Julegaver for økonomer

Julen er over os, og dermed er det som bekendt sæson for at give og modtage julegaver. Også for økonomer. Måske hører du til dem, som har et rationelt, køligt forhold til julegaver. Eller måske er du blandt de mindre tålmodige, som bare gerne vil have spændingen udløst om, hvad din gave indeholder. Uanset hvad, så følger her nogle gratis forslag, enten til din egen ønskeseddel eller til de gaver, du skal give. Når disse linjer læses, så er det måske for sent – men som økonomer ved vi jo, at det mest rationelle alligevel er at vente nogle dage, til udsalget begynder.

Årets mest omtalte potentielle julegave for økonomer er utvivlsomt bitcoins. Havde man givet eller fået en bitcoin i julegave sidste år, så ville den have kostet ca. 900 dollars. På et år er kursen steget til omkring 15.000 dollars i skrivende stund (et tal, der dog svinger kraftigt fra dag til dag!). Det må siges at være et nydeligt årligt afkast, som helt sikkert havde gjort givere af bitcoin-julegaver populære. Om man bliver lige så populær, hvis man giver bitcoins i år, det må tiden selvfølgelig vise. Investeringsrådgivning indgår heldigvis ikke i jobbeskrivelsen for adjunkter ved Økonomisk Institut, så det vil jeg afholde mig fra at spå om. Men der er måske hjælp at hente på de finansielle markeder: 2017 blev året, hvor det for første gang blev muligt at købe såkaldte futures på bitcoin, altså retten til at handle bitcoins til en bestemt værdi engang i fremtiden. I øjeblikket handles bitcoin futures for juni 2018 (pt den længste periode, som udbydes) til lidt over den aktuelle pris. Ønsker man i stedet at bruge sin juleferie på at lære mere om bitcoin og andre kryptovalutaer, så er der hjælp at hente her og her.

Andre økonomer har tydeligvis ønsket sig en ny makroøkonomisk model i julegave. Tidligere i december afholdtes nemlig det første offentlige seminar om den nye model, som Finansministeriet har bestilt, og som udvikles af en særligt nedsat modelgruppe med tilknytning til den eksisterende DREAM-gruppe. Arbejdet er dog langt fra færdigt, idet der er afsat midler til et 3-årigt udviklingsprojekt, som begyndte tidligere i år. Man kan læse mere om modelgruppens opdrag, den foreløbige model samt program, slides mv. for seminaret den 6. december på denne side. Til seminaret var ingen ringere end Olivier Blanchard hovedtaler. Jeg havde selv fornøjelsen af at deltage i en paneldebat senere på dagen. Modellen, som bærer det lidet ydmyge navn MAKRO, er i korte træk en overlapping generations (OLG)-model i samme stil som DREAM-modellen, men udvidet med en række realistiske og betydningsfulde kortsigtsaspekter som fx pris- og lønstivheder, et arbejdsmarked med search-and-match-ledighed, samt friktioner på kreditmarkederne. Sammenlignet med de populære DSGE-modeller (et belejligt akronym for Dynamic Stochastic General Equilibrium) har man i MAKRO valgt at udelade stokastiske stød (hvilket vel gør modellen fortjent til betegnelsen DGE). Min paneldiskussion fokuserede netop på de potentielle udfordringer forbundet med dette. Det skal i de næste par år blive spændende at følge det fortsatte arbejde med udviklingen og den empiriske estimation og validering af MAKRO-modellen, som efter min mening er et både ambitiøst og tiltrængt projekt.

For polit-studerende er juleferie som bekendt ensbetydende med eksamenslæsning. Derfor står ekstra økonomisk julelæsning måske ikke øverst på de fleste polit-ønskelister. Lad mig alligevel slutte med at gøre lidt reklame for nogle interessante artikler fra 2017 inden for makroøkonomi, som jeg enten har læst eller planlægger at læse i løbet af min egen juleferie. Flere af dem står til at udkomme i et kommende specialnummer af oversigtstidsskriftet Journal of Economic Perspectives med titlen The State of Macroeconomics, og er skrevet af absolutte topforskere. Det gælder fx denne interessante artikel om udviklingen i empirisk arbejde inden for makroøkonomi, eller denne gennemgang af den finansielle sektors rolle i den seneste økonomiske krise, og de efterfølgende forsøg på at udvikle makroøkonomiske modeller, som indarbejder dette. Jeg kan også anbefale denne og denne artikel om den seneste udvikling inden for hhv. nykeynesiansk teori samt de førnævnte DSGE-modeller. Går man rundt med et BA-projekt eller speciale inden for makroøkonomi i maven, så udgør disse artikler en glimrende indgang til litteraturen. Apropos, så forudser jeg, at disse tre artikler vil inspirere en række spændende specialer på polit-studiet i de kommende år; se her, her og her. Endelig vil jeg anbefale denne interessante bog om brugen (eller manglen på samme) af kontanter – bogen udkom godt nok i 2016, men er ikke desto mindre særdeles læseværdig.

Med disse ord vil jeg ønske alle polit-studerende og øvrige læsere af Altandetlige.dk en god jul og et godt nytår!


Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk