Forleden kunne man læse på forsiden af Politiken, at Krisen får os til at føde færre børn,hvilket angiveligt skaber allehånde økonomiske problemer. Problemerne er måske ikke blevet hulens meget større siden avisen sidst kørte samme historie (jvfKrisen får fødselstal til at falde), men dårlige nyheder kan jo som bekendt ikke gentages for tit. Der skal være plads til bekymring. Spørgsmålet er så bare om der egentlig er grund til bekymring på denne konto?
Det er ganske klart, at fertiliteten ligger under erstatningsniveau i stort set hele OECD (USA er en mulig undtagelse). Med tiden kan denne udvikling lede til faldende befolkningstal, og ud fra "ingen-arme-ingen-kager" princippet til faldende samlet økonomisk aktivitet. Det sidste har dog lange udsigter, og det første er nok mest et problem i et lokalpatriotisk perspektiv.Den globale befolkning vokser fortsat. Så ”artens overlevelse” synes ikke at være i overhængene fare endnu.
I artiklen fremhæves det fordelingspolitisk problematiske i udviklingen. Faldende fødselstal vil lede til flere ”gamle”, og færre unge og dermed forstærke den finanspolitiske udfordring ved at finansiere velfærdsstaten. Nuvel. Det er naturligvis korrekt, at faldende befolkningvækst med tiden vil forskyde befolkningspyramiden i dén retning, hvis man forudsætter faldet er vedvarende. Men på kortere sigt (læs: de næste adskillige årtier) vil faldende fertilitet nok snarere styrke statsfinanserne. Børn er nemlig dyre, også for Staten. Så i det perspektiv er det nok snarere en velsignelse for statsfinanserne, at fertiliteten viger en smule under krisen. Det er svært helt at se, at der er et økonomisk problem fra dén kant heller.
Endelig kan man passende notere sig, at mens faldende befolkningsvækst sætter sig i lavere BNP vækst vil den med stor sandsynlighed styrke væksten i BNP per indbygger. Forklaringen er velkendt: mindsket kapitalfortrængning og øgede investeringer per barn. Der synes at være rigelig dokumentation for en negativ sammenhæng mellem befolkningsvækst og vækst i per capita indkomst. Så måske er det i virkeligheden en god økonomisk nyhed Politiken- måske ubevidst - bringer til torvs? Igen.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2