Hvor arbejder du?
Jeg arbejder som ”makrostudent” i AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Hvor mange timer arbejder du om ugen?
Jeg har fast månedsløn for 20 timer om ugen, så det ligger deromkring. Det kan selvfølgelig svinge fra uge til uge og fra periode til (eksamens)periode.
Hvor længe har du haft jobbet og hvor langt var du på studiet da du fik jobbet?
Jeg har meget snart været her i 3 år - siden 1. december 2008. Jeg var på 5. semester da jeg startede i AE.
Hvordan fik du jobbet og hvad består dit job i?
Jeg fik jobbet sådan lidt ad bagvejen: En af mine medtutorer skiftede job derindefra til Danske Bank, og samtidig kendte jeg den anden ”makrostudent”, så blev hurtigt opmærksom på at stillingen ville blive ledig. Jeg vidste at det var et rigtigt godt match ift. hvad der ville være et ideelt studiejob for mig, ud fra hvad de to havde fortalt. Så jeg søgte bare så hurtigt jeg kunne, inden stillingen blev slået op. Det var der så også en anden der gjorde (som også kendte en derinde) og så hev de os to til samtale, og jeg var heldig at trække det længste strå.
Mit job består af virkelig mange forskellige ting. Som nævnt er jeg ”makrostudent”, altså makroøkonomisk student. Det primære fokus for den makroøkonomiske afdeling er konjunkturvurderinger af dansk økonomi, overordnede arbejdsmarkedsanalyser, offentlige finanser mv. Der er også et internationalt udsnit, og jeg bruger faktisk en stor del af min tid på at lave internationale sammenligninger samt forsøge at holde styr på hovedtrækkene i international økonomi, så vi har en ide om hvordan det vil påvirke Danmark den kommende tid. Der er også ”mikrostudenter”, som er dem der primært arbejder med vores registeranalyser med fx indkomstfordelinger og skat (ulighed og fattigdom) samt mere detaljerede undersøgelser af arbejdsmarkedet, herunder uddannelse.
Arbejdet er meget alsidigt og kan svinge fra at man sidder og virkelig nørkler med noget data, til at du sidder og skriver teksten til de færdige analyser, hvad enten det er en større rapport eller et notat direkte til journalister. Selvfølgelig har vi en ”chain-of-command” ligesom alle andre steder, og tingene bliver tjekket grundigt, men vejen fra student til ”ud-af-huset” er meget kort. Jeg har flere gange oplevet at kunne genfinde ting fra mit regneark mere eller mindre direkte i en artikel.
Selvom den typiske arbejdsgang er at vi over nogle dage-uger-måneder laver en analyse, som vi så forsøger at ”sælge” til medierne, så kan man godt opleve at man den ene dag skal skynde sig at reagere på en historie i dagens avis, så der kan komme en relevant artikel omkring det emne i avisen eller en anden avis den næste dag, mens historien stadig er i ”the news cycle”. Den næste dag kan man så igen sidde og nørkle med data til et længerevarende projekt.
Havde du relevant erhvervserfaring da du fik jobbet?
Jeg kom direkte fra en stilling i KL (Kommunernes Landsforening), hvor jeg sad i deres afdeling for økonomiske analyser, og havde været der i knap 1 år.
Hvilke fag har været mest relevante for dig? – herunder bestemte valgfag der er gode?
Som ”makrostudent” vil jeg nok pege på samfundsbeskrivelse, hvilket måske lyder lidt banalt. Men det er sindssygt vigtigt at man er god til at forstå-fortolke-formidle det data man ser, og at man gør det hurtigt og præcist. Her er de dyder vi lærte i samfundsbeskrivelse virkelig vigtige. Derudover skal man have et godt udgangspunkt i både makroøkonomi og økonometri, men på et anvendt plan. Af valgfag ville jeg nok pege på det nyligt genoprettede ”Økonomiske Prognoser i Praksis”, som er en slags stort kørekort til ADAM. Det vil være meget anvendeligt når vi bruger ADAM, og samtidig give en dybere indsigt i modellerne generelt, hvilket også kan bruges i arbejdet på AE’s egen model, HEIMDAL. For ”mikrostudenter” er økonometri helt sikkert det mest vigtige.
Hvad er det bedste ved jobbet?
Som også beskrevet i hvad jobbet består af: Det er meget alsidigt! Man kan både nørde virkelig tungt, men når man som AE skal forsøge at blande sig i mediebilledet skal tingene samtidig omsættes til meget let forståelige ting. Og nogen gange skal det gå rigtig hurtigt, hvis man vil have sin pointe ud. Det er fedt at arbejde i krydsfeltet mellem økonomi og politik.
Men derudover synes jeg noget af det bedste er at det er en super god ’økonomlæreplads’. Rent metodisk er det meget grundigt hvad der foregår i huset. Jeg vil tro mikrostudenternes arbejder mest ligner hvad man ville møde på en mere forsknings-agtige arbejdspladser som SFI, Rockwoolfondens forskningsenhed, CEBR osv. I makroafdelingen bliver der brugt ADAM 2 gange om året til at lave vores økonomiske prognose, hvilket måske nok minder mest om noget man kunne møde i Finansministeriet. Vores løbende konjunkturanalyser minder så mere om hvad man ville kunne opleve i de store bankers analyseafdelinger hos fx Steen Bocian og Helge Pedersen. Man lærer altså en masse praktisk-økonomiske dyder som vil være brugbare andre steder.
Er der fryns og sociale arrangementer på arbejdspladsen?
Ja, fryns er vist det man kalder det – vi har køleskab med fri sodavand. Der er også øl i man må drikke om fredagen. Vi har også gratis frugt og frokostordningen er fordelagtig. Sociale arrangementer er der nogle stykker af, julefrokost og typisk et større heldags arrangement med et langt møde og så en god middag på en torsdag eller fredag hvert år. Og vi studenter plejer også at mødes et par gange om året – ja faktisk skriver jeg de sidste svar færdig med tømmermænd efter vores tur i går [lørdag]
Du arbejder et sted med en bestemt politisk orientering – hvilken betydning har det for dine arbejdsopgaver?
Det betyder noget. Når man som AE skal forsøge at være med til at præge dagsordenen for den økonomiske debat, så bliver man jo nød til at lade sit arbejde afspejle det. Det betyder at nogen gange skal tingene gå hurtigt for at kunne nå en deadline hos en journalist. Andre gange kan man opleve at et emne kommer op, som man så lynhurtigt skal få lavet nogle interessante analyser af (eller få frisket nogle gamle analyser op). Det var særligt tydeligt i forbindelse med den store efterløns-debat i starten af året samt under valgkampen, hvor vi i meget høj grad forsøgte at arbejde med det som der var snak om lige nu i den økonomiske debat. Til hverdag kører tingene langsommere, og vi er højere grad med til at sætte dagsordenen med de ting vi lavere, dvs. mere agere frem for at reagere.
Arbejdet med medierne betyder som regel også at analysen skal skæres meget ned, så man kommer helt ind til benet og får fokuseret på en bestemt historie. Vi kan jo ikke aflevere en 50 siders rapport og så forvente journalisten selv lige læser det igennem og vælger det vigtigste ud.
Tror du, at det betyder noget, i forhold til fremtidigt job, at du har arbejdet for en politisk tænketank?
Ikke noget negativt, i hvert fald. AE har netop rundet de 75 år og har et godt og solidt omdømme. Det er i hvert fald mit indtryk når jeg snakker med økonomer/studenter fra andre steder. Folk ved godt at de gode ”økonomdyder” bliver vægtet højt, og at AE derfor er godt sted at komme fra.
Folk der har været i AE findes jo mange steder i økonomverdenen. De seneste 3 studenter som har forladt AE da de blev kandidater arbejder nu hhv. i Danmarks Statistik, De Økonomiske Råds Sekretariat og Boston Consulting Group. Steen Bocian kom direkte fra AE da han fik sit nuværende job i Danske Bank. Direktøren i Dansk Industri har en fortid i AE – og det er jo en diametral modsætning rent interessemæssigt. Så jeg tror ikke det skæmmer det mindste, fordi det handler om faglighed. Det er sågar ikke alle i AE som er ræverøde rent politisk
Kan du se dig selv arbejde videre på denne arbejdsplads og/eller i dette arbejdsområde, når du er færdig?
Ja, det kunne jeg godt forestille mig. Måske ikke som det første job efter jeg er færdig, fordi jeg nu har været her så længe som student, og jeg tror det er meget sundt lige at komme ud og prøve nogle nye ting. Men jeg ved fra min tid her at det er super god arbejdsplads med et højt fagligt niveau og mange skiftende udfordringer, så jeg vil bestemt ikke udelukke at jeg kunne komme tilbage.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2