Sådan skriver du en legatansøgning

Legater er for mange en væsentlig del af finansieringen af et udlandsophold - og med god grund. Der er rigtig mange fonde der gerne støtter udlandsophold i forbindelse med din cand.polit uddannelse - og da indtægten er skattefri (!) er det i høj grad værd at sende ansøgningerne afsted. Men hvad skriver man egentlig i sådan en ansøgning? 

Typisk vil fondene gerne vide hvem de støtter, hvad de støtter og hvorfor de skal støtte dit udlandsophold - det er derfor en god ide at bygge sin ansøgning op omkring disse tre punkter. Nogle fonde anvender specifikke ansøgningsskemaer, med det formål at gøre det lettere for administrator at finde frem til de rette ansøgere. Er ansøgningsskemaet påkrævet skal du naturligvis anvende dette i stedet for din 'egen' ansøgning, det er dog muligt at supplere ansøgningsskemaet med uddybende bilag, hvis du mener at have yderligere relevante oplysninger til administrator.

Anvendes der ikke ansøgningsskema har du som sådan frie hænder til at skrive din egen ansøgning. I dette tilfælde er det først og fremmest vigtigt at ansøgningen ikke er for lang, den bør derfor ikke overskride 2 A4-sider - fat dig derfor i korthed, uden at udlade vigtig og relevant information. Dernæst er det vigtigt at du husker at sørge for at sælge dig selv - du skal selvfølgelig ikke lyve, men heller ikke gøre din situation bedre end den er. Ansøgningen kan, som tidligere nævnt, med fordel tage udgangspunkt i de tre hovedpunkter:

Hvem støtter fonden?
Husk først at skrive dit navn, adresse, telefon nummer og e-mail adresse på legatansøgningen så fonden kan komme i kontakt med dig, når de har modtaget din ansøgning. Giv derudover en kort beskrivelse af hvem du er, hvad du læser, hvor langt du er med dit studie, relevant erhvervserfaring eller projekter ved siden af studiet og måske et par linjer om hvem du er som person.

Hvad støtter fonden?
Fortæl i flere detaljer om dit udlandsophold, hvilke emner skal du arbejde med på opholdet, hvad forventer du at få ud af opholdet både fagligt og personligt - hvordan vil det fx styrke din profil. Angiv specielt gerne hvis udlandsopholdet vil give dig mulighed for at arbejde med områder som du ellers ikke ville have mulighed for at stifte bekendtskab med på KU. Desuden er det vigtigt at gøre klart om de kurser og projekter du skal følge vil kunne indgå i din nuværende uddannelse. Mange fonde giver kun støtte til studieophold der kan overføres som merit til din cand.polit.

Hvorfor skal fonden støtte dig?
Beskriv hvorfor det er vigtigt du kommer afsted på dit udlandsophold og hvorfor legatet er vigtigt for at dette sker. Hvor stort er dit finansieringsbehov? Henvis her gerne til det budget du selvfølgelig vedlægger hvor du angiver informationer om alle indtægter og udgifter (fx dobbelt husførelse, rejseomkostninger, generel transport, forsikring, vaccination, undervisningsafgift, materialer osv.). Husk at budgettet skal være realistisk. Nogle fonde kræver at man specificere præcist hvilket beløb du ansøger om, her er alt mellem 5.000-20.000 ikke urealistisk. En tommelfingerregel er mellem 5-10% af dit samlede finansieringsbehov (men husk jo større fonden er, jo mere kan du som hovedregel søge).

Nedenfor er vedhæftet et eksempel på en legatansøgning der er opbygget efter ovenstående tre hovedkategorier. Husk dog altid at undersøge om den fond du søger har særlige ønsker til formen og indholdet og afslut gerne med en liste over vedlaget bilag og en underskrift.

Se et eksempel på legatansøgning her 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk