DEBAT: "SU er ikke en bank"

SU er ikke en bank

Det har aldrig har været politikernes mening, at SU skal fungere som en kreditordning, hvor den studerende kan få udbetalt støtte, for derefter at sende pengene retur, hvis indtægten er eller bliver for høj. SU er ikke en bank. Derfor stiller reglerne den studerende anderledes i tilfælde, hvor SU er udbetalt, men kræves tilbage efter årets slutning end i tilfælde, hvor den studerende i løbet af året selv har valgt SU fra før udbetalingen. Og derfor lægges et tillæg på 7 procent samt renter på tilbagebetalingskrav

I debatindlægget "En marginalskat på 107 %" rejser Jakob Egholt Søgaard den 31. maj kritik af reglerne for tilbagebetaling af for meget modtaget SU som følge af for høj indkomst.

Hertil kan oplyses, at formålet med SU er at sikre, at ingen af økonomiske grunde bliver afskåret fra at tage en uddannelse. Samtidig er det hensigten at skabe rammerne for et effektivt og sammenhængende studieforløb uden for mange pauser på grund af for eksempel erhvervsarbejde. Derfor er der en grænse (fribeløbet) for, hvad man må have i indkomst i det år, hvor man får SU.

Forventer en studerende at tjene for meget, kan SU vælges fra for en eller flere måneder, så fribeløbet bliver højere. Det er den studerendes eget ansvar at sørge for, at indkomsten ikke overskrider fribeløbet i løbet af året. Det kan ikke kontrolleres på forhånd.

Har den studerende ved den endelige tildeling af SU (indkomstkontrollen) tjent mere end fribeløbet i det pågældende år, skal støtten efter reglerne sættes ned krone for krone med overskridelsen af fribeløbet. Af de første 8.311kr. (2009-beløb), som fribeløbet overskrides med, skal kun halvdelen betales tilbage.

SU kan ikke fravælges med tilbagevirkende kraft. Den skal vælges fra senest den 15. i måneden før den måned, fravalget skal gælde for.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk