Frivillig stud.polit - på Frederiksberg

FIF er et kommunalt nyopstartet projekt under Frederiksberg kommune. Organisationen tilbyder lokal økonomisk rådgivning i et svært socialt belastet boligkvarter på Frederiksberg. Socialrådgiver Ditte Jensen hjælper os med at forstå, hvad projektet handler om, og hvad det kan tilbyde os stud.politter. 

Hvad er baggrunden for at projektet er blevet opstartet?
Vi ønsker at opstarte et frivilligt projekt i området, for at bryde isolation og sætte medborgerskab på dagsordenen. Det er en meget blandet beboergruppe projektet henvender sig til, lige fra den socialt udsatte unge, der døjer med misbrug og kriminalitet, til den ensomme ældre, der har svært ved at få tiden til at gå.

Hvorfor mener du, at det er nødvendigt at sætte netop privatøkonomien i fokus hos de socialt udsatte beboere? 
Socialt udsatte borgere har en høj risiko for at komme i økonomisk uføre og miste overblikket over deres budget. De lever ofte på lave ydelser, der gør det nødvendigt at være ekstra opmærksom på sit forbrug, og derudover er der ofte andre problematikker i deres liv, som kan gøre dem handlingslammede, eller som kan betyde at der ikke er overskud til at fokusere på økonomi. Pludselig kan de stå i en situation hvor de har oparbejdet stor gæld, eller er i fare for at miste deres lejlighed og blive hjemløs.

Hvorfor er der tale om et frivilligt arbejde og ikke et lønnet studiejob? Hvad ser du som fordelene ved at benytte frivillige studerende?
Der ligger en helt anden anerkendelse i at få hjælp af mennesker, der arbejder frivilligt, end af nogen der er betalt for. Folk skal gerne få en følelse af: Der er faktisk nogen der gerne vil mig, ikke fordi de får løn for det, men fordi de gerne vil hjælpe mig, menneske til menneske, medborger til medborger. 

Endvidere er den gruppe, vi gerne vil have fat i med den økonomiske rådgivning, meget vant til pædagoger, socialrådgivere, hjemmehjælpere og andre faggrupper ansat af kommunen. Vores ønske er at den isolation de lever i, kan brydes ved at det er helt almindelige mennesker, der kan hjælpe dem, og som dermed skaber et bånd til det omgivende samfund, og ikke kun til kommunalt ansatte.

Fordelen ved at bruge studerende i projektet er at de ofte er fleksible og har mere tid. Derudover får de studerende også meget i udbytte af at lave frivilligt arbejde, ved at de kan få nogle gode point på CV’et, de kan få erfaring med at arbejde tværfagligt og få kendskab til samfundets udsatte grupper og størst af alt, så får de mulighed for at gøre en forskel, og opleve noget virkelighed i stedet for kun at se tørre tal.

Hvad forventer I af de frivillige som melder sig?
Vi forventer at de frivillige har mod på at være med til at forme og udvikle rådgivningen løbende, da det er et helt nyopstartet pilotprojekt, som vil kræve at der løbende arbejdes med rammerne for tilbuddet. Endvidere forventer vi at man kan bidrage med relevant viden indenfor det økonomiske  felt, samt at man er engageret, stabil og indstillet på at investere ca. 8-10 timer månedligt til rådgivning, supervision og teammøde. Det er også rigtig vigtigt at man kan møde mennesker i øjenhøjde og praktisere rummelighed og tålmodighed, for disse evner er en nødvendighed for at beboeren får tillid til den frivillige rådgiver, og dermed vil benytte tilbuddet.

Er du intresseret i at høre mere? Kontakt Diana Kjøller, dikj02@frederiksberg.dk

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk