Referat af studienævnsmøde onsdag 27.06.12 kl. 10:15-12:00 i Seminarrum 1. sal, i bygning 26, CSS.
1. Godkendelse af dagsorden samt af referat fra mødet 08.05.12. Bilag
2. Meddelelser fra
a) Studieleder. Bilag – ACE rapport om forskningsbasering i universitetsuddannelser.
b) Studievejleder/studienævnssekretær
c) Orientering om givne merit og dispensationer. Udskydes til næste møde
d) studerende
e) andre
3. Ny eksamensbekendtgørelse – med adgang til indførelse af gruppeeksamen. Bilag.
4. Projekt om optimeret brug af lokaler sat i gang. Projektet afleder et behov for studienævnsmøde primo september. Forslag om uge 37.
5. Foreløbig gennemgang af evalueringer vedr. forår 12. CD’er udsendt. På mødet i september kan studienævnet se udkast til beretning for hele 2011/12.
6. Kritik af studiet fra andre samfundsvidenskabelige miljøer. En foreløbig diskussion.
7. Oplever de studerende (på Bacheloruddannelsen) at være en del af en forskningsbaseret uddannelse? Heino fortæller om fakultetsprojekt.
8. Eventuelt.
Til stede: Peter Erling Nielsen (studieleder), Heino Bohn Nielsen, Henrik Jensen, David Dreyer Lassen, Nanna Olsen, Anne Dammeyer, Sara Armandi, Laura Hansen (studievejl.), Susanne Hansen (studievejl.) og Hanne Bengtsson (studienævnssekr.)
Fraværende med afbud Henriette N. Nielsen.
Ad 1. Godkendelse af dagsorden og referat.
Dagsorden godkendtes
Referat fra studienævnsmødet 08.05.12 godkendtes.
Ad 2a. Meddelelser fra studieleder.
Der har vært afholdt møde i aftagerpanelet 21.06.12, hvor man bl.a. gennemgik hvad panelet har beskæftiget sig med fra 2009 og frem til nu. Der er delvis udskiftning i panelet, således erstattes formanden for panelet Peter Engberg Jensen af Lars Andersen. Flg. medlemmer af panelet er fratrådt: Peter Engberg Jensen, Ellen Pløger, Mette Rose Skaksen og Torben Tranæs.
Flg. medlemmer indtræder i panelet: Agnete Gersing, Lars Mikkelgaard-Jensen, Lars Haagen Pedersen, Kåre Schultz og Søren Kyhl.
Ad 2b, c, d, e. Medelelser fra studievejl. / studienævnssekretær, disp,- og meritudvalg, studerende, andre.
Intet.
3. Ny eksamensbekendtgørelse.
Udkast til eksamens- og censurbekendtgørelse er modtaget, endelig tekst endnu ikke fremkommet. Af bekendtgørelsen fremgår, at det nu igen er tilladt at afholde gruppeeksamen. Afledt af dette foreslår Studielederen at vi genindfører gruppeeksamen i Erhvervsøkonomi, med virkning for de studerende der optages pr. 01.09.12. Der vil ikke være valgfrihed mellem gruppeeksamen og individuel eksamen for de studerende.
De studerende i nævnet bad om at få det meldt ud til de berørte studerende så hurtigt som overhovedet muligt. Der skal allerede ved dannelsen af læsegrupper for de nye studerende til september sørges for, at læsegrupperne dannes som 4-mands læsegrupper.
Henrik Jensen anførte at hvis 2 studerende skriver BA-opgave sammen bør de eksamineres hver for sig, hvilket David Dreyer Lassen erklærede sig enig i. Der var tilslutning til dette synspunkt.
Herudover var der ingen yderligere kommentarer til studielederens notat om indførelse af gruppeeksamener. Når den endelige tekst fremkommer udarbejdes relevant ændring til studieordningen.
4. Projekt om optimeret brug af lokaler.
Der er en opfattelse i fakultetets administrative ledelse, at der er uudnyttet lokalekapacitet på CSS, hvilket har affødt en kortlægning og evt. efterfølgende justering af vores procedurer vedr. lokaleadministration. Projektet er inspireret af gode erfaringer med lignende projekt på Jur. CSS-projektet ledes af Martin Hjørland, som stod for Juras undersøgelse og efterfølgende tilpasning.
Der er bl.a. fokus på dette:
- Intense undervisningsforløb over fx en uge, der blokerer et lokale et helt semester.
- Korte undervisningsforløb, dvs. forløb der ikke falder inden for en blok eller et semester.
- 3 timers moduler, svære at håndtere, da der sædvanligvis bookes i to timers moduler i forlængelse af hinanden over hele dagen.
Afvikling af vores økonomiske øvelser er under mistanke for at give tilsvarende problemer – der bookes muligvis for mere end der bruges. Studielederen forventede, at der kan komme anbefalinger om, at øvelsesforløb enten kører i fast ugeskema eller i komprimeret forløb.
Uanset hvad undersøgelse måtte afdække, mente studielederen, at der var et behov for at stramme op omkring vores økonomiske øvelser: (1) får de studerende på (små) øvelser en rimelig mængde undervisning, (2) er normerne for at afholde øvelser rimelige, de er ens for alle og (3) hvordan mindskes frafaldet ved økonomiske øvelser? Disse emner sættes på dagsordenen på studienævnsmødet i september.
David Dreyer Lassen foreslog, at lokaleadministrationen kunne afsætte nogle faste lokaler til korte undervisningsforløb og resten var så forbeholdt undervisningsforløb over et helt semester.
