Dag 6
Ministry of Foreign Trade
Vi startede dagen med en god lang køretur i vores elskede bus Rosa. Nogle sov, andre sang med på musikken, som var lidt mindre Abba-præget end den havde været nogle af de andre dage. Turen gik til Abu Dhabi, ud af Dubai med de høje huse, igennem ørkenlandskab og ind mod hovedstaden i De Forenede Arabiske Emirater. Vi havde et møde med Ministeriet for international handel eller ”Ministry of Foreign Trade” på et hotel i udkanten af Abu Dhabi. Ministeren HE Sheikha Lubna bin Khalid, er en af de få kvindelige ministre i De Forenede Arabiske Emirater. Igennem hele mødet var der lidt usikkerhed om, hvorvidt den kvindelig minister havde tid til at møde os, det endte med at hun havde andre vigtigere opgaver end os, til gengæld blev vi taget rigtig godt af, af de andre ministerieansatte som mødte os på hotellet.
Der var dækket fint op ved runde borde og en buffet med kaffe, juice, croissanter og lignende. Vi satte os ned ved bordene med de hvide duge og blev budt velkommen, af ”his highness” Abdullah Al Saleh undersekretær i Ministeriet for international handel. Han sad med to kollegaer ved sin side og talte ind i mikrofonen, da han lige som de fleste andre emiratier vi mødte talte meget lavt.
Foredraget promoverede, ligesom den rigeligt fyldte gavepose som vi modtog, forretningsmuligheder i De Forenede Arabiske Emirater. Først opridsede ”his highness” de mange muligheder der er i økonomien i De Forenede Arabiske Emirater. Økonomien udvikler sig hurtigt, også de landlige områder og infrastrukturen udbygges i høj grad. De har naturressourcer, og hermed menes selvfølgelig oliereserverne som gjorde det muligt for Abu Dhabi at redde Dubai da deres boligboble braste og finanskrisen brød ud, og det gør selvfølgelig økonomien mere stabil og mulighederne store. De Forenede Arabiske Emirater arbejder i høj grad på at diversificere deres økonomi, for at udnytte muligheder for vækst og udvikling, samt for at gøre økonomien mindre afhængig af de førnævnte naturressourcer. Faktisk lægger Abu Dhabi og De Forenede Arabiske Emirater meget vægt på bæredygtig udvikling (som vi også ville høre mere om senere samme dag, ved vores besøg i Masdar Institute), hvilket sammen med diversificeringen af økonomien sikrer en stabil økonomi i fremtiden og masser af forretningsmuligheder for udlændinge som os. En samlet handelspolitik for Golf landene, gør De Forenede Arabiske Emirater til et godt springbræt og giver igen gode muligheder for international handel. Og så arbejder ministeriet desuden på at gøre lovgivningen mere gennemsigtig og at gøre lovgivningen nemmere sådan at De Forenede Arabiske Emirater kan åbne endnu mere op for international handel.
Denne længere salgstale blev akkompagneret af en film som viste os alle de bedste sider af De Forenede Arabiske Emirater, natur, højhuse og alle vidunderne som landet har at byde på, en dramatisk reklamefilm som ville være Hollywood værdig.
Vi brugte en del tid på at høre om ministeriets arbejde, hvis vigtigste arbejdsområde er handelspolitik. Vi fik forklaret de mange forskellige politikker de havde overfor henholdsvis WTO og FTA, samt selvfølgelig en masse materiale som forklarede disse politikker endnu mere detaljeret i vores gaveposer.
Foredraget blev fulgt af den sædvanlige Q&A session, hvor vi kunne få besvaret vores mange ivrige spørgsmål til ”his highness”. De meget lavt-talende arabere gjorde meget for at mikrofonen kom rundt til det bord, hvor personen som skulle stille spørgsmålet sad, mens flere af os mere højlydte danskere bare rejste os op og stillede det spørgsmål som der skulle stilles, så mikrofonen nåede ikke altid rundt.
Vi gjorde buffeten færdig og forsatte på vores færd i Abu Dhabi mod Masdar University.
Masdar City
I Abu Dhabi finder man også emiraternes pendant til DTU, nemlig Masdar Institute of Science and Technology, der i skrivende stund har 170 studerende, hvoraf de fleste af bosat i universitetets tilhørende boligkompleks. Instituttet er en del af et større projekt kaldet Masdar City, der er et forsøg på at opføre en ”city of tomorrow”, baseret på vedvarende energi, samt nye løsninger på gamle problemer.
Præsentationen af Masdar begyndte med et glimrende eksempel på et sådan problem, nemlig hvordan man slipper for at gå mere end 200 meter af gangen. Svaret er de såkaldte PRT vogne, der minder om bilerne fra filmen Minorty Report. Man sætter sig ind, vælger den ønskede destination og nyder turen mens vognen automatisk kører én af sted, hjulpet på vej af magnetbaner i jorden.
Alle mand kom sikkert frem til det næste teknologiske vidunder: en bygning der holdes behageligt tempereret uden aircondition. Dette lyder måske ikke som en stor bedrift, men i et land hvor temperaturen kan komme op i nærheden af 50 grader, da repræsenterer bygningen en enorm energibesparelse. Bygningen er opført således, at luften kan cirkulærer naturligt, og dermed holde indeklimaet behageligt. Endvidere benyttes der specielle vinduer, der lukker lys ind, men holder varmen ude, samt et såkaldt vindtårn, der hjælper med at dirigere vind ned mellem bygningerne. Alt dette bidrager til at Masdar City bruger 75% mindre energi på nedkøling, 70% mindre strøm generelt, og 70% mindre vand, end byen ville hvis den var bygget efter konventionelle metoder.
Turen blev afsluttet med en brainteaser af dimensioner: hvorfor drejer Masdars store vindeltrappe ikke samme vej som størstedelen af jordens lignende trapper? Teorier var der nok af: vindstrømninger, jordens rotation, solens placering og selvfølgelig ”det der med at vandet snurrer den anden vej på den sydlige halvklode”. Desværre var ingen af disse dybt fornuftige bud rigtige, og svaret viste sig blot at være sikkerhedsmæssige årsager. I gennemsnit er folk stærkere i højre hånd, hvorfor trappen snor således at det inderste gelænder er til højre for én, når man søger mod nødudgangene. Fremtidens by, er åbenbart en by hvor ingen detalje er for lille, og ingen foranstaltning for ubetydelig.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2