Rethinking Economics får ændret BA-studieordningen

Ved mødet i studienævnet mandag d. 18. marts er en række større ændringer for BA-studieordningen på politstudiet blevet besluttet. Ændringerne vil træde i kraft fra sommeren 2019. Det er sket, efter Rethinking Economics DK har rejst en kritik af den såkaldte mainstream-økonomi, der indtil nu primært er blevet undervist i  på studiet.

“Vi betragter det her som en klar sejr”, lyder det fra Rethinking Economics DK.

Længe ventede ændringer på en rigid studieramme
Ændringerne betyder, at der fra sommeren 2019 vil være langt større valgfrihed på bachelordelen af politstudiet. Ledelsen på Økonomisk Institut forklarer:

“Efter længere dialog med først Kritiske Politter og senere også Rethinking Economics DK har det ikke været muligt for os at få svar på, hvad det er, de vil have mere af. Er det videnskabsteori? Er det økologisk økonomi? Er det adfærdsøkonomi? Er det feministisk økonomi? Er det institutionel økonomi? Det har vi simpelthen ikke kunnet finde hoved og hale i. Så nu lader vi det simpelthen være op til de studerende selv,” lyder det fra Økonomisk Institut.

Fra 1. til og med 6. semester vil der være fuld valgfrihed. I de tidligere obligatoriske fag vil pensum også være valgfrit. Studieordningen for kandidatdelen vil der dog ikke blive lavet om på. Den drastiske ændring af BA-studieordningen kommer i kølvandet på tiltagende kritik i medierne. Som forklaring lyder det fra Økonomisk Institut:

“Nu har vi i årevis fremført præcis det samme dovne forsvar for den eksisterende studieordning, nemlig at man skal kunne kravle, før man kan gå. Og at BA-delen jo er rigtig presset i forvejen. Men de kritiske røster har ikke købt den præmis. Så nu gider vi simpelthen ikke mere. De fleste af de ansatte på Instituttet vil jo faktisk bare helst forske… Derfor har vi også valgt, at der fra sommeren 2019 ikke vil være noget undervisning, der varetages af det videnskabelige personale. De forsker jo primært i mainstream-økonomi, og meget få af dem vil undervise i andet. Men det passer os egentlig meget godt. Vi har jo længe haft en politik om stort set at ignorere studenterevalueringer og undervisningspriser, når vi fastansætter mv., så det passer os rigtig fint at fritage forskerne fra undervisningsbyrden.”

Behov for ændringer kommer bag på det videnskabelige personale
En professor udtaler sig på vegne af det videnskabelige personale, men ønsker grundet debattens voldsomhed at fremstå anonym:

"Mine kollegaer og jeg er meget glade for, at vi nu skal forholde os i mindre grad til undervisning. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er meget tidskrævende at skulle opdatere undervisningsmaterialet til hvert semester. Det har ofte resulteret i, at vi har været nødsaget til at fremvise slides med slutobservationer fra år tilbage. Vi er fortsat ved at fordøje og bearbejde, hvad der egentligt har drevet denne efterspørgsel på ændringer. På mange af vores kurser indleder vi jo med den generelle teori. Så inddrager vi kritik af teorierne og modellerne, når vi når længere ind i kurset. Sådan har vi valgt at gøre, fordi lærerbøgerne typisk er opbygget sådan. Vi har desuden også taget udgangspunkt i, at de studerende i slutningen af kurset har læst hele pensum. Vi har også gået ud fra, at de studerende er klar over, at modeller er forskellige fra virkeligheden, og at man som universitetsstuderende godt må opsøge viden uden for studiet. Men hvad det angår, har vi måske været for naive. Vi er derfor meget rystede, men ser frem til at kunne fokusere mere på vores forskning - det er jo det, vi bliver bedømt på."  

Kritiske organisationer tager glædeligt imod nyheden 
Fra et medlem af Rethinking Economics DK, der også er medlem af Kritiske Politter, er glæden over valgfriheden stor.

“Jamen, det er jo rigtig fedt! Nu behøver vi jo ikke engang forstå det allermest basale i de modeller, som der er konsensus omkring, før vi begynder at kritisere dem. Det er nu aldrig noget, vi har gået så meget op i. Man skal også huske, at vi jo heller ikke er fortalere for, at der kun undervises i økonomiske teorier, som giver en fornuftig forklaring og kan understøttes empirisk. Vi går meget op i pluralisme på den måde, at der ikke behøves at findes gennemtestet litteratur på området, men at vi bare ønsker, at økonomistuderende hører om alle teorier. Kvantitet er også kvalitet, og det er bare super, at Instituttet endelig kan se fornuften i det”, triumferes der. 

Til spørgsmålet omkring hvorvidt man tror, at det får konsekvenser for det faglige niveau, kommer svaret prompte:

“Det tror jeg ikke, der er grund til at være bange for. Vores største frygt er faktisk, at vores medlemstal falder. Vi har altid haft rigtig mange medlemmer af Kritiske Politter på første år. Efterhånden falder de så fra. Det gælder især på kandidatdelen, hvor der jo længe har været stor valgfrihed, og man netop har haft mulighed for at tage fag med nogle andre perspektiver og udgangspunkter. Derfor frygter vi mest, at vi med denne sejr har gjort vores to organisationer overflødige.”

Edit d. 5. april: Der var selvfølgelig tale om en aprilsnar!

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk