Tre ting har domineret avisernes erhvervssektioner det seneste år; krakket i Roskilde Bank, Stein Bagger og finanskrisen. Men hvor historien om de to førstnævnte indtil videre har affødt bøger i det, man lidt flabet kunne kalde krimi-genren, så har to danske økonomer nu taget finanskrisen under kærlig fagøkonomisk behandling i bogen FINANSERNES FALD.
Jesper Berg og Morten Bech har iagttaget den finansielle krise fra centrale positioner i henholdsvis den danske og den amerikanske centralbank, og derfra har de fået en enorm indsigt i en ellers temmelig kompliceret krise. Den indsigt har de omsat til et formidabelt kig med bag kameraet til finanskrisen.
Berg og Bech starter med at forklare, hvad det var, der skete - også set i et dansk perspektiv - og begiver sig herfra videre til at sætte krisen ind i en historisk kontekst, og de diskuterer finanskrisens konsekvenser og læresætninger. Det hele sættes ind i en flot ramme af økonomisk teori, der på mange måder hjælper med at forklare, hvad det er, der er sket.
Det er en på samme tid velskrevet og pædagogisk fremstilling af mange komplicerede sammenhænge, krydret med en fagøkonomisk gennemgang af ret høj sværhedsgrad for ikke-økonomer. Men FINANSERNES FALD er også en levende og billedrig fortælling. Tag bare nedenstående eksempel.
The National Riffle Association (NRA) i USA solgte på et tidspunkt et skandaløst, men i visse dele af USA utroligt populært, klistermærke til kofangere, der proklamerede, at skydevåben ikke dræber mennesker, men at det er mennesker, der dræber mennesker.
Billedet kan formentlig snart genbruges, hvis skydevåbnene erstattes med de finansielle markeder, investeringsbanker og strukturerede værdipapirer.
Lad det stå helt klart; jeg er tosset med denne bog. Hvor økonomer traditionelt har en evne til at gøre alting små-kedeligt og langt i spyttet ved at vikle enhver forklaring ind i et tæppe af antagelser og forbehold, så buldrer FINANSERNES FALD fremad med store armbevægelser, der normalt hører udenlandske bøger til. Og bogen har noget at have det i – oven i købet mere end rigeligt til også at begejstre en politstuderende.
FINANSERNES FALD er et velskrevet eksempel på, hvad der kan komme ud af økonomer. Bogen forklarer overbevisende finanskrisens enkeltdele og sætter det sammen til den perfekte storm. Samtidig er det enorme overblik og den direkte anvendelse af økonomisk teori på virkelige begivenheder inspirerende og giver håb for, at politstudiets fem års teoretiske ørkenvandring trods alt giver erfaringer, der kan bruges i den virkelige verden.
Læs et interview med den ene af bogens forfattere, Jesper Berg, og deltag i AltAndetLige.dks sommerkonkurrence og vind et eksemplar af bogen.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2