Det aftaltes at David Dreyer Lassen tager kontakt til Martin Hjørland og redegør for sine observationer.
David Dreyer Lassen foreslog, at man forinden en øvelse gik i gang, bad de tilmeldte studerende aflevere en disposition samt evt. et par indledende sider for at fastholde de studerende på øvelsen. Dette vil blive inddraget i drøftelserne på studienævnsmødet i september.
5. Foreløbig gennemgang af evalueringer forår 12.
Studielederen orienterede om at der til september skal leveres rapport for både efterår 11 og forår 12, hvor fagene skulle stilles op og kategoriseres som hhv. A, B eller C fag.
Studielederen havde dog gjort sig nogle observationer vedr. forårets evalueringer.
Erhvervsøkonomi: Her viser evalueringerne meget divergerende meninger om faget, meget af utilfredsheden går på den bog der benyttes (regnskabsdelen af den), der er en opfattelse af, at der er stor forskel på hvad der foregår på øvelserne, og hvad der står i bogen. Det blev bemærket at evalueringerne var bedre end de forrige og at det gik den rigtige vej.
Studielederen indkalder i august til møde mellem studerende i nævnet, David Dreyer Lassen, Morten Dalgaard og ham selv til en drøftelse af problemerne.
- Økonometri A: Man hæftede sig ved, at der stadig ikke var indført ugeopgaver i faget. Studielederen har forelagt det for forelæserne, som har accepteret.
- Makro A: Problemer her ansås for at hænge sammen med en sidste-øjebliks ansættelse af ny ekstern forelæser.
- Økonomiske principper B: De studerende efterspørger den intuitive del af faget. Studielederen tager en snak med forelæseren.
- Datamatik 1: Underviser har trukket sig tilbage, og der lægges op til at faget nu må have et nyt koncept. Studielederen drøfter sagen med den fagansvarlige. Det kunne tilføjes at Datamatik 2 ikke udbydes mere, men at faget ICT-applied fortsætter.
- Managerial accounting: Det faglige niveau skønnes ikke at være passende til KA. Studielederen kunne informere om at underviser har erkendt at fagets niveau skal ligge højere.
- Makro B: Her ønskes bedre koordinering mellem forelæsninger og holdundervisning.
- Økon. Øvelse Adv. Strategic Management: Her var sket en del bortvisninger p.gr.a. udeblivelse fra øvelsen.
- Corporate Governance. Utilfredshed med forløbet, men forklaringen er, at et særligt forløb, måtte erstatte den almindelige undervisning p.gr.a. undervisers pludselig ophør.
- Adv. Industrial organization: Her er der efterspørgsel på øvelsestimer knyttet til forelæsningerne. Studielederen har taget en snak med underviserne i faget.
For at få flere studerende til at evaluere foreslog Anne Dammeyer, at studieleder/administration udsendte mail til forelæserne i starten af evalueringsperioden, hvori der blev opfordret til, at de kortede 5 min. af pausen, hvor de samtidig opfordrede de studerende til at bruge de 5 min. på at evaluere faget. Dette havde hun selv gode erfaringer med.
Hovedkonklusionen på evalueringerne var fra studieleders side at der stadig var et relativt stort problem med Erhvervsøkonomi.
6. Kritik af studiet fra andre samfundsvidenskabelige miljøer.
Der hørtes via medier og andre uden for universitetet stående miljøer kritik af politstudiet, herunder at relevante emner ikke behandles og kritik af at den meget teknisk orienteret undervisning på BA studiet giver liden plads til anvendelsesorienterede indhold i nogle fag, Studielederen mener, at det er et fænomen vi bør tage alvorligt både af pædagogiske og faglige grunde. Der er sat en tilpasning af makrofagene igang.
Ligeledes vil der ske overvejelser omkring Teorihistorie. det kunne være interessant med et nyt indhold, som måske kunne indrettes sådan, at faget ville kunne læses allerede fra 2. år David Dreyer Lassen og Henrik Jensen anførte begge, at de mente det var for tidligt at lægge sådan et fag på 2. år.
Studielederen havde haft mere end almindelig svært ved at komme i kontakt med gruppen Kritiske polit’ er” men mente, at man bør invitere til en åben drøftelse af deres synspunkter og sender på vegne af studienævnet en invitation til gruppen.
7. Oplever de studerende (på Bacheloruddannelsen) at være en del af en forskningsbaseret uddannelse?
Heino Bohn Nielsen orienterede om at der under Pædagogisk Center på Samfundsvidenskab, med midler tildelt af fakultetet, var gennemført en kvalitativ undersøgelse om studerendes opfattelse af at modtage forskningsbaseret undervisning, som er nedfældet i rapport om Forskningsbaseret undervisning.
Konklusionen vedr. økonomi var, at de adspurgte aldrig havde oplevet forskningsbaseret undervisning, hvilket var meget anderledes end opfattelsen hos antropologerne. Heino Bohn Nielsen anførte, at svarene i rapporten hang fint sammen med de studerendes forskningsforståelse som igen svarer til studiets udmeldinger – ”Nu skal I endelig ikke begynde at lave forskning!”, som vi siger til BA-studerende. Problemet er, at vores umiddelbart rimelige terminologi kan misforstås og stille os i dårligt lys i den herskende debat om forskningsbasering.
8. Eventuelt
Heino Bohn Nielsen kunne orientere om at der ved denne eksamenstermin i forb. med den mundtlige eksamen i Econometrics C nærmest havde været meget stort fremmøde og mente, at indførelsen af den obligatoriske opgave i faget måske havde været en medvirkende årsag.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2