"En frivillig i fødevareBanken uddeler på én time fødevarer
svarende til 88 måltider,” skriver fødevareBanken på deres Facebook. Det har en
gruppe på fem stud.politter de sidste par måneder arbejdet med at beregne ved
at se nærmere på den frivillig-baserede NGO og det arbejde, de udfører. FødevareBanken
er en non-profit forening som siden 2009 har modtaget overskudsmad fra fødevareproducenter,
landbrug, supermarkeder og grossister. Ved hjælp af frivillige kræfter har
fødevareBanken fordelt overskudsmaden blandt organisationer, som arbejder for
og med samfundets socialt udsatte. De fokuserer på to områder: madsspild og
madfattigdom – og der er derfor rigeligt med faktorer, som spiller ind, når man
skal beregne værdien fødevareBankens arbejde.
Rapport for
fødevareBanken
Nickels Mandrup Kohling er konstitueret formand for ØUG. Han har derudover været
projektleder i gruppen, som arbejder med fødevareBanken, og han har fortalt mig
lidt nærmere om arbejdet. Økonomer Uden Grænser har både behandlet data fra fødevareBanken
og selv indsamlet data i arbejdet med rapporten. Formålet med rapporten er at klargøre
værdien af det arbejde, fødevareBanken udfører. Det betyder, at gruppen har set
nærmere på alt fra, hvilke madvarer organisationen videregiver og deres
discount-priser, over transportomkostninger til CO2-udledning og prisen på det.
Nickels fortæller: ”Vi har kigget på organisationens påvirkning på samfundet
fra begge vinkler - både hvad der spares af madspild fra supermarkederne, men
også hvordan det bidrager i de frivillige organisationer, som hjælper udsatte.”
En rapport, hvor byggeklodserne i den frivillige organisation bliver sat sammen,
og som i bedste stud.polit-stil både inkluderer databehandling og alternative
omkostninger og et flot resultat til sidst. Efter at have analyseret både plus-
og minussiden for organisationen konkluderer rapporten til sidst, at ”social
return on investment” for fødevareBanken kan estimeres til 2,67.” For en
organisation som fødevareBanken er det et meget brugbart resultat. Organisationen
er båret af frivillige og er derudover donationsbaseret. Derfor kan rapporten
bruges i forbindelse med at få opmærksomhed både i forhold til frivillige og
donorer” uddyber Nickels. Næste skridt for fødevareBanken er en
midtvejsevaluering, og så skal de opbygge forrentningsmodeller – begge projekter,
hvor Økonomer Uden Grænser kan spille en rolle.
Frivillige
konsulenter
Organisationen Økonomer Uden Grænser kører på dens fjerde år og er i fuld gang
med flere projekter. Udover fast at lave projekter for fødevareBanken har ØUG hver
uge lektiecafé på både Statskundskab og Økonomi. Herudover holder organisationen
flere gange hvert semester foredrag på ungdomsuddannelser under temaet ”Styr din
Gæld” i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Danske Studerendes Fællesråd.
Lige nu er ØUG i gang med opstarten af et projekt med Fryshuset. Fryshuset er
en organisation fra Sverige, der så småt åbner op i Danmark, og som har fokus
på at hjælpe minoriteter. Som frivillig konsulent hos Økonomer Uden Grænser
arbejder man med projekter, som typisk varer 3-5 måneder. I cirka tre timer om ugen
sidder man i en gruppe sammen med en projektleder og omkring fire konsulenter.
Det betyder, at man ved at lægge en lidt større arbejdsindsats i en periode
også kan forvente at være færdig til eksamensperioden. Men det betyder også, at
det nogen gange kan være presset, fortæller Nickels – der skrev rapporten for
fødevareBanken færdig på en familieferie på Bornholm.
ØUG fokuserer på konsulentarbejde og som frivillig kan man derfor både få
forbindelser, et forbedret CV og praktisk og konkret erfaring med f.eks. at
lave økonomiske analyser eller undervise. Det er et frivilligt arbejde, som
derfor er fagrelevant på mange forskellige niveauer.
For fødevareBanken har samarbejdet betydet en fin rapport,
som sætter priser og værdier på deres indsats i forhold til madspil og
madfattigdom. Det betyder blandt andet, at organisationen kunne følge op med en
Facebook-statusopdatering, som henviste til ØUG’s beregninger. Den kan vi
passende slutte af med: ”Onsdagsfakta: På ét år sparer vi samfundet for et
kæmpe CO2-spild ved at redde god mad, der ellers smides i containeren. Mængden
af sparet CO2 svarer til den mængde CO2, man ville udlede ved at køre jorden
rundt 125 gange i en almindelig personbil! Kilde: Økonomer Uden Grænser”.
Hvis du vil høre mere:
Økonomer Uden Grænser: Du er
velkommen til at kontakte Nickels på e-mail: nmk@economistswithoutborders.net
fødevareBanken: https://www.facebook.com/foedevareBanken
Fotograf: Niels Hansen
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2