Polit-postkort fra Genève

Fondue, vienetta, Swatch ure og raclette. På mange måder er Genève stedet, som 1990’erne aldrig forlod. Butikkerne lukker kl. 19.00 hver aften, og intet har åbent om søndagen. I bussen rejser alle sig op for de ældre damer, og alle biler overholder fartgrænsen. I kontrast hertil står de dusinvis af eksklusive butikker, dyre biler og chokolatiere, som udgør den centrale del af byen.

I midten af alt dette står byens hovedattraktion – og største arbejdsplads – De Forenede Nationers hovedkvarter ”Palais des Nations”. Med mere end 8.000 møder hvert år og 1.600 ansatte er (United Nations Office in Geneva) UNOG et af de travleste konferencecentre i verden, og det største FN-hovedkvarter udenfor New York.  Hertil kommer de 20 specialiserede FN organisationer, som også har plads i byen, samt andre multilaterale organisationer som WTO. Hele FNs virksomhed i Genève ledes af generaldirektør Kassym-Jomart Tokayev , som blev udpeget i 2011.

På nuværende tidspunkt er FN oppe på 193 medlemsstater, hvoraf 174 stater har permanente missioner ved UNOG – inklusiv Danmark, på hvis mission jeg er i fuld gang med mit 6 måneders praktikophold.  Missionen er, ligesom Danmark, en af de mindre etablissementer her i byen med sine 12 ansatte, 6 praktikanter og vores Ambassadør Steffen Smidt. Til dagligt arbejder jeg med beskæftigelsesområdet og the International Labour Organization (ILO), som er en af de specialiserede (og forholdsvis ukendte) organisationer i FN familien.

Arbejdet består i høj grad af mødeforberedelse og –deltagelse. Danmark mødes i en række grupperinger indenfor ILO såsom gruppen af industrialiserede lande (IMEC) og selvfølgelig EU. Her finder man fælles holdninger og udarbejder indlæg til ILOs Styrelsesråd, som finder sted tre gange årligt. Det er på disse møder, man vedtager de organisatoriske beslutninger, såsom budget og arbejdsprogram, samt de politiske pejlemærker for organisationen. I kølvandet på den økonomiske krise, har ILO senest valgt at have ”Anstændigt Arbejde”, som deres fokusområde. Hermed sætter man fokus på ikke bare at skabe beskæftigelse, men at skabe arbejdspladser med ordentlige arbejdsforhold, levedygtig løn samt basale rettigheder til kollektive overenskomster og organisering. Desuden er ILO FNs eneste trepartsorganisation, hvilket betyder at alt skal vedtages af både regeringer, den Internationale Fagforeningsføderation (ITUC), samt den Internationale Arbejdsgiverorganisation (IOE). Det giver en helt speciel dynamik, når stater ikke alene skal indgå kompromiser med hinanden – hvilket de fleste ved kan være ganske vanskeligt – men også skal blive enige med arbejdsmarkedets organisationer.

Arbejdet er travlt og utroligt spændende, og man får meget ansvar, på trods af at man ”kun” er studerende. Således deltager jeg efterhånden i størstedelen af møderne alene, og står selv for forberedelse og koordination med Udenrigsministeriet. Derudover har man som politstuderende mulighed for at gå i dybden med en række internationale arbejdsmarkedsanalyser, som giver et indblik i, hvor forskellige landes tilgange er til beskæftigelsespolitik. Desuden giver arbejdet i FN et glimrende internationalt supplement til studiet.

Når arbejdsdagen er slut eller weekenden starter byder selve Genève by ikke på det store pulserende natteliv. De fleste barer lukker kl. 02.00 og nogle allerede ved midnat. Til gengæld er man i nærheden af alt fra skiture i Alperne, vandreture på Mont Blanc eller en weekendtur til Nice eller Milano. Kun fantasien sætter grænser, hvilket jeg og de andre praktikanter udnytter til det fuldeste.

En ting man dog skal være opmærksom på er, at Geneve, på grund af de mange velhavende diplomater og bankfolk, er en af verdens dyreste byer at leve i. Første gang man køber ind kommer den indre jyde hurtigt op i én når man skal lægge flere hundrede kroner for en smule dagligvare eller 60 kr. for en simpel sandwich.  Ligeledes betaler jeg 4.300 kr. (700 CHF) for et værelse på 25 kvadratmeter i udkanten af byen, hvilket betragtes som et røverkøb.

Er man dog i stand til at undertrykke sin indre nærigpind, og har man mod på at udvide sin horisont indenfor international politik i en by med et utal af muligheder, så vil jeg bestemt anbefale et praktikophold ved den Danske FN-Mission. 

Cecilie yderst til højre med praktikanter fra Sverige og Danmark.


Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk