Hvor arbejder du?
Handelsafdelingen på den danske ambassade i Tel Aviv, Israel.
Hvor mange timer arbejder du om ugen?
37, som regel fleksibelt.
Hvor længe er praktikopholdet?
Seks måneder (1/2-31/7 i foråret og 1/8-31/1 i efteråret).
Hvor langt var du på studiet, da du fik jobbet?
Halvvejs gennem kandidaten.
Hvad består jobbet i?
Som praktikant i ambassadens handelsafdeling bistår man ambassadens to faste handelsmedarbejdere - ja, der er tale om en ganske lille ambassade – med deres daglige arbejde. Den vel nok største arbejdsopgave er at forberede og eksekvere danske delegationsbesøg i Israel i forbindelse med eksempelvis konferencer og studie-/erfaringsture. Derudover modtager handelsafdelingen løbende henvendelser (eller snarere ordrer, eftersom handelsafdelingen i den forbindelse virker nogenlunde som en konsulentvirksomhed) fra danske virksomheder, der som oftest afsøger eksportmuligheder. Det resulterer typisk i en såkaldt markedsanalyse, der imidlertid sjældent indeholder mere analyse, end at benarbejdet (læs: praktikantarbejdet) består i Google-søgning efter eksempelvis israelske distributører. Jeg har desuden deltaget i nogle få koordinerende møder mellem EU-landenes handelsrepræsentanter. Således kerneopgaverne – dertil kommer, at man som fødekædens sidste led modtager alskens ad hoc-opgaver fra ambassadens øvrige personale. Jeg er et par gange blevet bedt om at finde og pænt opstille tal for den dansk-israelske samhandel.
Hvilke fag har været mest relevante for dig? – herunder bestemte valgfag der er gode?
Ved en håndfuld lejligheder har jeg været glad for at have haft Samfundsbeskrivelse A/B.
Hvad er det bedste ved jobbet?
Det bedste ved jobbet er, at det ligger i Tel Aviv, der er en helt fantastisk by. Arbejdsmæssigt har de mest interessante arbejdsdage været dem, hvor jeg har deltaget i konferencer og studieture med danske delegationer (til sammen omkring tre uger). Generelt har ambassadens ansatte været gode til at inddrage mig i deres arbejde.
Hvad har du indtil videre lært under praktikopholdet?
Jeg har fået et indblik i, hvilke opgaver en dansk ambassade har, og hvordan den løser dem – også de opgaver, der ligger uden for handelsafdelingen (i den sammenhæng forestiller jeg mig, at det er fordelagtigt at være på en lille ambassade). Og så har jeg selvsagt fået et indblik i Israel og dets situation, som jeg ikke tror, jeg i lige så stort omfang havde fået, hvis jeg havde været her som (udvekslings)studerende.
Hvad kan danskerne lære af israelerne?
Israelerne er generelt meget ligefremme/direkte, hvilket i arbejdssammenhæng kommer til udtryk ved en ”grib knoglen”-kultur. Det er ret befriende, selvom det til tider giver bagslag i form af misforståelser, forglemmelser og ændringer – gerne i sidste øjeblik.
Har du haft tid til andet end arbejde? I så fald hvad har du oplevet, som du kan anbefale?
Når man ser bort fra de få uger med konferencer/studieture, er jeg på intet tidspunkt blevet bedt om at arbejde over. Så med weekender, helligdage og 12 dages ferie er der ganske meget fritid at tage fat på. Tel Aviv indeholder i sig selv mange timers/dages/ugers underholdning, men derudover er Israel muligvis det ideelle rejseland, hvor små afstande, god infrastruktur og enorm diversitet (natur, kultur mm.) går godt i spænd. Selv Vestbredden, der som bekendt er besat, er let – og ikke mindst vanvittigt interessant – at rejse rundt på.
Hvordan er fællesskabet blandt praktikanterne?
På den danske ambassade er der ud over handelspraktikanten også en politisk praktikant, og de to praktikanter deler lejlighed (som ambassaden stiller til rådighed, hvilket i sig selv er virkelig lækkert) og kontor – så her er der potentiale til at få set noget til hinanden. Flere andre ambassader i Tel Aviv har også praktikanter, og de er naturligvis oplagte at hænge ud med. Den danske repræsentation i Ramallah har desuden to praktikanter, der traditionelt bor i Jerusalem.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2