På studiejob i Økonomi- og Indenrigsministeriet

Hvor arbejder du?

Jeg arbejder i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor jeg er studentermedhjælper i det strukturpolitiske kontor i afdelingen Dansk Økonomi. Kontoret står for udarbejdelsen af økonomiske analyser og har desuden ansvaret for Lovmodellen. Yderligere består afdelingen af det makropolitiske kontor, som har ansvaret for konjunkturovervågning og udarbejdelsen af Økonomisk Redegørelse.

Hvor mange timer arbejder du om ugen?

Egentligt er stillingen sat til 20 timer om ugen, men i øjeblikket arbejder jeg kun omkring 10 - 15 timer, fordi jeg har travlt med studiet. Så er der også meget fleksibilitet mht. eksamenslæsning og ferie.

Hvorfor søgte du arbejde i ØIM?

I princippet har jeg søgt og fået jobbet to gange. Første gang ville jeg afprøve, om det at arbejde i et ministerium kunne være noget for mig, når jeg engang er færdiguddannet. Desuden havde jeg behov for at se, hvordan man rent faktisk bruger de værktøjer og teorier, som man lærer på studiet.

Jeg sagde op, fordi jeg fik muligheden for et praktikophold på den danske ambassade i Berlin efterfulgt af et studieophold i Lissabon. Da jeg i august vendte snuden hjem til Danmark, valgte jeg at søge en stilling i ØIM igen.

Det er der flere grunde til. Jeg ville gerne kunne arbejde selvstændigt og få en masse ansvar. Yderligere er det vigtigt for mig også at prioritere mit studie. Det kan ØIM tilbyde mig, hvilket jeg er rigtig glad for. Desuden savnede jeg de sociale rammer og selve arbejdsopgaverne.

Hvor længe har du haft jobbet, og hvor langt var du på studiet, da du fik jobbet?

Sammenlagt er det vel mellem 1 ½ og 2 år. Første gang jeg blev ansat, var jeg på 6. semester.

Hvordan fik du jobbet, og hvad består dit job i?

Jeg havde læst opslaget på altandetlige.dk og sendte en ansøgning. Efter samtalen med en chefkonsulent og en fuldmægtig blev jeg ansat.

Mit arbejde består primært i at udarbejde økonomiske analyser i samarbejde med økonomer på kontoret. Her fylder behandling af registerdata mest og er det, som jeg har størst glæde af. Jeg har bl.a. været med til at lave analyser på uddannelses- og arbejdsmarkedsområdet.

Desuden udgives årligt publikationen "Familiernes økonomi - fordeling, fattigdom og incitamenter", som belyser udviklingen i økonomisk fattigdom, indkomstforskelle og økonomiske incitamenter. Til udgaven i 2015 er jeg med på nogle rigtig spændende kapitler, hvor der allerede ligger en masse arbejdsopgaver og venter.

Havde du relevant erhvervserfaring, da du fik jobbet?

Jeg havde arbejdet et år som studentermedhjælper i en tysk virksomhed, som sælger maskiner i Skandinavien. Her savnede jeg dog relevansen for studiet, hvorfor jeg netop valgte at søge jobbet i ØIM. Ellers havde jeg ikke nogen erhvervserfaring, da jeg søgte.

Hvordan er jobbet relevant for en stud.polit, og hvilke fag har været mest relevante for dig - herunder bestemte valgfag, der er gode?

Jobbet er et fremragende supplement til studiet, og jeg føler mig godt klædt på, til når jeg skal ud og have et 'rigtigt voksenjob'. Samarbejdet med dygtige økonomer har i særdeleshed skærpet min økonomiske og politiske forståelse. Desuden er det fedt at kunne anvende statistiske redskaber fra studiet. Jeg har virkelig lært at behandle data med omhu, og jeg har fået et indgående kendskab til registerdata.

I forhold til valgfag har jeg været glad for Anders Milhøj's fag "programmering og statistik i SAS" og "praktisk tidsrækkeanalyse". I øjeblikket har jeg "Advanced Microeconometrics", som også er meget brugbart. Faget er teoretisk tungt, men har en praktisk indgangsvinkel og giver et godt overblik overmetoder til behandlingen af paneldata. Ellers har samfundsbeskrivelse og økonometri rækken været relevante for mig.

Hvad er det bedste ved jobbet?

At man virkelig bliver inddraget i hele arbejdsprocessen, og at man får en masse ansvar. Man kan se, at ens arbejde bliver brugt til noget, hvilket er meget givende.

Udover det høje faglige niveau sætter jeg også stor pris på de sociale rammer. Jeg har nogle virkelig søde kollegaer, og der er altid god stemning. Desuden er vi 9 studenter i afdelingen, som deler en stor studenterstue. Vi har det rigtig godt sammen, og man sidder her aldrig alene.

Er der fryns og sociale arrangementer på jobbet?

Da det jo er en offentlig arbejdsplads, så er der ikke så meget fryns. Men vi har rigtig mange sociale arrangementer. Alene i denne og næste måned er der vinklub, intern fredagsbar, tværministeriel fredagsbar og to julefrokoster (hhv. en for hele ØIM og en kun for vores kontor).
Det plejer at være super hyggeligt, og folk på kontoret er meget sociale.

Kan du se dig selv arbejde videre på denne arbejdsplads og/eller i dette arbejdsområde, når du er færdig?

Det kan jeg helt bestemt! Jeg har jo valgt at komme tilbage igen, så jeg er tydeligvis glad for arbejdspladsen og arbejdsområdet.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk