De seneste år har de fleste politikere, økonomer og polititologer været enige om én ting: Den offentlige sektor går ikke nogen stille fremtid i møde. Efter en finanskrise, der vendte et komfortabelt overskud på statens budgetter til underskud på kant med Finanspagten, er der ikke udsigt til store armbevægelser i de kommende år. Når politikerne samtidig ønsker at skabe den bedst uddannede generation i Danmarkshistorien, er der derfor behov for at tænke nyt. Meget nyt.
Ind i billedet kommer konsulentvirksomheden Struensee & Co., der som noget nyt herhjemme har de specialiseret sig i at rådgive den offentlige sektor. I efteråret har de forsøgt at engagere de samfundsvidenskabelige studerende ved at spørge de skarpeste hoveder blandt næste generation af politologer, økonomer, mv., hvordan de vil gribe reformer af den offentlige sektor an.
Det hele kulminerede den 14. november, da finalen i Struensee & Co. Case Competition 2014 løb af stablen på Frederiksberg Slot. Omkring 50 studerende fra både Århus og København havde forberedt sig i dagene inden, og var nu klar til at dyste om førstepladsen og præmien på 50.000 kr.
Udfordringen
Finalens opgave blev præsenteret af Digitaliseringsstyrelsen, der til daglig arbejder med at digitalisere og effektivisere den offentlige sektor. Efter et kort oplæg med inspiration blev finalen skudt i gang:
Spar 30 pct. af udgifterne til danske universiteter på tre år.
Det skal understreges, at opgaven var helt hypotetisk, men de studerende gik til opgaven med en seriøsitet der kunne gøre en i tvivl.
I løbet af tre timer skulle de studerende nu strukturere problemet, udtænke deres anbefalinger og formidle dem til dommerne. Undervejs skulle grupperne vende deres overvejelser med en konsulent fra Struensee & Co., der gav feedback på både indhold og gruppernes tilgang.
Der var dagen igennem en hektisk, men god stemning blandt studerende.
Elevatortaler
Da alle hold havde fremlagt deres anbefalinger, blev fem hold udvalgt til at holde en "elevatortale" for hele forsamlingen. I dommerpanelet sad nu Claus Juhl, der er partner og tidligere direktør i Københavns Kommune, Christian Husted, der er partner, cand.polit og tidligere partner i McKinsey, samt forhenværende skatteminister og formand for beskæftigelsesudvalget af samme navn, cand. polit Carsten Koch. Det var derfor nogle yderst erfarne og kompetente dommere der nu skulle vurdere de studerendes anbefalinger.
I de udvalgte finalehold var de samfundsvidenskabelige studerende bredt repræsenteret og ordforråd og fokus skiftede fra "statistisk signifikans" og "langsigtet teknologisk vækst" da økonomerne var på scenen til "interessenter" og "inddragelse" når scient.pol'erne var på scenen. Alligevel var der flere anbefalinger der gik igen på tværs af grupperne.
I korte træk var holdene enige om, at en besparelse på 1/3 af udgifterne til universiteterne kun kan nås ved drastisk at gentænke undervisning og forskning. Undervisningen skal vendes om, så videoforelæsninger og E-learning var dagens mest populære anbefaling, mens særligt CBS'erne var ihærdige fortalere for crowfunding af forskningsmidler, som alternativ finansieringskilde.
Vinderne
På trods af gennemgående gode præsentationer, måtte dommerne dog vælge en vinder. Med dommerpanelets ord havde vinderholdet både gravet sig dybt ned i detaljerne, holdt overblikket og leveret innovative anbefalinger.
Selv om det var deres første case competition, kunne Anne Dammeyer (polit), Lars Rugholm (Statskundskab), Rasmus Elm (Statskundskab) og Sofie Sand Romsdal (Statskundskab) tage imod førstepladsen og de 50.000 kr.
De fire vindere kender hinanden fra deres arbejdet i Finansministeriet, og præmiesummen skal de muligvis bruge sammen på en tur til New York.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2