Kosmopolit: Udveksling i Berlin

Hvor er du på udveksling, og hvorfor valgte du dette?

Emma:

Jeg er på udveksling i den tyske hovedstad på Humboldt Universität zu Berlin. Jeg valgte Berlin af flere årsager – jeg havde besøgt byen en del gange før og hver gang tænkt at det kunne være en super fed by at bo og studere i. Byen har en masse fede muligheder – der er masser af kunst og kultur, fede kvarterer, gode og billige fadøl, storslået arkitektur og mange grønne områder med masser af træer i gadebilledet. Byen tiltrækker kunstnere og kreative og det kan mærkes – der er en fed, afslappet stemning overalt i byen. Ikke mindst oplever man tit historiens vingesus – når man cykler langs resterne af den gamle mur eller tager U-bahnen og bliver mindet om at her afgik der toge til koncentrationslejrene under krigen. Udover at selve byen er interessant på mange måder, så har Humboldt Universitet også et godt akademisk ry og ikke mindre end 29 nobelprismodtagere har gået her, så der er noget at aspirere til.

Lene:

Jeg er i Berlin, på Humboldts ’School of Business and Economics’ (Wirschaftswissenschaftliche fakultät, WiWi). Jeg er ret vild med Tyskland overordnet, og har bl.a. været her meget i forbindelse med en musikalsk uddannelse.  Berlin er en af mine absolutte yndlingsbyer, med masser af grønne områder og brede alléer, forskelligartede – men sjove – kvarterer, et kæmpe kulturudbud fra verdens bedste orkestre til Europas vildeste technoklubber, og rige muligheder for at spise lækker mad og drikke gode øl og lækre drinks.  Alt sammen til priser langt under de Københavnske, så det er helt overskueligt at dække udgifterne med legater og en lille opsparing. Og så har Humboldt et anderkendt fagligt niveau, så jeg var sikker på også at få noget mere konkret med hjem fra opholdet.

 Hvilke fag tager du? Hvordan er niveauet og arbejdsmængden?

Emma:

Jeg tager fire fag og en øvelser hernede: Financial Engineering, Valuation, European Integration, The Economic History of Europe since 1914 og en øvelse med en meget lang titel ”From Paul Samuelson to Elinor Ostrom - History of Economic Thought in the 20th Century” Jeg har knap 20 undervisningstimer om ugen og bruger nok ca. det samme på at læse. Det er nogenlunde samme struktur som på polit med forelæsninger og øvelser, dog uden ugentlige afleveringer. Til gengæld ligger alle eksamenerne fordelt på 10 dage direkte i forlængelse af semestret, så der er ikke meget tid til at læse til eksamen. Arbejdsmængden er heldigvis relativ overskuelig i de fag jeg har – det varierer dog meget fra fag til fag – specielt har statistikfagene ry for at være temmelig arbejdskrævende. Undervisningsformen giver dog associationer til en fjern fortid – her kører vi stadig på overheadslides og brug af Excel i undervisningen er en futuristisk vision ligesom eksamen foregår i hånden.

Lene:

Jeg tager Advanced Corporate Finance, Valuation, Advanced Labor Economics, Decision-Making under Uncertainty og Theory of Incentives. De to første fag ligger under deres business-program, og er overordnet ret fokuseret på application, og er ikke specielt arbejdstunge. Det er stor vægt på intuitiv forståelse og anvendelighed, og selvom det er knap tre år siden jeg slæbte mig igennem Corporate Finance på en sommerskole, kan jeg fint følge med.

 De tre andre fag er ovre i deres samfundsvidenskabelige afdeling og er lidt mere arbejdskrævende. Mens Labor også har fokus på det applied , så er det mildest talt ikke tilfældet for de to andre, som er fokuserer intenst på teori og som man måske lige kan presse til at lave en historie om en issælger på en strand. Jeg havde glædet mig meget til Decision-Making, men fokus er i høj grad på beviser (hvor transitivitet, monotonicitet og additivitet tilbage fra Mikro I er centralt), hvor relevansen i det virkelige liv kan være vanskelig at få øje på.

Arbejdsmængden er som sådan fin nok, især når man ikke har studiejob, men jeg har ingen læseferie (3 eksaminer i sidste undervisningsuge, og 2 i den efterfølgende), så det er lidt svært at vurdere hvor intenst det bliver. Det bliver nok ret stramt, i det mine eksaminer ligger 20.-28. juli – jeg plejer ikke at spærre mig selv inde på en læsesal i højsommeren.

Hvordan er det sociale på studiet? Hvor mange henholdsvis lokale og internationale studerende går på skolen?

Emma:

Det sociale liv er supergodt - vi er knap 70 Erasmus-studerende på økonomi, der kommer fra hele Europa. I starten var der mange introaktiviteter herunder en weekendtur til Greifswald (en tysk universitetsby tæt ved Østersøen) som fungerede lidt som rustur, så man lærte hinanden godt at kende fra starten. Til gengæld er det temmelig begrænset hvor mange tyskere man lærer at kende, med mindre man enten bor hos lokale eller nåede at melde sig til et af de mange universitetssportshold, der blev udbudt i starten af semestret.


