KosmoPolit: Praktik i Dublin

Hvor er du i praktik, og hvorfor valgte du dette?
Jeg er i praktik på den danske ambassade i Dublin i Irland, der er en af de mindre ambassader. Vi er i alt 9 personer på kontoret. Det er inklusiv mig og en anden praktikant.

En af grundene til, jeg valgte Dublin, var, at det er en lille ambassade, og man derfor får en del ansvar og er inde over en masse forskellige opgaver og ikke kun sidder på ét område.

Irland er et land, der er i stor vækst efter at have været særligt hårdt ramt af den finansielle krise, og har i lyset af dette nogle spændende økonomiske problemstillinger, blandet andet omkring boligmarkedet og
brain drain.

Derudover er Irland et interessant land rent politisk  - særligt for tiden med Brexit-forhandlinger, hvor grænsen mellem Irland og Nordirland er et stort emne. At få lov til at opleve det fra første parket er derfor enormt interessant.

Hvordan er ambassaden? Hvor bor du, mens du er i praktik?
Ambassaden ligger ret centralt og er rent fysisk meget lille. Stemningen er god, og de fastansatte har masser af tips til, hvad man kan lave, og hvilke dele af landet man skal besøge.

Jeg bor på et værelse i et hus, hvor der bor en ældre irsk dame. Hun har haft de sidste fire praktikanter boende, og det tager kun 10 minutter at gå hen til ambassaden. Boligmarkedet -  specielt i Dublin - er næsten endnu værre, end det er i København, og boligmangel er noget, der fylder en del i medierne. Rent økonomisk skal man nok derfor forvente samme priser (eller lidt højere) som i København. Ellers er prisniveauet mere eller mindre som derhjemme.

Hvilke opgaver har du? Hvordan er niveauet og arbejdsmængden?
Da det er så lille en ambassade, betyder det, at man har fingrene nede i mange forskellige områder og opgaver. Officielt er jeg politisk-, økonomisk- og handelspraktikant, men laver også kulturrelaterede opgaver.

En stor del af arbejdet består i at holde sig orienteret om den politiske og økonomiske situation i Irland, og som sagt er der for tiden rigtig meget fokus på Brexit-forhandlingerne og specielt om det irsk-nordirske forhold og grænse. Vi har lige haft besøg af Folketingets Brexit-følgegruppe, der var til møde med en masse samtalepartnere og blandet andet var oppe og se den usynlige grænse. Dette betød en masse planlægning og forberedelse, men også et super spændende indblik i, hvordan hele maskineriet er omkring sådan et besøg.

Irland er et marked i vækst, hvilket også betyder, at landet begynder at blive mere interessant for danske virksomheder. Jeg er derfor også inde over at arrangere markedsbesøg og få flere danske virksomheder på irske messer.

Opgaverne er som sådan ikke direkte polit-relevante, og jeg tror, det kan tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har haft Excel åbent. Men det er en rigtig god mulighed for at prøve kræfter med den mere politiske side af økonomi. Alt i alt er opgaverne meget varierende, hvilket også giver en alsidig hverdag.


Hvordan er det sociale? Hvordan er omgivelserne i og omkring Dublin?
Her er et ret fint netværk af praktikanter i byen, hvor vi mødes til øl og drinks. Den anden danske praktikant og jeg hænger en del ud med praktikanterne fra den norske ambassade, og næste weekend har vi planlagt en tur sammen til Galway på vestkysten.

Irland er et relativt lille land, og der er derfor masser af muligheder for at komme ud af Dublin i weekenderne eller bare for en dag og se det smukke landskab. Jeg har blandet andet været på vestkysten for at surfe, og vi har en masse småture planlagt i løbet af efteråret.

Derudover er Dublin fyldt med gode pubber, og modsat danskere er irerne ikke så reserverede og vil hellere end gerne snakke. Generelt er de enormt åbne og glade, og hvis man mangler et samtaleemne, kan man som dansker altid smide vikingekortet.



Hvorfor skal man tage i praktik på ambassaden i Dublin?
Det er en super fed mulighed for at prøve at se noget andet end gangene på Kommunehospitalet, og hvis man er lidt studietræt, kan en pause anbefales.

Man skal vælge at tage på ambassaden i Dublin, da det er virkelig fedt at prøve så mange forskelligartede opgaver med så meget ansvar. Og specielt hvis man synes, EU-politik og Brexit er spændende emner. Og så skal man tage til Irland, fordi det er et smukt land, og øllen er god.

Ærligt kræver det lidt planlægning med fremdriftsreform og regler, der ændrer sig hele tiden. Men det skal bestemt ikke være en undskyldning, og hvis man husker en paraply og at kigge til højre, når man går over vejen, er det allerede en god start!

Den danske ambassade i Dublin søger lige nu to praktikanter til næste semester. Du kan læse mere her.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk