På besøg hos Nordea

Efter at være blevet dirigeret den rigtige vej finder jeg endelig lokalet hvor dagens program starter. Jeg har naturligvis benyttet lejligheden til at tage det pæne slips på og finder mig til rette i blandt en 20-25 øvrige politstuderende, der er mødt op og sidder parat. Her er samlet alt fra førsteårsstuderende, der lige er startet på politstudiet, til kandidatstuderende der snart kan kalde sig for cand.polit.

Dagens første indlæg 
Det første på programmet er chefanalytiker Niels From, der selv er cand.polit., med en præsentation, først om Nordea Markets og sin egen funktion som økonom i Nordea, og herefter en præsentation af den økonomiske situation i øjeblikket. Selvom der desværre kun er afsat 20 minutter til denne præsentation forsøger Niels From at give os så mange guldkorn med på vejen som muligt. Som han selv siger, kunne han snildt snakke i flere timer om dette emne – hvilket han desværre ikke har mulighed for ved denne lejlighed. Den må vi have til gode til en anden god gang.

Et af de bedste, efter min mening, guldkorn som Niels From kom med, var på spørgsmålet om hvorfor man i dag så negative renter. Her kom han ind på en af de væsentlige ting der havde ændret sig fra før krisen begyndte. Nemlig at det i dag ikke længere handler om ”return ON money”, men ”return OF money”. Hvilket betyder at ’holders of money’ i dag er mere interesseret i at få sine penge igen, end at få en høj rente på de penge man har. Af samme grund er disse investorer villige til at betale for at være sikrer sig dette. Efter denne præsentation var det tid til den første af de to workshops.

Workshop 1
Denne workshop omhandlede markedsrisiko og risikoanalyse, og to Nordea-medarbejdere, en cand.polit. og en cand.merc., havde pænt afset tid til at indvie os i dette. Her blev vi først introduceret til Nordeas risikostyring, og især til en model kaldet VaR som bruges til måling af en porteføljes risiko. VaR står for Value at Risk og viser det maksimale tab under normale markedsforhold i en portefølje, i løbet af en given tidsperiode. Således har de mulige udfald af investeringen en afgørende effekt på denne værdi. Så til dem af jer der er ikke ved hvad i skal bruge varians og covarians i økonometriundervisningen til, da har i her svaret! Vi blev herefter spurgt indtil fordele og ulemper ved netop denne VaR-model, og skulle diskuterer dette i grupper. Jeg befandt mig i sammen 3 kandidat studerende, og må i den forbindelse sande at min teoretiske viden endnu intet måler forhold til dem. Der var mange gode inputs til dette spørgsmål, og et af dem omhandlede værdien af historiske data. Da modellen beregnes ud fra historiske data, kan man stille spørgsmålstegn ved disses evne til at sige noget om fremtiden. Hvis den seneste periode har været præget af økonomisk optur, betyder dette ikke nødvendigvis at den næste periode byder på det samme, og omvendt. Netop på grund af denne usikkerhed laver Nordea også stresstest af deres investeringer, i et forsøg på at fange disse ”black swans” – som er en uforudsigelig påvirkning, og som i øvrigt er et ord jeg har lært mig af de kandidatstuderende ved mit bord. Tak for det!

Workshop 2
Næste workshop omhandlede handel med strukturerede finansielle produkter, og blev holdt af to herrer, begge cand.polit., fra Nordeas Derivatives Structuring afdeling, der består af i alt 4 mennesker.  Først var der introduktion til renteswaps, og hvordan disse bliver brugt. Til dem der ikke er bekendte med renteswaps kan disse forklares som værende en aftale mellem to parter om at modtage/betale en fast rente i en given periode. Det er hovedsageligt virksomheder der bruger renteswaps til at sikre sig mod henholdsvis rentefald og rentestigninger. Rentesatsen som bruges i renteswaps er typisk en officiel referencerente som LIBOR, CIBOR eller lignende. Med denne introduktion i bagtankerne blev vi introduceret til 3 cases som skulle til diskussion i grupperne. Casens spørgsmål gik blandt andet på, om hvorvidt en virksomhed skulle bruge en renteswap, givet nogle forventningerne til fremtiden. Her måtte vi opveje fordele/ulemper ved en meget lav rente nu, der potentielt kunne stige, mod en lidt højere rente som til gengæld var fastlagt over en hvis periode. Derudover skulle vi ved hjælp af forskellige typer renteswaps prøve at opbygge et produkt som opfyldte kundens behov og ønsker. Heraf navnet derivative structuring.

Alt godt må desværre have en ende... 
Afslutningsvis sluttede dagen af med et let traktement, som det hedder, med mulighed for at samtale med både medstuderende og de ansatte fra Nordea, som har stået for disse workshops. Jeg fik i den forbindelse forhørt mig lidt om hvilke positioner polit'er besidder i Nordea Markets, og det viser sig at de er over alt, hvad end det er trading, analyse eller produktudvikling. Så selv om de to ovennævnte områder måske ikke interesserer dig, er der stadig muligheder inde for den finansielle sektor, i øvrige funktioner.

Overordnet set kan jeg se tilbage på 3 fantastiske timer hos Nordea. Med det sagt kan jeg kun opfordre andre studerende, hvad end det er førsteårsstuderende eller kandidatstuderende, at tage med til disse arrangementer som virksomhederne er så venlige at tilbyde os. Hvilket de i den grad skal have tak for! Det giver en fantastisk indsigt i hvad man kan komme til arbejde med som færdig polit, og så er det altid rart at få sig en pause fra pensum, og opleve noget anderledes. 

Jeg håber vi ses til et andet arrangement når chancen byder sig!

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk