Giganternes kamp

Mænd, jakkesæt og CBS’ere er i klart overtal. Enkelte cowboybukser, pullovers, sågar et par lærredsbukser trisser dog også nervøst rundt på det blankpolerede trægulv. Navneskiltene ligger i alfabetisk rækkefølge på et hvidklædt bord og tydeliggør igen overvægten af studerende fra Copenhagen Business School. Nogle universitetsøkonomer fra København og et par enkelte fra Århus har dog også meldt deres ankomst.

Det er Danske Markets Coporate Finance-afdeling og konsulentbureauet A.T. Kearney, der har udvalgt cremen af de danske økonomistuderende et inspirationsforedrag; en battle mellem de to virksomheder og de to arbejdsområder investment banking og management consulting.

Foruden de talentfulde snart færdiguddannede økonomer havde en enkelt Altandetlige.dk-skribent også fået lov at snige sig med indenfor. Og lad mig indrømme det fra start. Ærefrygten over de mange jakkesæt, den formelle stemning og mahogni-møblerne gjorde, at jeg lod blok og kuglepen ligge i lommen. Det var nok ikke blevet set som et brud på etiketten, hvis jeg havde ageret som en ægte snushane, men jeg turde ikke - derfor er det følgende frit fra hukommelsen.

Men så meget gør det nu heller ikke. Jeg kan alligevel næppe overbevise nogen om, om de skal vælge management consulting eller investment banking. Men jeg kan give en forsmag på, hvordan det ser ud, når en hel hær af medarbejdere vimser rundt om de eftertragtede økonomer.

Kontrasterne

For at kridte banen op lagde Lars Eismark, partner i A.T. Kearney, og Anders Bønding. Global Head of Corporate Finance, Danske Markets, ud med hver sin lille slagstale for dagens to konkurrerende områder management consulting og investment banking. Begge talte i et engelsk-inficeret sprog og kastede om sig med begreber som M&A, SEC og andre indforståetheder, der fik de fleste tilstedeværende polit’er til at kigge sig desorienteret rundt.

Herefter sluttede yderligere seks forholdsvis nyansatte medarbejdere i A.T. Kearney og Danske Markets, Corporate Finance, sig til de to chefer for at danne udgangspunkt for en paneldebat. De to gange fire medarbejdere lå i anciennitet spredt, men med begreber som associate, director og manager blev det for en jordbunden polit – hvis ansættelsesforhold normalt spænder fra så farverig en titel som fuldmægtig til specialkonsulent – svært rigtig at skelne hierarkiet, før panelet fik talt sig varmt, og forholdet mellem chef og junior åbenbarede sig.

Med en lille stemmeboks kunne tilhørerne bestemme, hvilke emner panelet skulle diskutere. Valget faldt på 'Karriere & kvantespring' - om døre der åbner og lukker sig gennem karrierevalget. 'En dag på jobbet' - om dagligdagen på kontoret og hos klienten og om de færdigheder, man har brug for. 'The Adrenalin Kick' - om hvad der gør det værd at arbejde fuld tid plus.

Hvad sagde de så, de mange kloge hoveder? Tilbage står i hvert fald et indtryk af to tempofyldte, dynamiske, ambitiøse afdelinger, der forventer engagerede medarbejdere med et ekstra drive. Lad mig slå ned på et par af de mest interessante punkter.

Hos A.T. Kearney ligger den gennemsnitlige arbejdstid på 55 timer om ugen, fordelt på et såkaldt 5-4-3-princip. Det betyder, at man arbejder fem dage, fire dage hos klienten – dvs. at man fysisk sidder ude i den virksomhed, man løser en opgave for – og det giver så tre hotelovernatninger om ugen. Til gengæld er det forbudt at arbejde i weekenden – med et buzzword bryder det princippet om work-life-balance. Samtidig fremhævede panelet et meget performance-orienteret system, hvor medarbejderne tit bliver målt og vejet for sine præstationer – for at blive endnu bedre og for at sikre høj kvalitet i arbejdet.

Hos Danske Markets Corporate Finance-afdeling er arbejdsformen en anden. Udgangspunktet er hjemme på kontoret, hvorfra man så tager ud i landet til mødet med virksomhedernes ledelse. Og hvor konsulenterne arbejder på længere projekter af flere ugers varighed, så er tempoet og afvekslingen højere hos CF’erne. I forhold til arbejdstid planlægger man ikke arbejde i weekenden, men dukker en opgave op fredag eftermiddag, som skal være løst mandag morgen, må man tage lørdag og søndag i brug.

Buffet og networking

Efter paneldebatten trådte endnu en hær af A.T. Kearney- og Danske Markets-ansatte frem, klar til at mingle og besvare nysgerrige spørgsmål ved den afsluttende buffet.

Altandetlige.dks udsendte nåede både at mænge sig med en gruppe, der sludrede med A.T. Kearney-bossen Lars Eismark og Corporate Finance-chefen Anders Bønding. De afslørede henholdsvis, at A.T. Kearney planlægger at vokse i størrelse og derfor regner med at ansætte 6-7 nye konsulenter til næste år, hvorimod Danske Markets Corporate Finance kun regner med at skulle hente ét nyt ansigt ind i 2010.

Til alle håbefulde polit’er kan jeg som et karriereråd videregive de fire parametre, som Lars Eismark lagde til grund for en særligt egnet kandidat. Man skal have de højeste karakterer, og man skal være blandt de bedste i sin årgang. Man skal have erhvervserfaring, det er ikke så vigtigt hvad, men man skal vise, at man kan arbejde og ikke bare er en bogorm. Derudover tæller det positivt med i vurderingen, hvis man har været i udlandet – i praktik eller på studieophold – og prøvet at tilpasse sig en ny kultur. Endelig skal man vise initiativ, f.eks. ved at være aktiv i den lokale idrætsforening, være formand for et skoleråd eller lignende.

Det kan undre, at der ikke er samme tradition for minglen med erhvervslivet på polit, som der er på CBS. For mens de jakkesætsklædte CBS’ere bevægede sig hjemmevant rundt med små nik og håndtryk og uden problemer indtog den stående buffet kun udrustet med en gaffel, følte jeg mig klart underdressed i min skjorte og pullover og måtte til sidst give op og gnave mig gennem kødet i manglen på en kniv.

Sådan kan giganternes kamp også ende.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk