket, inklusiv de fleste hotellers. Det foregår ved hjælp af håndkræft i store bade og havde en enorm skala. Stedet er også symptomatisk for Indien, idet arbejdskraft er billigt, og kapital derfor er den knappe resource. På dette besøg blev vi bogstaveligt talt skræmt væk af et dusin lokale teenagere, som var lidt for ivrige efter at fejre Holi med os. Det sidste sightseeingstop på turen var den lokale slum, hvor vi bl.a. besøgte et opholdssted, der fokuserede på at udvikle kvinders kompetencer for at hjælpe familier med at forbedre deres liv. Dette viste sig at være stedet, hvor man måtte finde de hurtige reflekser frem, hvis man ville bevare sit tøjs renhed. Der var ikke en eneste, der slap afsted uden farve, selvom det gik værst udover de uforberedte, der hurtigt fandt sig omringede af børn, som hoppede op af en for at få maksimeret mængden af farve, de kunne påføre en. Jeg er ikke sikker på, at de helt forstod, hvorfor de fik lov til at kaste med farver den dag, men sjovt var det da – også for os.
Bangalore bød foruden det ovennævnte på en hel del indisk mad, nogle vanvittige rickshaw-ture samt en del aftenener på hotellets tagterasse, hvor vi nød nogle øl og udvekslede historier. Efter Bangalore tog vi videre til Mumbai, hvor vi også skulle være omkring en uges tid.
Mumbai
I Mumbai var der større forskel mellem rige og fattige end i Bangalore, hvilket også blev eksempliciferet af vores første aften på toppen af Four Seasons tagterrassebar, hvis udsigt var direkte ned til slummen. Derudover var Mumbai også mere domineret af decideret taxier end rickshaws, selvom der gjaldt de samme regler om, at prisen altid er diskuterbar.
Mumbai bød ligesom Bangalore på en lang række virksomhedsbesøg, og ligesom introduktionen til Novozymes i Bangalore fik vi en introduktion til BCG i Mumbai. Vi fik desuden lov til at prøve kræfter med en case, som vi skulle løse og derefter præsentere. Da vi var færdige med oplæg og case-arbejde, blev der sat musik på og annonceret, at DJØF havde sørget for, at vi skulle se en Tiesto koncert sammen med over 20.000 indere. Stemningen gik derfor hurtigt fra seriøs til ekstatisk, og dagen er et godt eksempel på mixet af sociale og faglige events, som turen bød på.
Dagen efter var det BCGs aften, og vi spiste på et godt lokalt sted, hvor der blev konsumeret en god mængde Gin&Tonics, grint og opført improviseret danse og konkurrencer. Efter middagen tog vi på natklub, hvor vi hurtigt fik skabt en god stemning i selskab med de lokale på natklubben. Ligesom det var tilfældet for Novozymes’ aften, tror jeg, at alle var glade for, at den næste dag var sat af til sightseeing eller afslapning ved poolen.
Turen blev afsluttet med en case competition, som vi løste i grupper af fem sammensat på tværs af studieretninger efterfulgt af søvn/sightseeing. Casen omhandlede to vigtige forretningsområder for Novozymes i Indien nemlig ”Food and Beverages” med fokus på ”Beverage Alcohol” og ”Household Care” med fokus på ”Detergents”. Missionen var at skabe en langsigtet profitabel vækst for Novozymes i Indien.
På rejsedagen tog vi ud og spiste på et lokalt sted og endte på endnu en tagterrasebar, inden vi ud på natten tog mod lufthavnen og fløj hjemad.
I løbet af turen fik vi besøgt nogle meget forskellige virksomheder. Vi besøgte alt fra internationale virksomheder til lokale virksomheder, der fokuserer på import fra Vesten. Virksomhederne spændte desuden over vidt forskellige industrier og inkluderede alt fra sukkerproducenter over tv-stationer til lydsystemer. Det store spænd af virksomheder gav os mulighed for at forstå de problemstillinger, som virksomheder skal håndtere, når de opererer i Indien. De besøgte virksomheder var:
WireDelta, Novo Nordisk, The Trade Council (Eksportrådet), Danske Bank, Centigo, Network 18, Zodiac, The Soundsmiths, Shree Renuka Sugars, Confederation of Danish Industry (Dansk Industry), Maersk, Novozymes og BCG.
Post-seminar
Efter vores hjemkomst til Danmark skulle vi en uge efter præsentere løsningen til vores case foran et dommerpanel fra de to sponsorvirksomheder. Efter præsentationerne tog vi ud og fik indisk mad endnu engang og afsluttede turen i det danske natteliv. Jeg tror, at vi alle ser frem til de løbende reuniom-sammenkomster, som afholdes for DBI deltagere.
DBI India 2013 var en sjov og udfordrende tur, der gav et nuanceret billede af en fremmed kultur. Det var samtidig en god mulighed for at lære andre studerende at kende og forbedre sine egne kompetencer kombineret med nogle sjove og forglemmelige oplevelser.
Hvad kan man som polit bidrage med og hvad får man ud af turen?
Mit indtryk er, at politter især kan trække på deres makroøkonomiske forståelse, deres stærke analytiske evner og vores data-drevne tilgang til problemløsning. Samarbejdet med andre studier er efter min mening gavnlig, da det kan hjælpe os til at have en mere pragmatisk tilgang til problemløsningen, når det er nødvendigt (selvom det går imod vores opdragelse).
Foruden en unik og sjov tur fuld af oplevelser giver DBI også mulighed for at møde dygtige studerende fra andre studieretninger og skabe tæt kontakt til to spændende virksomheder. Den sætter perspektiv på det daglige studie og giver én muligheden for at anvende sin viden på faktiske problemstillinger. De faglige elementer fremmer såvel ens præsentationsteknik som ens analytiske evner. Jeg vil især mene, at fokus på formidling er noget, vi som politter har stor gavn af. Dem afsluttende case competition giver den yderligereudfordring, at den også forbedrer vores evne til at samarbejde med studerende fra andre studier.
Man skal således være klar til at investere noget tid i forløbet, men det er til gengæld en investering med et meget attraktivt afkast.
Jeg vil gerne afsluttet indlægget med en stor tak til de øvrige deltagere, DJØF, Novozymes og BCG og opfordre alle til at søge DBI til næste år. I skal være meget velkomne til at kontakte mig, hvis I skulle have nogle spørgsmål.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2