Den første januar i år, overtog professor Hans Christian Kongsted rollen som formand for Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv (FSE) fra professor Peter Munk Christiansen, Aarhus Universitet. De fleste kender nok Hans Christian Kongsted som HC fra Økonometri B, og nu også som formand for FSE. H. C. Kongsted er dog ikke ny i denne sammenhæng, men har i treogethalvt år været med til at sikre fair fordeling af støttemidler til forskning. Både tværfaglig forskning, men også forskning, som ikke nødvendigvis passer ind i de skiftende regeringers syn på hvilken tematik, som skal særbehandles.
Det Frie Forskningsråd har, ud over at tildele midler til forskningsprojekter, til opgave at støtte folketinget, regeringen og videnskabsministeren med faglige indspark, og desuden styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater. Som medlem af, og nu formand for, FSE, mener Kongsted dog især rådet bør fokusere på at udfylde hullerne efterladt af 'picking the winners'-strategier, og stram tematisk styring af forskningen på universiteterne. Om opgaven med at sikre gode vilkår for den tværfaglige forskning siger Kongsted:
"Vi ser fx ansøgninger som har både samfundsfaglige og sundhedsfaglige aspekter. Så gælder det om at sikre, at de ansøgninger ikke ”falder mellem to stole”."
Rådet fordeler således frie midler, det vil sige midler, som ikke kommer med et mærkat i stil med "Alternative drivmidler", "Brystkræft" og lignende. Der er dermed rig mulighed for at støtte lovende, men skæve, forskningsprojekter.
Det er altid et vilkår, at man må handle under bibetingelser, og de forskellige forskningsråd handler selvfølgelig indenfor en budgetbetingelse. Der er mange kriterier at tage højde for: forventede gevinster, i bred forstand, ved at gennemføre forskningsprojektet og den videnskabelige værdi vejer selvfølgelig tungt, men Kongsted udtaler desuden, at han har været fortaler for at:
Der er dermed masser af arbejde for den nye formand, som desuden skal deltage i de internationale samarbejdsrelationer rådet har og kæmpe for, at området Samfund og Erhverv ikke bliver mast af naturvidenskaberne og andre mere populære forskningsområder."... FSE fortsat bør spille en vigtig rolle for ”fødekæden” af nye forskere ved at bane vejen mellem Ph.D-uddannelsen og de mere varige stillinger indenfor forskningsverdenen."
Det er muligt at følge med i rådets arbejde og resultater her.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2