Hvorfor gik turen til Island?
”Vi startede egentlig med at have tre studietursmuligheder, nemlig Island, Norge og Tyrkiet. Ved afstemning på et Politrådsmøde blev det vedtaget, at det skulle være Island. Vi vidste faktisk ikke på det tidspunkt, at det ville være så aktuelt og relevant at tage til Island. Vi var der jo mens Icesave-afstemningen foregik.”
Hvad var temaet for studieturen?
”Vi havde fokus på tre emner: økonomisk krise, Island i EU og energiressourcer.”
Hvordan foregik den praktiske planlægning? Var der f.eks. været en skarp arbejdsdeling mellem jer?
”Vi havde fem hovedområder, der dækkede flere ting. Alle havde et ansvarsområde, men vi var alle sammen involverede i det hele. Vi holdt møder hver anden uge, og måneden op til vi skulle af sted, mødtes vi hver uge. Møderne blev brugt til at gøre status og diskutere udfordringerne.”
Hvilke møder havde I på Island? Og hvordan fik I rent praktisk arrangeret det?
”Vi havde mange forskellige aftaler, bl.a. Nationalbanken, Landsbankinn, en interesseorganisation mod Icesave-loven, Udenrigsministeriet, Energiministeriet, en iværksættervirksomhed, et kraftværk, en politiker og en fagforening. Så vi havde et stramt program, men også et meget spændende program.
Aftalerne fik vi bl.a. i stand ved at kontakte folk, vi kendte i forvejen (f.eks. politter, som havde relationer til Island) for at høre om de kunne hjælpe os. Ved flere af aftalerne skrev vi bare en mail og spurgte. Generelt har det været meget positivt. Vi har mødt stor grad af åbenhed og gæstfrihed.”
Hvordan boede I? Og hvordan kom i rundt på øen?
”Vi boede på et hostel i midten af Reykjavik. I de fleste tilfælde kunne vi gå til de aftaler, vi havde. Vi lejede en bus to af dagene. En enkel dag kom vi rundt med offentlig transport.”
Hvordan var det at være på Island, mens Icesave-afstemning forgik?
”Der var meget fokus på Icesave-afstemningen til vores møder. Selvom vi ikke specifikt havde bedt folk om at fortælle om Icesave, var der rigtig mange, der alligevel kom ind på det. Selv på det energiværk, vi besøgte, blev Icesave omtalt. Det gik i hvert fald op for os, at det hele var langt mere kompliceret end det, vi kunne læse os til hjemmefra. Det var helt klart det store emne på Island, og det alle talte om. Det var også interessant at følge udviklingen den uge, vi var der. I begyndelsen af ugen havde vi et møde med Nationalbanken, hvor de sagde, at de var helt sikre på, at der kom en aftale inden afstemningen. De forhandlede jo hele ugen i London. Onsdag var vi til et møde, hvor vi fik at vide, at chancerne var for en aftale var 50-50. Efter nej’et til Icesave om lørdagen var der godt gang i Reykjavik, og der var fyrværkeri! Man kunne godt fornemme, at det hele kogte. Det var i hvert fald rigtig spændende at være der, mens det hele skete.”
Det er vist ikke noget hemmelighed, at den islandske økonomi er i krise. Var der overhovedet nogen optimisme at spore hos islændingene?
”De islændinge, som vi talte med, var meget optimistiske. Flere sagde, at om et halvt år, så er Island ovenpå igen. Det virkede som om, at de var meget optimistiske af natur. Men der var igen tvivl om, at alle islændinge har mærket krisen hårdt. Førhen var der mange familier, der havde flere biler, og nu er de tvunget til at sælge nogen af dem, men de kan ikke komme af med dem. Der var også mange, der havde taget lån i udenlandsk valuta, og som i dag er teknisk insolvente. Der var i hvert fald mange, der kunne mærke det i deres private økonomi. Vi talte med nogle islændinge, der fortalte, at før krisen var der mange der tog en weekend til København, London og Paris for at feste. Nu bliver de bare hjemme og fester.”
Nåede I at opleve alt det, I gerne ville?
”Ja, i det store hele. Man vil selvfølgeligt sjældent hjem, når man har det sjovt. Rent fagligt fik vi belyst det, vi gerne ville. Hvis vi skulle have oplevet mere, så skulle det nok have været noget mere af den islandske natur. Men det var jo en studietur og ikke en turisttur.”
Hvad var det bedste ved studieturen?
”Vi havde rigtig mange spændende faglige besøg, så det er svært at skulle vælge ud, hvad der var det bedste. Vores besøg hos politikeren Tryggvi Herbertsson, som både havde været økonomiprofessor på Reykjavik Universitet, stifter af en investeringsbank og økonomisk rådgiver for regeringen, var rigtigt spændende. Han kendte tingene fra forskellige vinkler, og så var han en rigtig sej type. Herudover så lå besøget hos ham så sent, at vi var blevet kloge nok til at give ham modspil. Af ikke-faglige besøg var det bedste nok at se lavagrotter og være ude at ride. Uden at vi vil lyde selvfede, så er vi faktisk rigtig tilfredse med studieturen. Vi har arbejdet rigtigt hårdt med planlægningen inden turen – og som STUKO sætter man sig rigtig godt ind i tingene. Noget af det bedste var selvfølgelig også, at det var en rigtig god gruppe af deltagere, vi havde med på turen. Det var en meget dynamisk gruppe, som alle var interesserede i det faglige og gode til at hygge sig med hinanden. De var i hvert fald alle sammen med at gøre det til en fantastisk studietur.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2