De nye stud.politter er startet

"En mand på 21 år, opvokset øst for Storebælt og er ikke troende” sådan starter Politrådets Socialundersøgelse deres beskrivelse af den typiske politstuderende. Men der er meget mere; det viser sig nemlig, at det er en ganske seriøs og ambitiøs årgang, som netop er startet. Den typiske stud.polit forventer at bruge 16-25 timer om ugen på at forberede sig til undervisningen og naturligvis gennemføre studiet på normeret tid. Og så er det jo heldigt, at han på det punkt ikke har det store valg som følge fremdriftsreformen.

Altandetlige.dk har læst Politrådets Socialundersøgelse af de nye vinterstartere, som begyndte den første februar. Der er lavet en stikprøve på 54 studerende, som har svaret på en række spørgsmål omkring alt, fra hvor de kommer fra til hvilket styresystem, de har på deres primære computer (ingen overraskelse her – det er Mac). Vi har samlet det bedste fra de 44 spørgsmål herunder, selvfølgelig med flotte diagrammer til.

Hvem er de?
Socialundersøgelsen starter med at tjekke op på, hvem de nystartede er. Og der er ikke mange overraskelser i forhold til tidligere år.  Ikke-troende mænd, vokset op øst for Storebælt som har en STX som adgangsgivende eksamen. De har en far og mor i hhv. socialgruppe 1 og 2, som de stadig bor hos, men gerne vil flytte væk fra.

Herefter begynder de spørgsmål, som er mere interessante.  Vi kan for eksempel se, at der i denne årgang ikke kun er et par CBS’ere i flokken men tre personer faktisk hellere ville have læst medicin, og tre andre hellere antropologi, hvis de kunne. De fleste er dog endt på deres første prioritet – Polit. Langt de fleste har valgt studiet på grund af jobmulighederne og interesse. Og naturligvis forventningen om en høj løn. 55 procent tjekker nyhederne dagligt, og de studerende læser nyheder på alt fra Ekstra Bladet til Børsen, mens også Kristeligt dagblad er at finde på listen.

Hvad vil de?

De nystartede stud.politter har høje forventninger til fremtiden. 33 % kunne godt forestille sig at læse en Ph.D og så vil 75 % gerne til udlandet og studere. Som det ses herunder, vil de gerne arbejde i den private sektor – helst den finansielle. Kun én drømmer om at bliver forsker.

Generelt er det nogle privatøkonomisk bevidste unge studerende, som er blevet optaget. De håber på at flytte hjemmefra indenfor 6 måneder, leve for mellem 5.000-7.500 kroner om måneden uden hjælp fra deres forældre (64 %) og uden studielån (93 %) – men de har selvfølgelig endnu ikke lært om forbrugsudjævning.


Altid plads til lidt spas
Socialundersøgelsen bliver kun mere sjov, jo længere ned i spørgsmålene vi kommer. Heldigvis ved 76 %, hvem der er finansminister, så dér har vi ikke vores historie. Og dog; 24 % ved ikke hvem, der er vores finansminister! Det viser sig også, at to personer ikke ejer en smartphone, og ligeledes er der to, som drikker mere end 21 genstande om ugen – måske en kausalitet; tab af smartphone i mindre ædruelig tilstand? Tjah. Politrådet går dog videre og prikker også til årgangens økonomiske intuition i spørgsmål 26 herunder. 

Endelig ses det, at 56 % overvejer at være aktiv i et udvalg på studiet (som ikke er studenterpolitik), men at 13 % er medlem af et politisk parti. Hvis der var valg blandt vinterstarterne ville Venstre – helt som til folkeskolevalget - få flest mandater, men dog tæt efterfulgt af det Radikale.  Vinterstarterne er dog mere splittede, når det kommer til spørgsmål nummer 40; Hvad er Danmarks største økonomiske problem?


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk