Referat af studienævnsmøde onsdag 19.09.12 kl. 11:00-12:00 i Seminarrum 1. sal, i bygning 26, CSS.
1. Godkendelse af dagsorden
2. Meddelelser fra
a) Studieleder
b) Studievejleder/studienævnssekretær
c) Orientering om givne merit og dispensationer. Udskydes til mødet i uge 39.
d) Studerende
e) Andre
3. Høring vedr. etablering af Institutråd. Bilag.
4. Eventuelt.
Til stede: Peter Erling Nielsen (studieleder), Heino Bohn Nielsen, David Dreyer Lassen, Nanna Olsen, Henriette Niel-sen, Sara Armandi, Anne Dammeyer, Laura Hansen og Susanne Hansen (studievejledere), Andreas Fensholm (fuld-mægtig), Hanne Bengtsson (studienævnssekretær).
Fraværende med afbud. Henrik Jensen.
Ad 1. Godkendelse af dagsorden.
Dagsorden godkendt.
Ad 2a. Meddelelser fra studieleder.
Økonomi kunne melde om fint optag sommer 2012, 300 optaget og 12 studerende på stand-by pladser med ret til optag pr. 1. februar 13 eller 1. september 13, formentlig efter eget valg, Der er rettet henvendelse herom til lederen af BA-optaget.
Studielederen fortalte om fremgang i Økonomisk Instituts økonomi.
Ved de seneste budgetfremskrivninger er det samlede optag for 2012 sat til 365 og for de kommende år er indsat et skøn på 340, hvilket fører til en STÅ-produktion på ca. 1060 nu konvergerende til 1200, med de senere års frafald og gennemførelse som udgangspunkt. Øget STÅ-produktion og hårde besparelser har genoprettet instituttets økonomi.
Den midlertidige forøgelse af taxametertaksten (til humaniora og samfundsvidenskab) på kr. 5000 for årene 2010 – 2012 foreslås med finansloven forlænget med 3 år – med en meget kraftigt politisk understregning af, at dette skal føre til flere timer og/eller højere fastlærerdækning. Vores ømme punkt er fastlærerdækning, mens vi har flere timer end de fleste andre fag. Der arbejdes på at ansætte flere interne medarbejdere på Økonomisk Institut.
Studieordningen for indeværende år er ikke godkendt endnu. Vi afventer en afklaring af særlige forhold i forbindelse med overflytning og optag fra de tre andre økonomiuddannelser. Det har hidtil været sådan, at vi har kunnet optage færdige BA’ere fra SDU, Aarhus og Aalborg. Vi har også kunnet modtage overflyttere fra BA og KA på de pågældende universiteter. I enkelte tilfælde har vi kraftigt opfordret tilrejsende studerende at tage C-fagene på en del af deres KA hos (ganske som vi gør for en del udenlandske studerende).
Der er nu sket det, at på i hvert fald SDU og Aarhus er begyndt at optage studerende med en HA (almen)-baggrund på deres cand oecon. Det har vi hidtil ikke gjort ud fra den betragtning, at sådanne ikke havde en tilstrækkelig bag-grund i matematik, økonomi og økonometri, og på denne baggrund giver det ikke mening at en HA optages på KA i fx Aarhus for så straks at søge overflytning til os.
Vi har nu forhandlet om en model, hvor vi tager de nuværende C-fag og udvider dem med en opgave og kalder dem hhv. Mikro, Makro og Økonometri D. det kan så blive et krav, at man tager disse fag på vores KA, hvis man optages med en – i vores øje – utilstrækkelig baggrund fra et andet dansk universitet.
Vi ved ikke på nuværende tidspunkt om modellen er juridisk mulig og en afklaring heraf udsætter godkendelse og offentliggørelse af studieordningen.
Ad 2 b Meddelelser fra studieadministrator Andreas Fensholm
Der planlægges at indføre automatisk eksamenstilmelding allerede fra foråret 13, dvs. tilmelding ultimo november.
Ad 2 c. Orientering om givne merit og dispensationer.
Punktet udskydes til mødet 24.09.12
Ad 2 d. Meddelelser fra studerende.
De studerende fremsatte ønske om, at de økonomiske øvelser fremover kom med på skemaerne i lektionsplanen. Punktet drøftes på næste møde.
Der er stor utilfredshed med Festsalen, Østervold især til IT-tunge fag. Problemet er kendt, men vil (forhåbentlig) forsvinde, når den nye bygning på CSS står klar til efteråret 2013. Studie-leden vil på næste møde orientere om et igangværende lokaleprojekt på Samfundsvidenskab.
De studerende var utilfredse med holdfordelingen især ved overgangen fra 2. til 3. semester, idet man ikke følte, at alle var blevet stillet lige. Det er på den anden side ikke indlysende hvad den mest retfærdige og hensigtsmæssige metode vil være, når 10 hold skal blive til fx 7 eller 8. de administrative systemer giver endvidere en del begræns-ninger.
Det aftaltes, at de studerende sammen med Andreas prøver at finde en rimelig model for tilmelding til hold fra det ene semester til det næste, som vil være mulig at gennemføre.
De studerende nævnte eksistensen af et Microsoft-program ”Parallels” som kunne muliggøre, at Windows-programmer kunne køre på Mac’er. ”Kunne vi købe det?” Det skulle være muligt at opnå store rabatter. Al software skal indkøbes centralt, og sagen er nu ved at blive bearbejdet på Samf-IT.
3. Høring vedr. etablering af institutråd.
Synspunkter blandt de studerende på den foreslåede forretningsorden for institutråd.
- Institutrådet, ikke formanden, bør sætte dagsordenen til møderne
- Man skal kunne insistere på at få sine synspunkter i referaterne
- Mødeplanen bør fastsættes for et og ikke tre år, da en langsom frekvens vil forhindre, at de studerendes syns-punkter tages i betragtning (da de er valgt for et år)
- PhD-studerende bør ikke vælges for tre år.
Det forslås i udspillet, at de første studenterrepræsentanter vælges for perioden 1. april til 31. december. Det er uhensigtsmæssigt hvis Institutrådsmedlemmer fremover skal på valg ved uni-valget i november, da disse kandi-dater først indtræder d. 1. februar. Vi kan ende i en situation, hvor der i januar 2014 ikke er nogen studenter-repræsentanter i Institutrådet. De studerende forestiller sig at det må være en skrivefejl en skrivefejl. Det mest naturlige vil være, at valg til institutråd følger samme "kalender" som Akademisk råd og SN.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2