En masse data, en smule fodbold og den store specialepris

SAS-forum er den årlige familiefest for SAS-brugere og ”data scientists”. Et arbejde som af konferencens første taler bliver kaldt for ”the sexiest job in the 21st century”. Det er ikke tilfældigt, at man bliver budt ”velkommen tilbage” under åbningen. De fleste har været der flere år i træk, og alle kender nogen, som kender nogen. Men for mig var det første gang i Tivoli’s Congress Center, og som én af de yngste samt klart mest uerfarne SAS-brugere af de 1200 deltagere, er jeg en smule spændt.  

SAS-forum er en årlig konference, hvor danske virksomheder (flere end jeg havde tålmodighed til at tælle) sender ansatte til. Konferencen startede med morgenmad og åbning i et imponerende lokale; rødt lys og tre kæmpe skærme med live-tweets. Her talte dagens første keynote speaker, Rasmus Ankersen fra FC Midtjylland. Han skulle gøre de 1200 daglige brugere af SAS klogere på brugen af big data og analytics i sportens verden. Jeg indrømmer - jeg var en smule skeptisk. Men Ankersen holdte et meget velstruktureret og spændende oplæg, samt gav hans bud på brugen af data til at vinde kampe. Måske er det fordi min egen fodboldkarriere sluttede efter 1. klasse, men den store brug af data i klubben virkede imponerende. Idet fodbold er en sportsgren med meget få mål, styres spillet i høj grad af tilfældigheder, og succes skal behandles med samme skepsis som fiasko, fortalte Ankersen ”Succes får held til at ligne genial”. Da han efterfølgende beskrev fodboldkampene i løbet af en sæson som en lille stikprøve, ja så var jeg næsten helt med igen.

En app som kan det hele
Herefter begyndte dagens program: Konferencen består af fire sideløbende spor, hver med mindst to oplæg på samme tid. Der var derfor otte forskellige oplæg at vælge mellem til enhver tid i løbet af dagen. Det hele blev styret af en app, så man kunne sammensætte et personligt skema, læse om hvert oplæg, oplægsholder, stille spørgsmål under oplægget og ”rate” oplæg efterfølgende. Meget effektivt og praktisk - for jeg havde helt klart et mål om at få mest muligt ud af de mange spændende muligheder.

Jeg startede med at høre ”What is new for SAS pogrammers in SAS 9.4 M3” med Chris Hemedinger fra SAS Institute USA. Helt klart over mit SAS-niveau. Men et spændende oplæg, og lidt skørt at sidde med 200 andre og høre om, at det nu er nemmere at importere og eksportere filer til Excel.  Herudover er flere oplæg værd at nævne. ”Fra data til dollar” var et populært oplæg formentlig grundet overskriften (150+ deltagere). Oplægget som omhandlede appen Mofibo’s brug af data til at minimere deres omkostninger. Herudover blev der løbende holdt små minikurser i forskellige SAS versioner Jeg var derfor naturligvis nødt til at blive introduceret til det nu meget brugte SAS University Edition – hvilket må siges virker til at være overraskende godt, trods jeg igen her var en smule skeptisk på forhånd. Herudover var det årlige oplæg af Anders Milhøj, ”Nyheder i SAS/STAT 14.1” selvfølgelig både relevant og spændende. Milhøj modtog sidste år en ekstraordinær præmie for at være den bedste oplægsholder gennem de sidste 30 år, og igen i år var hans oplæg, som man kunne forvente, indholdsrigt og fyldt med gode eksempler som f.eks. hvordan SAS kan bruges til at finde den hurtigste rute mellem alle toiletter i København.


Finalisterne bag de tre specialer som skulle præsenteres på SAS Forum. 

Den årlige specialpris
Selvom der egentlig ikke var tiltænkt pause, valgte jeg alligevel at tage kort frokost, mest pga. den gode mad der blev serveret og mit ønske om at nå at smage det hele. Herefter var næste oplæg den årlige uddeling af specialeprisen. SAS Specialepris går et projekt, som på en nyskabende, opfindsom eller anderledes måde arbejder med kvantitativ metode. På SAS Forum blev vi så præsenteret for de tre finalister:

 ”Can machine learning approaches outperform econometric and business forecasting techniques when time series are short and noisy? A performance comparison base don typical business-to-business sales data” Af Sune Schöttler, Prokura.

”Etniske minoriteter: Falder æblet længere fra stammen? En registeranalyse af sammenhængen mellem social baggrund og uddannelsesvalg blandt etniske minoriter i Danmark” af Jeevitha Yogachandiran, Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

”Velfærdseffekterne af at ændre dagpengessatsen” Af Frederik Dyerberg Greisen, The Boston Consulting Group, og Simon Madsen Sørensen, Finansministeriet.

Så blev finalisterne ellers sat på en svær opgave. De skulle fortælle om deres speciale på 5 minutter. Det kræver ikke kun at man taler hurtigt – men også at man skærer ind til kernen. Og det gjorde de to vindere: Simon og Frederik.  For andet år i træk blev det nyuddannede cand.politter, som vandt prisen. Meget flot! Dommerne gav blandt andet begrundelsen at ”Simon og Frederik vinder fordi de på original vis benytter en ny økonometrisk metode på dansk registerdata på en udfordring med stor samfundsrelevans”. De to vindere blev under den store afslutning trukket op på scenen, hvor de fik overrakt prisen på 10.000 kroner.

Efter afslutningen var der lækker middag, hvor kokkene virkede overraskende rolige til trods for at de serverede mad for omkring 600 deltagere. Og så sluttede dagen ellers som den startede - med fodbold. Denne gang var det ikke FC Midtjylland men landsholdet. Der var landskamp på storskærm. 


Færdig uddannede cand.polit'er Simon og Frederik vandt dette års specialepris til SAS Forum. 

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk