Kunne politterne forudse 2016?

Meget er sket siden den økonomiske udfordring blev udgivet sidste år. I starten af 2016 var Donald Trump den absolut mest upopulære kandidat til præsidentposten, og næsten to tredjedele af politterne troede, at det ville være en anden end Trump, som ville ende som Republikanernes præsidentkandidat. Et lille flertal på 38 procent gættede korrekt på Donald Trump, mens 35 procent gættede på Ted Cruz og 27 procent på en helt tredje kandidat. 

Omvendt enige og sikre var politterne på hvilket amerikansk parti, der i sidste ende ville stå tilbage som vinder af valget. De tog dog – som så mange andre – fejl. Intet mindre end 82 procent mente, at enten Hillary Clinton eller Bernie Sanders ville fortsætte demokraternes plads på præsidentposten. 

Heller ikke dollarkursen ramte politterne rigtig. 59 procent troede ikke på, at det ville koste mere end 700 danske kroner at anskaffe sig 100 USD 1. januar 2017. Desværre er udveksling til USA stadig en dyr fornøjelse, og 100 dollars kostede 1. januar 711,16 danske kroner. Kursen holdt sig dog under 700 helt ind til slutningen af november 2016.

Endnu mere skidt stod det til med prognosen for antallet af KU-studier med en adgangskoefficient på 12 eller mere ved sommeroptaget 2016. Kun 9% gættede korrekt, at end ikke ét KU-studie ville kræve så højt et snit. Det højeste krav var igen hos Molekylær Biomedicin, der var tæt på med et snit på 11,9. Højeste krav på CSS var Psykologi med 11,5. Igen i år havde Økonomi det laveste karakterkrav på CSS, men dog alligevel en adgangskoefficient væsentligt højere end de seneste mange år. Sidste års stigning til 7,0 blev i år trumfet med en koefficient på 8,1 – en stigning (i hvert fald den førsteafledte) som tre ud af fire politter forudså. 38 procent af politterne gættede også korrekt, at sommeroptaget ville ligge på mellem 300-320 studerende (318 blev optaget).

I 2015 blev stemmeprocenten ved KU-valget med 24,2 procent den højeste siden 2004. Alligevel ramte over 2/3 af politterne helt plet, da de forudså en høj grad af mean regression. Således faldt stemmeprocenten ved efterårets valg ned til blot 15,5 procent. Det var dog alligevel nok til at sikre den tidligere polit Elias Westergaard en plads i KUs bestyrelse med et af de højeste antal personlige stemmer nogensinde.

Endeligt har vi Nationalbankens diskontorente. Den har siden 2012 været 0,00 procent og Altandetlige har i mange år spurgt på tipskuponen, om året var kommet for en ændring. Det er endnu ikke sket, og det var der 55 procent af politterne, der korrekt forudsagde. Set i lyset af den binære svarvariable er 55 procent dog måske ikke så imponerende igen. 

Og vinderen er…
Sidste års vinder, Michael Jarlstrup, formåede at gætte rigtigt på intet mindre end samtlige spørgsmål. I år er baren sænket en smule. Til gengæld har vi måttet trække lod blandt hele 9 politter, der alle forudsagde 7/10 rigtige. Vinderen af Altandetliges økonomiske tipskupon 2016 er Morten Hansen Kirkegaard – stort tillykke!


Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk