Postkort fra Danmarks ambassade i Sydafrika

Hvor arbejder I?
På den Danske Ambassade i Pretoria, Sydafrika. 

Hvor mange timer har I om ugen?
Vi arbejder de standard 37,5 timer om ugen, men generelt er det meget fleksibelt. I travle perioder bliver vi selvfølgelig længere. 

Hvor lang tid er praktikopholdet?
Praktikopholdet varer 6 måneder, fra d. 1. februar til d. 31. juli. 

Hvad består de typiske arbejdsopgaver af?
De typiske arbejdsopgaver varierer meget. Vi arbejder i eksportrådet, og vores primære opgave er derfor at promovere dansk eksport til Sydafrika. Dette indebærer markedsanalyser for danske virksomheder, samt partner searches. Derudover er der mange delegationer, som vi sammensætter og sender til Danmark/Sydafrika. For eksempel har vi sammensat en Sydafrikansk finansdelegation, som skulle til Danmark for at se på investeringer i energi, og lige nu er vi i gang med at sammensætte en Dansk Designdelegation, som skal til Sydafrika i forbindelse med Cape Town som World Design Capital 2014. Vi har også repræsenteret Danmark ved African Utility Week i Cape Town, hvor vi promoverede danske virksomheder i energisektoren. 

Hvor langt er I på studiet, og hvilken erhvervserfaring har I?
Vi er begge på kandidaten, og vi har ca. 2 år tilbage af kandidaten, når vi vender hjem til Danmark i August. Vi har begge haft studiejobs før. Niels har arbejdet hos Bygningsstyrelsen i et år, og Sara har arbejdet i Sampensions investeringsafdeling i halvanden år.

Hvilke fag har været relevante for jeres praktikophold?
Da vi laver mange markedsanalyser, har samfundsbeskrivelse været særligt givende. Det sker for eksempel ofte, at vi skal finde statistikker på lande og sammensætte grafer (for diverse formål). Generelt er det godt at have en god forståelse for økonomi og økonomiske sammenhænge, da økonomiske prognoser for Sydafrika estimerer svag vækst. Da vi skal rådgive danske virksomheder, skal vi forstå, hvad deres investeringer indebærer og kunne relatere vores viden til disse. Derudover er der ikke mange fag, man som sådan kan relatere arbejdsgangene til. Mange af opgaverne kræver, at man skal være god til at kommunikere og sælge, hvilket er to områder, man som polit. kan være dårligere stillet end andre studerende.

Findes der frynsegoder med praktikopholdet?
Generelt er ambassaden rigtig god mod os praktikanter, og vi bliver tilbudt at komme med til alle møder, konferencer, receptioner og forretningsrejser. For eksempel har vi med ambassaden været 3 dage i Cape Town som én af frynsegoderne. Derudover er der mange events inden for de diplomatiske kredse, som vi også kommer med til. Blandt andet et Tiger of Sweden fashion show i Johannesburg og en premiere ved Europæisk Film Festival. I denne uge har vi været på et interessant besøg hos en lokal sydafrikansk børnehave i et township område til Pretoria, hvor børnehaven var bygget som shacks (skur med bliktage). Vi vil på ambassaden også bidrage til bedre forhold i forbindelse med den internationale Mandela dag  d.18. juli, som helt sikkert også er et frynsegode at være med til. 

Hvad har været det bedste ved turen indtil videre?
Det bedste ved turen er vel at komme ud og opleve en hel anden kultur. I Pretoria har vi mødt mange nye mennesker især interns fra andre ambassader. Sydafrika er et fantastisk smukt land, som har meget at byde på, og vi har rejst meget i landet. Derudover har vi også rejst meget omkring i Afrika og set, hvordan de omkringliggende lande er. Man begynder især at sætte pris på de forhold, vi har i Danmark, og især den frihed man har med offentlig transport og sikkerhed, samt helt basale ting som fast adgang til elektricitet og vand i hjemmet.

Med venlig hilsen
Niels Juul Steengaard
Sara Josephine Fabricius Grut 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk