Denne artikel har det erklærede formål at hjælpe dig til at gøre ting smartere. Jeg vil med det samme beklage overfor Mac-brugere, jeg ved ikke om min guide virker til jer.
Hvordan kommer du på Eduroam
Når det handler om at komme til at bruge Eduroam, så findes der fire muligheder.
1. Du kan enten konfigurere din internetforbindelse selv.(Besværligt, selvom der findes en guide)
2. Du kan gå ned til IT-Vejledningen og få det gjort. (Ikke helt så besværlig, men stadig..)
3. Du kan bruge den automatiske opsætning. (Ret let, hvis du kan betjene en mus)
4. Du kan lade være med at få Eduroam (Klart lettest, men det skaber andre komplikationer. Du kan fx. ikke tjekke facebook midt i en forelæsning)
Jeg vil gennemgå løsning 3.
Det første du skal gøre er at hente dette opsætningsprogram fra Samf-it. Det kommer som en zip-fil som du lige skal pakke op. Hvis du ikke ved hvad en zip-fil er, så er det en pakket fil som skal åbnes ved hjælp af et pakke-program. Jeg anbefaler 7zip.
Når du åbner programmet første gang, så vil du se denne skærm
Det første vi kigger på er hvordan man lettest kommer på eduroam. Så tryk på den fane der hedder Eduroam. Så kommer dette frem:
Det letteste er at trykke på knappen "Configure Eduroam profile". Hvis der kommer nogle sikkerhedsadvarsler, så bare ignorer dem. Snart vil den sige at du har klaret at installere certifikatet. Nu kan du få forbindelse til Eduroam i trådløse forbindelser. Første gang skal du skrive dine login-oplysninger. I brugernavn skriver du "XYZ123@ku.dk" (hvor XYZ123 er dine initialer) Dit kodeord er det samme som til Kunet.dk! Nu burde det virke! Hvis det ikke gør, kan du prøve med xyz123@alumni.ku.dk eller xyz123@stud.ibt.ku.dk.
Vil du gerne logge på VPN?
Lad mig først forklare i helt almindelige ord hvad VPN egentlig er. Når du logger på en VPN-forbindelse, så skal du forestille dig at din internetforbindelse bliver til en tunnel der fører dig ind et andet sted. I dette tilfælde fører VPN'en dig lige ind midt i computerlokalet på CSS. Og din computer tror nu at den står dernede sammen med alle dens gode venner. Nu har du så mulighed for at gøre alle de ting du kan når du rent faktisk sidder dernede. Du kan se dit netværksdrev, du kan printe, og installere programmer der ligger på computerne. Alle de hjemmesider du besøger, tror også at du sidder midt på CSS og besøger dem. Så hvis du sidder et sted hvor du ikke kan se DR TV, så kan du logge på VPN og gøre det.
Hvis du har brug for at være på to forbindelser samtidig, så skal du ud i noget fjolleri med en virtuel partition i den computer, der kan simulere at være sin egen computer. Jeg gennemgår det ikke i denne artikel.
Vi tager fat i den automatiske guide fra før, og trykke på VPN-fanebladet.
Tryk på "Configure Stud vpn profile" og vupti, så er den installeret. Du kan tilgå den ved at trykke på "trådløs forbindelse"-logoet nede i højre hjørne.
Hvis du trykker på der hvor der står STUD VPN SAMF-IT" og bagefter trykker "Connect", så kommer denne:
Nu spørger den så pænt efter dine brugeroplysninger. Her er der så en finurlighed. Det er ikke sikkert at det at det er den samme kode som til Kunet, du skal bruge her. Det er nemlig den kode som du bruger til at logge på computerne nede i computerrummet. Det er muligt at du er en af de smarte mennesker der har den samme kode til begge dog. Jeg er bare ikke en af dem.
For den kyndige IT-bruger, så kan man også selv opsætte sin forbindelse til VPN'en, hvis man bruger et andet program til at administrere sine forbindelser. Domænet kan læses i billedet oppe over. Hvis du er logget rigtigt på, så burde dine forbindelser stå ca. sådan her.
Vil du gerne printe?
Det at printe på en KU-printer fra din egen computer kan gøres på to måder.
1. Log på VPN og installer en printer og print! (Flotteste løsning, men desværre ubrugelig).
2. Brug Web-tjenesten til at printe fra. (Letteste løsning).
Løsning 1 - The VPN way.
Nu ville jeg gerne have skrevet en flot guide til hvordan man opsætter en netværksprinter på din computer, og printer på en css-printer fra din egen computer vha. VPN, men desværre så kan man ikke bruge løsningen hvis man logger på VPN over eduroam.. Og det er ret sjældent at man sidder på CSS og logger på vpn, uden at være på Eduroam. Så læs hellere løsningen nedenunder.
Løsning 2 - The Web way.
Du skal først tjekke om om du har penge på din konto, det kan du gøre ved at trykke her. Du kan også sætte penge ind der.
Når du har tjekket om du har penge på kontoen, så kan du printe ved at trykke her.
Nu spørger den så efter dine loginoplysninger, og når du er logget ind kommer dette billede:
Som i kan se har jeg lige testet om det virkede, og det gjorde det! Desværre fik jeg printet det på en printer der står ca 500 meter fra hvor jeg sad da jeg skrev det her, så jeg vil lige anbefale at i trykker på fanen "Mine printere", og så vælger en printer tæt på dig.
Du kan både printe på CSS-printerne og på Gothersgade-printerne. Når du har valgt printer, så er det bare at uploade en fil og trykke sig frem til slut. Det er da let.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2