Grundfoss Challenge 2011

Ananya Roy, Maria Ingerslev og Frederik Bastkær Christensen løb med sejren da Grundfoss Challenge 2011 løb af stablen. Redaktionen har i denne forbindelse stillet de 3 vinderen et par spørgsmål:

Hvordan hørte I om Grundfos Challenge og hvorfor besluttede I jer for at melde jer til?
Alle landets universiteter inviteres af Grundfos til at sende et hold bestående af tre studerende til årets Challenge. Økonomisk Institut udvælger i samarbejde med UCEC årets hold ud fra de ansøgninger der er kommet på baggrund af opslagene på instituttets og UCECs hjemmeside.

Jeg (Frederik) hørte oprindeligt om konkurrencen fordi et par af mine gode venner fra min tid i RUKO havde deltaget i konkurrencen. Det havde været en stor oplevelse for dem på grund af det meget store setup og arbejdspres man bliver sat under. Det lød som en sjov og anderledes måde at blive udfordret på, så det var jeg nød til at se om ikke jeg kunne få lov til at komme med til.

Hvordan løb arrangementet af stablen (dagens forløb og opgavens indhold)?
Grundfos Challenge løber fra Søndag til Lørdag. Efter praktiske informationer og teambuilding søndag, blev vi kort efter middagen bedt om at indfinde os i auditoriet, hvor vi uden varsel fik 20 minutter til at lave et salgspitch til Grundfos bestyrelse om hvad vores hold og vores uddannelse havde af særlige kompetencer til at løse opgaven. Den del konkurrence vandt vi og fik dermed lov til at vælge hvornår vi ville præsenterer vores løsning fredag. Mandag udleverede CEO Carsten Bjerg årets challenge, som handlede om at skaffe vand til et nyt 20.000 mennesker stort boligkompleks i Nairobi, Kenya. Tirsdag formiddag fik vi pludselig udleveret en artikel om forurenet drikkevand i Nairobi distribueret med Grundfos pumper. Vi havde derefter 20 minutter til at forberede en pressekonference for at håndtere sagen. Det foregik ved at vi kom ind i et konference lokale hvor vores oplæg og svar på spørgsmål blev videofilmet, mens  10 Grundfos Challenge assessors vurderede vores løsning af opgaven. Forberedelses processen blev ligeledes fulgt nøje af assessors. Onsdag var der endnu en overraskelse, hvor vi pludselig fik besked på at vi skulle forbedrede en 20 minutters præsentation foran bestyrelsen om hvor langt vi var kommet med projektet og det havde vi 50 minutter til. Torsdag skulle rapporten indleveres og derefter skulle fredagens store præsentation forberedes. Fredag aften gik med en stor gallafest for alle de store Grundfos bosser(som i øvrigt var bartendere bagefter), dommerne og alle deltagerne, hvor vinderne af årets Grundfos Challenge blev annonceret efter maden.

Hvilke polit-kompetencer fandt I særlig brugbare i løsningen af opgaven?
Den systematiske tilgang til problemløsning, som vi får fra studiet er en enorm styrke. Inden man kunne lege med forretningsmodellen og finansiering var man nød til systematisk at finde en løsning, der rent faktisk løste det praktiske problem med at få vand til stedet, indenfor de økonomiske begrænsninger der lå i at indbyggerne tilhørte lav middelindkomst gruppen.

Her var det en stor force at vi Politter har sans for detaljen og er vandt til at håndtere forskellig data fra mange kilder på en struktureret måde. Samtidig var forståelsen for økonomiske incitamenter og samspillet med makroøkonomien vigtig i forhold til at løse de komplekse problem vi var blevet stillet overfor.

Vores tilgang til at udfordre de opstillede antagelser og undersøge dem med de fornødne statistiske redskaber hjalp til at give en solid og velargumenteret løsning, som ikke var bygget på tilfældigheder.

Hvorfor tror I det netop var jer der vandt?
Vi havde en meget komplet løsning, som var nem at implementere. Vi havde arbejdet meget med incitamenterne for at sikre os imod korruption, tilstrækkelig vedligeholdelse og at løsningen var skalerbar. Vi havde brudt de økonomiske aspekter fuldstændigt ned og det gav os en stor fordel i forhold til Q&A efter vores præsentation. Vi havde også lavet en omfattende finansieringsløsning med risikoafdækning gennem Eksport Kredit Fonden, så det var måske grundigheden af vores løsning der adskilte den fra de øvrige deltageres. Vi fik ros for at vi havde været gode til at bruge de coaches, ekspert interviews og vandhuller, som Grundfos stillede til rådighed hele ugen. Når det er sagt så var konkurrencen meget hård, alle hold havde arbejde vanvittigt hårdt hele ugen og selvom vi Politter fortæller hinanden at vi har styr på det hele, så er faktum at vi sagtens kunne lære en masse fra andre universiteters måde at gøre tingene på. 

Hvilke råd har I til andre politter, der kunne være interesseret i at deltage i lignende events?
Hvis man har tid synes jeg klart man skal gøre det. Det er enormt hårdt og tager meget tid, men samtidig får man mulighed for at arbejde sammen med andre faggrupper om projekter man som Polit typisk ikke får mulighed for på studiet eller i sit studiejob. Formatet af konkurrencen gør også at man får perspektiveret sine værktøjer fra studiet og det åbner op for en mere kreativ måde at anvende dem på , som jeg i hvert fald har nydt enormt meget.

I en så stor og langvarig konkurrence som Grundfos Challenge er det imidlertid vigtigt at holdet forbereder sig ved at lære hinandens styrker og svagheder og arbejdsmetoder. Håndtering af tid var et stort issue for os, da vi alle sammen var meget fokuserede på at få alle detaljer med i den samlede løsning. I forhold til idé processen betød det også at vi mandag aften måtte trække i Jørgen Klevin-tøjet for at lave en faktisk JA-hat, så vi fik perioder hvor vi lagde Polit-Nej-hatten på hylden.

Rigtig stort tillykke til jer alle 3 fra Altandetlige.dk! 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk