Ved siden af studiejobbet i FM er Line i fuld gang med specialet og skriver om dynamiske effekter indenfor samfundsøkonomiske analyser af transportinvesteringer. Tidligere har hun beskæftiget sig med samfundsøkonomiske analyser og har fokuseret på bl.a. naturressource-, energiøkonomi- og transportområdet. Udover jobbet i Finansministeriet, kan Line skrive et års tid i Udenrigsministeriet, et semester i Brisbane, og et halvt år på Den Danske FN-mission i New York på CV’et.
Hvor arbejder du?
Jeg arbejder i Finansministeriets Center for Udgiftspolitik og Modernisering som er et tredelt koordinerende center. Opgaverne er for det første at koordinere alle budgetprocesser, herunder finansloven. Ydermere laves der udgiftsopfølgning i forhold til resten af huset og deres ministerområder. En anden del af kontoret står for at overvåge og analysere de offentlige finanser på kortere sigt (op til 2 år), her i særlig grad offentlige investeringer, beskæftigelse og forbrug. For det tredje beskæftiger en del af centeret sig med moderniseringsdagsordenen, herunder styring i centraladministrationen og identificering af muligheder for effektivisering af den offentlige sektor. Jeg sidder med centerets økonomer i del to, ”Team offentlige finanser”.
Hvor mange timer arbejder du om ugen?
Ca. 20 timer om ugen, og så er der også plads til at holde ferie og fri til eksamenslæsning i løbet af året.
Hvor længe har du haft jobbet og hvor langt var du på studiet da du fik jobbet?
Jeg har haft jobbet i et års tid, og jeg havde læst på kandidaten i et år, da jeg fik stillingen. Men generelt ansættes studenter fra 5. semester og i nogle tilfælde fra sidst på 4. semester.
Hvordan fik du jobbet og hvad består dit job af?
Jeg fandt jobbet på altandetlige.dk og fik jobbet gennem en almindelig ansøgning og en enkelt samtale med de to konsulenter, som jeg er kommet til at arbejde mest sammen med. Desuden deltog en af de daværende studenter for at give et indblik i de specifikke studenteropgaver. For mit vedkommende var der ingen test, men jeg har indtryk af, at der ofte gives en taltest eller case til studenterstillinger.
Jobbet består hovedsagligt i at bidrage til Budgetoversigten. Det er en publikation som Finansministeriet udgiver tre gange årligt, der gør status over statens- og de offentlige finanser. Publikationen indeholder desuden overblik over finanspolitikken, den finanspolitiske aktivitetsvirkning og særlige politiske omstændigheder, så som Finanslovsaftalen eller særlige forlig eller reformer. Som student bidrager man til hele processen – fra indsamling af datamaterialet fra ministerier og Danmarks Statistik, til figur- og talarbejdet og analyser af udviklingen siden sidst. Hvis tiden tillader det, får vi også lov til at komme med udkast til selve publikationsteksten, det engelske resume og pressemeddelelser.
Den seneste Budgetoversigt fra december 2013 kan ses her.
Udover Budgetoversigten er der forskellige løbende opgaver, som man som student bidrager til. Det kan fx være udgiftsopfølgning og overvågning af offentlig beskæftigelse og investeringer. Her kan arbejdet indebære at lave udkast til notater, når der kommer nye tal fra Danmarks Statistik, fx beskæftigelsesstatistikken for lønmodtagere, nye nationalregnskabstal eller de kvartalsvise offentlige regnskaber. Et andet eksempel, på noget jeg har lavet, er en oversigt over forskellige inddelinger af offentlige udgifter, forbrug og indkomstoverførsel på baggrund af en forespørgsel fra EU Kommissionen. Når der er travlt, hjælper man som student også til med centerets andre opgaver, så som finanslovsprocessen og opfølgning på udgiftslofter, jf. Budgetloven. Af mere anderledes opgaver har jeg også været med til at uddele klausulerede eksemplarer af Finanslovsforslaget kl. 20 om aftenen til Folketingets Finansudvalg, hvilket blev filmet til TV2 Nyhederne.