Lene:

WiWi har gjort meget ud af at ryste de internationale studerende sammen, så det er primært dem, jeg har hængt ud med (en flok af danske, norske og schweiziske studerende). Og så skal det også nævnes, at Emma og jeg (og Mathilde Schilling, polit, som også er her) har brugt hinanden meget - både fordi vi godt kan lide at hænge ud, men også til de praktiske ting såsom Burgeramt (borgerservice i Berlin, som vist ikke har opdaget murens fald...), holdtilmelding, alt hvad man kunne tænke sig at have brug for...

Lene og Emma til Father John Misty-koncert. Lene har tydeligvis ikke lige fanget at man skal kigge ind i kameraet

Lene og Emma til Father John Misty-koncert. Lene har ikke lige fanget at man skal kigge ind i kameraet.

Hvordan er campus på studiet? Hvor bor du, mens du studerer? Hvordan er omgivelserne omkring campus?

Fakultet ligger meget centralt i byen, ikke langt fra hovedbygningen på Unter den Linden og et stenkast fra floden Spree, Museumsøen og Hackesher Markt. Selve fakultetet er meget klassisk opbygget – her er forelæsningssale, undervisningslokaler, læsesale og kantine. Kantinen er som oftest en særpræget oplevelse – der er altid gullasch, kogte kartofler, noget friturestegt og budding. Det er til en billig penge, da kantinen er subsidieret, men som regel går vi ud og køber frokost, da området rundt omkring fakultetet er fyldt med gode frokoststeder.


Jeg bor i Wilmersdorf i det gamle Vest, et superhyggeligt kvarter i min egen lejlighed (ja, det kan lade sig gøre i Berlin) og cykler dagligt de ca. 7 km gennem Tiergarten til universitetet. Berlin har ikke rigtig en central bykerne, men i stedet en masse forskellige kvarterer, hver med deres egen lille bymidte, ugentligt marked og særlige kendetegn.

Lene:

Wiwi ligger lige mellem Alexanderplatz og Hackescher Markt, altså lige midt mellem nogle ret turistede områder. Bygningen har fine nok undervisningslokaler (selvom man lige skal vænne sig til at underviserne skriver på overheads), gode studierum og samlingspunktet – Mensa. Det er kantinen, som er billig, men til gengæld også rig på paneret mad og andre specialiteter fra det tyske køkken. Som et lyspunkt skiltes der tydeligt på glutenfri, vegetariske og veganske retter.

Jeg bor i et privat lejet værelse i Charlottenburg, lige syd for Schloβ Charlottenburg. Det er et enormt charmerende kvarter, og min kiez minder mere om Wien eller Paris end om Berlin. Det er et meget stille kvarter, og jeg er meget glad for de gode løbemuligheder (ved slottet er der en kæmpe park), samt den lange cykeltur til Wiwi, som bl.a. går gennem Tiergarten. Mere træls er det dog at skulle bruge 35-45 min på at komme til og fra de klassiske gå-i-byen-områder som Friedrichshain, Prenzlauerberg og Neuköln.


Hvad er det bedste ved at være på udveksling?

Emma:

Der er mange fede ting ved at være på udveksling – først og fremmest møder man en masse søde mennesker fra hele Europa, som alle sammen gerne vil ud og opleve noget. Ingen har et studiejob de skal passe og selvom hverdagene som regel bliver brugt på skolen, så er aftener og weekender frie til at udforske byen. Berlin er også ideel for danske studerende fordi prisniveauet er meget overskueligt – man kommer ret langt på literen hernede, eksempelvis er det meget svært at komme til at betale mere end 3,5 euro for en stor fadøl (vel at mærke 0,5 L i et ordentligt glas med hank og ikke de fjollede 0,4 L  i plastikkopper man kan blive udsat for i København) ligesom det er både billigt og godt at spise ude.

Lene:

Når jeg kommer hjem igen, mangler jeg kun specialet.  Jeg synes at det er ret rart, især oven på fremdriftsreformen, lige at få en pause til kun at være fuldtidsstuderende og ikke at have så mange andre forpligtelser. Derudover er Berlin jo en evigt spændende by, og til forskel fra fx Paris og London (og København!) er det stadig vildt billigt at spise ude, drikke øl, tage til koncerter m.v.

Jeg har rejst meget i Tyskland, så på den måde er Berlin ikke så fremmed – til gengæld er det nemmere at komme ind på hvad der egentlig foregår i byen, også fordi sproget ligger tæt på.


Vil du anbefale et udvekslingsophold på Humboldt til andre?

Emma:

Helt klart! Universitet er et af de bedste i Europa og Berlin er en fantastisk spændende by fyldt med kontraster, historie og fede oplevelser uanset hvor man tager hen. Det er også en god chance for at lære/forbedre sit tyske og prisniveauet gør, at budgetrestriktionen sjældent er bindende. Det er tilmed pivbilligt at komme herned både med fly og bus, så alt i alt ingen grund til ikke at tage af sted.

Lene:

Helt bestemt! Det faglige niveau er godt, og det er en fantastisk sjov by at bo i, så man kan på alle måder få et godt ophold hernede. Fastlandsklimaet gør det nok til et hårdt efterårssemester, men i foråret kan alt lade sig gøre, og som studerende (med dansk købekraft) kan man have det ualmindeligt lækkert på cafeer og barer, men også slappe af i parker og ved søer, eller få sit kulturelle behov dækket.


Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk