KosmoPolit: Praktik i Beijing

Virksomheder

Hvor er I på praktik og hvorfor valgte I dette?
Vi er i praktik i henholdsvis den økonomiske afdeling (Johan) samt handelsafdelingen for Energi og Miljø (Mia) på den danske ambassade i Beijing. Ambassaden er én ud af fem danske repræsentationer i Kina. Ambassaden består forenklet af tre enheder; den politiske afdeling, eksportrådet samt en visum- & konsulærafdeling. Den økonomiske afdeling er en del af den politiske enhed, som beskæftiger sig med kontakten til de kinesiske myndigheder samt rapporteringer hjem til Udenrigsministeriet. Afdelingen har tre praktikanter fordelt på politik, økonomi og forsvar. Handelsafdelingen for Energi og Miljø (Green) er en del af eksportrådet, som udbyder konsulentydelser til danske virksomheder samt faciliterer dialog mellem danske virksomheder og relevante kinesiske myndigheder. Der er praktikanter i eksportrådets følgende teams; Health, Food og Green, på ambassaden. Udover disse afdelinger er der en praktikant i administrationen samt en i presse og kommunikation.

Johan: Af flere grunde fandt jeg et praktikophold på den danske ambassade i Beijing spændende. I første omgang så jeg opholdet som en god mulighed for at få en bedre forståelse af Kinas økonomiske udvikling fra en udviklingsøkonomi, hvor investeringer i industrier kendetegnet ved lav værditilvækst og eksport fra denne har udgjort omdrejningspunktet for økonomisk vækst, til den nuværende transition, hvor indenlandsk forbrug og eksport af varer i værdikæder med højere værditilvækst i højere grad skal være bærende for økonomien. Videre er det kinesiske marked særlig vigtigt for dansk økonomi. Det er det både, når man sammenligner betydningen af den kinesiske økonomi for de europæiske økonomier samt i forhold til andre af Danmarks eksportmarkeder. Nationalbanken har desuden vist, at tallene for dansk eksport til Kina undervurderer betydningen af det kinesiske marked for dansk økonomi og beskæftigelse.

Mia: Jeg har interesse for energi- samt miljøsektoren og jeg søgte derfor stillingen som praktikant i Green Teamet. Det er kendt bredt, at Kina er verdens største kulforbruger og at landet oplever massive miljømæssige udfordringer, men ikke alle er opmærksomme på, at Kina faktisk er det land i verdenen, som investerer mest i vedvarende energi. Jeg så derfor praktikken som en unik mulighed for at få et indblik i, hvordan ambassaden ved hjælp af kommercielle - og politiske redskaber fremmer danske ”grønne” løsninger, som kineserne har stor interesse i. Udover det faglige ved et praktikophold så jeg det også som en god mulighed for at få en kulturel oplevelse, da jeg aldrig førhen har været i Kina.

Hvordan er ambassaden? Hvor bor du, mens du er i praktik?
Ambassaden er Danmarks største bilaterale ambassade, i det ambassaden har omkring 80 fastansatte medarbejdere. Fordelingen af de 80 medarbejdere er cirka 25 danske og 55 kinesiske medarbejdere. De 25 danske medarbejdere er enten ansat lokalt, gennem et dansk ressortministerium (Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet med mere) eller af Udenrigsministeriet.

Ambassaden er designet med de gamle kinesiske hutonger for øje, og udover hovedbygningen er ambassadørens residens, en tennisbane og en swimmingpool tilknyttet. Ambassaden ligger i et typisk beskyttet ambassadekvarter med nærmest flere soldater end diplomater i Beijings vestligorienterede område Sanlitun, hvor naboen er den schweiziske ambassade og genboen er den nigerianske ambassade. Det kan have sin charme at møde alverdens nationaliteter, når man besøger de nærliggende restauranter og barer. På den anden side møder man ikke det 'rigtige' Beijing eller for den sags skyld Kina, når man opholder sig i området nær ambassaden.

Vi bor begge sammen med andre praktikanter fra ambassaden i lejligheder, der er i fem minutters cykelafstand fra ambassaden. Vi overtog lejlighederne med cykler fra de tidligere praktikanter, hvilket har været en stor hjælp, da det kan være ganske vanskeligt at finde en lejlighed til en rimelig pris nær ambassaden. Lejlighedernes stand er udmærket i forhold til dansk standard. 

Hvilke opgaver har du? Hvordan er niveauet og arbejdsmængden?
Mia: Arbejdsmængden samt opgaver varierer meget, hvilket blandt andet hænger sammen med, at danske grønne løsninger favner bredt.  Green Teamet arbejder med områder så som grønne bygningsteknologier, fjernvarme, vindenergi, bæredygtig forvaltning af vandressourcer mv. Dette betyder, at der altid er en opgave at give sig i kast med, og det ender ofte med nogle lange dage på kontoret.