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
Som resten af kontorets økonomer møder jeg kl. 9 og har som regel et par opgaver af lidt længerevarende karakter, som jeg kan give mig i kast med, særligt i perioden op til en Budgetoversigtspublikation. I andre perioder af året går det meste af dagen oftest med forskellige opgaver, der måtte komme i løbet af dagen.
Min kontorchef siger det sådan, at vi ved, hvad vi skal lave om to måneder, men ikke om to timer, modsat fx konsulentbranchen. Dermed sagt, at meget arbejde i FM ligger fast i et årshjul, styret af finansloven og Budgetoversigtens udgivelser. Dertil er ofte lige pludselig en hastesag eller en politisk udtalelse, der skal rykkes på.
Havde du relevant erhvervserfaring, da du fik jobbet?
Jeg havde arbejdet i Udenrigsministeriet i ca. 1½ år, hvilket gav en del forståelse for ministeriets arbejdsgange og de produkter (og med den hastighed), man skal levere, på trods af at det faglige indhold har været ret forskelligt i de to stillinger. Ellers har jeg tidligere været praktikant på den danske FN-ambassade, hvilket har givet mig gode erfaringer i formulering og politisk forståelse.
Hvilke fag har været mest relevante for dig? – herunder bestemte valgfag, der er gode?
Med en god portion af arbejdsdagen tilbragt i Excel er Samfundsbeskrivelse uden tvivl vigtigt. For stillinger i UPM eller Makropolitisk Center (MPC) er ADAM-faget Økonomiske Prognoser i Praksis desuden meget relevant. Alle studenter i MPC og UPM, der har med ADAM at gøre, kommer dog på kursus i ADAM hos Danmarks Statistik. Jeg har også lige taget faget Political Economics, der er en mere teoretisk tilgang til tingene, som dog giver en rigtig god forståelse for processerne herinde – emnerne om forhandlingssituationer og koalitionsdannelse samt kommunikation mellem embedsmænd og politikere var spændende at studere teoretisk og empirisk, når man ser det til dagligt i praksis på sin arbejdsplads.
Hvad er det bedste ved jobbet?
Det bedste er uden tvivl kombinationen af det høje faglige niveau og de skønne kollegaer. Opgaverne er superrelevante for en polit og det, at man kan genkende sit arbejde i medierne, gør det hele ekstra sjovt. Dagene i ’Den Røde Bygning’ flyver altid afsted, både på grund af opgaverne, men i særdeleshed også fordi her er så god stemning. Os studenter i UPM har endda snakket om at tage på tur sammen til sommer.
Er der noget særligt ved jobbet, som man ikke oplever på andre arbejdspladser?
Man kommer så tæt på den politiske dagsorden, som jeg ikke tror, man gør noget andet sted. Man er med, der hvor alle reformer og store politiske forlig bliver indgået. Til dagligt føler man klart, at man er i hjertet af dansk politik og Danmarks vigtigste økonomiske beslutninger.
Derudover støder man jævnligt ind i de andre fagministre på UPM-gangen, der er på vej til og fra møder i Folketinget. Og så er der en fantastisk udsigt fra FM’s tag ud over Christiansborg og kanalerne.
Er der fryns og sociale arrangementer på arbejdspladsen?
Som mange andre offentlige arbejdspladser er der ikke meget fryns. Der er dog masser af sociale arrangementer – Tværministerielle Fredagsbarer sammen med de andre ministerier, fodboldturneringer, bordfodbold, julefrokost og sommerfest, særlige studenterfester, Kulturnatten, fredagsøl i UPM, osv. Til arrangementerne insisterer UPM’s fuldmægtige på at betale for de studerendes drikkevarer – så det er vel en slags fryns.
Kan du se dig selv arbejde videre på denne arbejdsplads og/eller i dette arbejdsområde, når du er færdig?
Bestemt! Personligt kunne jeg også godt tænke mig at dykke mere ned i enten transport- eller forsyningsområdet, hvilket der også er kontorer herinde i Finansministeriet, der beskæftiger sig med. Kombinationen af spændende politiske emner, brugen af økonomisk teori i praksis og meget dygtige kollegaer giver klart én lyst til at blive efter studietiden.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2