2016 har i den grad stået i de store arrangementers tegn: Fodbold-EM i Frankrig, Copa America og OL i Brasilien for at nævne et par stykker. Listen over store internationale kulturarrangementer, der har været afholdt i Danmark inden for de sidste par år, er efterhånden også blevet lang. For eksempel Giro d’Herning (d’Italia), håndbold-VM, cykel-VM og Melodi Grand Prix. Inden for de næste par år skal Danmark være medvært for EM i fodbold, og i 2017 bliver Aarhus Europas kulturby. Men hvad skal der egentlig til, for at det er en god idé at investere i store, internationale kulturarrangementer?
I efterårets økonomiske udfordring ønsker vi et bud på, hvordan eksternaliteter og samfundsøkonomiske vurderinger bør indgå i beslutningen om at lade det offentlige investere i at afholde kultur- og sportsbegivenheder.
Efterårets økonomiske udfordring
Efterårets økonomiske udfordring går derfor ud på - med udgangspunkt i de mange kulturarrangementer, der er blevet afholdt i Danmark de sidste par år - at diskutere, hvordan man som offentlig planlægger kan prioritere mellem disse. Her kunne man eksempelvis se på de positive og negative eksternaliteter ved at lukke Farimagsgade for trafik en hel dag og afholde VM i landevejscykling. Man kunne også beregne det samfundsøkonomiske afkast (”bagsiden af en konvolut”-beregninger) af at vælte bærende søjler i B&W-hallen for derefter at bygge dem op igen og med afsæt i dette diskutere, hvilke arrangementer der bør afholdes.
Så vi vil gerne have jeres bud på: Hvilke økonomiske effekter (herunder positive og negative eksternaliteter) bør man medregne, når man prioriterer støtte til kulturarrangementer i det offentlige? Og hvilke type af arrangementer bør man på den baggrund prioritere?
Du bliver bedømt på opfindsomhed, økonomisk intuition og økonomiske argumenter for en nyttemaksimerende samfundsplanlægger.
Vi glæder os til at læse jeres besvarelser!
Der er deadline for indsendelse mandag d. 3. oktober kl. 12
Mange hilsener
Incentive
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2