Mine arbejdsopgaver består blandt andet af at finde og tage kontakt til danske virksomheder, som kunne have en interesse i at sælge deres produkt i Kina og få rådgivning herom. Derudover indhenter jeg baggrundsinformation om danske virksomheder, som ambassadøren mødes med. De mere politiske arbejdsopgaver har været at deltage i møder med kinesiske energi- samt miljø ministerier, bidraget med information om reformer af den kinesiske elsektor, hvilke tiltag regeringen har indført for at løse tidligere elforsyningsproblemer samt miljø- og energimæssige politikker, der er implementeret i nyere tid. Derudover varetager man som praktikant også forefaldende arbejde så som mødebooking, afholdelse af skoleoplæg, opringning til danske virksomheder, mv. Dog mener jeg, at man som praktikant i høj grad selv er med til at definere størstedelen af sine opgaver.

Johan: Jeg kan tilslutte mig Mias synspunkt, at arbejdsmængden er stor og varieret. Eksempler på mine arbejdsopgaver er udarbejdelse af rapporter om bestemte økonomiske forhold i Kina, der skal sendes hjem til relevant dansk statsforvaltning samt præsentationer til ambassadøren. Videre deltager jeg fra tid til anden i møder som stand-in for én af de to danske medarbejdere i den økonomiske afdeling. Trods størrelsen af ambassaden kommer man ikke uden om, at der vil være forefaldende arbejde som praktikant.

Hvordan er det sociale på ambassaden? Hvordan er omgivelserne i og omkring Beijing?
Da vi er otte danske praktikanter på ambassaden, som er afsted samtidig i seks måneder, er der god mulighed for at finde en kollega at dele sine fritidsaktiviteter med - om det er aftensmad, rundture i Beijing eller weekendture ud af byen. Derudover afholdes der fredagsbar for ambassadens ansatte hver uge, hvor der bliver talt om stort og småt.

Ambassadekvarteret er som en lille landsby midt i storbyen, og man finder let sammen med praktikanter fra de andre ambassader, da vi går til nogle af de samme møder og ses på de samme barer i weekenden. Som så mange andre udlandsophold skabes der en lille skandinavisk gruppering. Dertil har det skandinavisk baserede fodboldhold Vikings en afdeling i Beijing, der har en overvægt af danskere, som enten studerer eller arbejder i Beijing. Andre afdelinger tæller Shanghai, Hongkong, Saigon, Bangkok, Kuala Lumpur, Jakata og Singapore.

En storby som Beijing med omkring 20 mio. indbyggere er naturligvis mangeartet, men graden af kontraster i Beijing føles alligevel overvældende. Ét er vejret/luftforureningen, hvor det en dag kan være en fin sommerdag med klar himmel, mens det et par dage senere er "overskyet" dels af skyer men mest af smog, der gør, at man kan lugte svovl. En anden konstrast er, at der i Sanlitun er mange vesterlændinge, og de lokale kinesere kan snakke få engelske ord, så man kan begå sig på dette. Modsat mange andre steder i byen er engelsk på ingen måde brugbart, og det er en "oplevelse" for de lokale kinesere at møde én i sådan en grad, at der skal tages billeder. Videre er den økonomiske ulighed stor i Beijing. Sanlitun er fyldt med nyrige kinesere, der ikke er kede af at vise det. På den anden side er der den tidligere befolkning fra landdistrikterne, som er kommet til storbyerne, herunder Beijing, for lavtlønnede jobs uden retten til basale offentlige ydelser. Urbaniseringen til Beijing er sket i et så kraftigt tempo, at byen er flere millioner indbyggere foran det, som lokalregeringen har planlagt efter. Så der er masser af indtryk at få i Beijing ud over de klassiske turistmål som Den Forbudte By, Himlens Tempel og selvfølgelig Den Kinesiske Mur.

I det den kinesiske infrastruktur er velfungerende med forskellige og hyppige afgange for lyntog, er muligheden for at tage weekendture til andre dele af Kina gode. Man kan derved med et par timer i lyntog være i Shanghai, Xi'an med terracotta hæren eller Gobi ørkenen med templer og borge fra den orginale silkevej.

Hvad er det bedste ved at være på praktik? Vil du anbefale et praktikophold på den danske ambassade i Beijing til andre?
Først og fremmest får man et indblik i udenrigstjenestens arbejde, og hvordan dagsordner om Danmarks position i udenlandske problemstillinger - politiske som erhvervsøkonomiske - opstår blandt andet som følge af arbejdet på en dansk repræsentation. Dertil får man en smagsprøve på, hvordan det er at arbejde på en international arbejdsplads.

Vi vil klart anbefale at komme til Kina som enten praktikant eller udvekslingsstuderende for at få en bedre forståelse af den kinesiske økonomis udvikling samt det politiske system. Kina er forskellig fra Europa på rigtig mange områder men den gensidige afhængighed og deraf behovet for samarbejde er stigende i takt med transitionen af den kinesiske økonomi og Kinas voksende indflydelse på problemstillinger i verden. Udover det faglige er det også spændende at lære den kinesiske kultur at kende, arbejde sammen med kinesere samt rejse rundt i landet.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk