KosmoPolit: Udveksling i Californien

Hvor er du på udveksling og hvorfor valgte du dette?
Jeg er af sted på KU’s systemaftale med University of California, der inkluderer 9 forskellige universiteter som fx UCLA og UC Santa Barbara. Man prioriterer mellem de forskellige universiteter, men det er UC, der selv fordeler pladserne i sidste ende. Jeg har været så heldig at ende på Berkeley, der også var min motivation for at søge UC-aftalen i første omgang. Berkeley er verdens bedste offentlige universitet og har en meget stærk profil inden for økonomi, så det er noget af en drømmeudveksling at havne her. At universitet så ligger under en time fra San Francisco er bestemt ikke et minus.

Hvilke fag tager du? Hvordan er niveauet og arbejdsmængden?
Jeg har taget fire fag – tre undergraduate-fag og et graduate-fag. Helt klassisk polit-agtigt er faget ”Wage Theory and Policy”. Derudover har jeg taget faget ”Inequality and Growth”, der har taget udgangspunkt i Pikettys bog. Generelt har Berkeley et stort fokus på ulighed – jeg har faktsik ikke taget et eneste fag i dette semester, der fx ikke har omtalt udviklingen i indkomstandelen tilhørende top 1%. Det er noget, man har diskuteret herovre – også før Pikettys bog gjorde problemstillingen moderne. En af dem med dette fokus, Saez, har jeg haft som forelæser i graduate-faget ”Public Economics”. Her har det bl.a. været sjovt at se danske studier fremhævet så meget pga. vores registerdata, der i international sammenhæng er ret unik.

Faget ”The World Economy in the 20th Century” har været ret spændende og langt fra noget, jeg har lært om tidligere. Vi har fx hørt om depressionen i 1930’erne, krisen i Japan og senest finanskrisen. Det har været ret interessant at høre om, hvordan økonomien har opført sig i virkeligheden – og hvordan man har forsøgt at lære af historien med større eller mindre succes. Hvordan virkelighedens økonomi opfører sig, er ikke noget, vi beskæftiger os meget med på polit-studiet (udover i tekstbokse, som jeg nok må tilstå, at jeg oftest springer over), men generelt synes jeg, professorerne herovre har været gode til at relatere teorier til empiri. Det, synes jeg, har været en ret fin oplevelse og gjort økonometri væsentligt mere interessant for mig.

Niveauet på fagene har været ret blandet. Graduate-faget har været både meget arbejdskrævende og til tider ret udfordrende. Der er blevet brugt mange timer på at gruble over afleveringerne. Undergraduate-fagene har varieret meget i både niveau og arbejdsbyrde. Generelt har der dog været mange afleveringer og midterms, der alle tæller med i den endelige karakter, så det har været nødvendigt at yde en indsats mere spredt over semestret. Til gengæld slipper man så for følelsen af knald eller fald, man ofte har til eksaminerne derhjemme.

Hvordan er campus på studiet? Hvordan bor du mens du studerer? Hvordan er omgivelserne omkring campus?
Berkeley har et meget fotogent campus beliggende på en bakke med mange fine bygninger bygget i bedste amerikansk semi-autentisk stil. Økonomibygningen er dog ikke ligefrem nogen arkitektonisk perle med sit firkantede beton-look. Jeg bor selv lige uden for campus i en lejlighed sammen med en af mine venner fra studiet, der også er på udveksling på Berkeley. Der er dog også mulighed for at bo fx på det internationale hus, hvor mange udvekslingsstuderende bor.

Selve universitetet ligger i byen Berkeley, der er en del af the Bay Area omkring San Francisco. Det betyder, at man nemt kan komme ind til San Francisco. Det har vi været gode til at udnytte, og San Francisco har alt det, man kan ønske sig af en storby med rooftop-barer, victorianske huse og dekorative bakker. Udviklingen i Silicon Valley har presset huspriserne ret voldsomt i vejret, men der findes stadig masser af almindelige mennesker i byen. Mit yndlingsområde har helt klart været Mission, der er et mexicansk område, hvor man kan se autentiske taqueriaer ligge side om side med hippe restauranter.

Hvad er det bedste ved at være på udveksling?
Der er mange gode ting at sige om at være på udveksling. Faglig udfordring og et nyt perspektiv på det, man allerede har lært, tror jeg næsten altid, at man får ud af at tage på udveksling. Derudover har det helt klart givet mig lidt perspektiv på livet derhjemme at være væk fra det. Noget af det bedste ved at være på udveksling specifikt i Californien har været muligheden for at leje en bil og køre på ture rundt i staten. Vi har fx været på hvalsafari og på weekendtur til Santa Barbara, og i spring break var vi på den obligatoriske rundtur i Californien og omegn. Derudover har semestret budt på campusbesøg af Bill Clinton, og Sheryl Sandberg fra Facebook talte til Berkeleys commencement – noget man ikke oplever derhjemme på KU en almindelig tirsdag. Alt i alt har jeg ret svært ved at sætte fingeren på, hvad der er det bedste.

Vil du anbefale et ophold på Berkeley til andre?
Ja! Der er bare med at søge UC aftalen og se at komme af sted. Berkeley har det hele. Godt universitet, flot natur og en international storby 45 minutters togtur væk. Det er svært ikke at være begejstret!

Ps. Hvis man skulle have lyst til at høre Sheryl Sandbergs rørende commencement speech til Berkeley med udgangspunkt i tabet af hendes mand, findes den
her


Faktaboks

Er du på udveksling eller i praktik og har lyst til at fortælle andre polit-studerende om din oplevelse, dit nye hjem og hvorfor det lige netop er det allerbedste sted at tage hen?

Skriv til os på nyt@altandetlige.dk.


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk