SAS Forum 2014 - data, data og mere data

Jeg havde set meget frem til på årets SAS Forum. Jeg er ret vild med økonometri og datanørderi, så med en hel dag fyldt med de to ting, ja så kunne livet ikke være meget bedre. Sammen med Jakob fra redaktionen, var vi draget afsted til det sagnomspundne land som er SAS Forum.  Årets SAS Forum blev afholdt på Tivoli-hotellets konferencecenter lige ved hovedbanen. Jeg var selvfølgelig kommet lidt for sent afsted, så jeg trillede ind et kvarters tid efter eventet egentlig startede.  Heldigvis var der en del andre der også kom dryssende, så det var ikke helt akavet at tjekke ind. Inde i den store sal, ”Plenum”, blev der serveret morgenmad og en velfortjent kop kaffe. Det var et kæmpestort rum. I midten var der placeret en stor, rund scene. Udspringene herfra er store langborde som streger fra en dårligt tegnet sol. Der var mange hundrede deltagere, hvis ikke tæt på tusinde mennesker. Findes der virkelig så mange SAS-elskere i Danmark? Åbenbart. Jeg finder hurtigt vejen til kaffen, og dagen er skudt i gang.

SAS Forum foregår sådan at der bliver afholdt otte foredrag simultant. Alle af en fast længde på 40 minutter inden for emnerne  SAS-programmering, Analyse og Statistik, SAS Data Management & Big Data og SAS Business Intelligence & Visual Analytics. Dermed kunne vi ”foredrags-shoppe” som vi havde lyst, men med omkring 60 forskellige af slagsen, var det en smule svært at vælge. To foredrag vi dog hurtigt var enige om at vi skulle se, var naturligvis Anders Munk-Nielsen og Anders Milhøj, der begge blogger her på siden. Det viste sig at være to gode valg, men mere om det senere.


Der bliver budt velkommen til et fuldt hus af Keld Zornig, Country Manager. Billede fra SAS Institute. Fotograf: Camilla Schiøler


Det første foredrag var fra Odense Kommune, der havde lavet et projekt med mål at effektiviseret indsatsen mod sygefravær ved at benytte al den data man havde om borgerne. Problemet er at man ved en sygemelding ikke ved, om personen vil være syg en uge eller tre måneder. Formålet med projektet, var at identificere, hvem der var i risikogruppen, så man tidligere kunne tage fat i de personer, der har størst sandsynlighed for at være langtidssygemeldte. Sjovt nok viste det sig dog, at de ”faresignaler” man identificerede i regressionerne, stemte mere eller mindre overens med de faresignaler, som de erfarne sagsbehandler i forvejen identificerede. Slides kan downloades her.

Det andet foredrag vi deltog i, var et oplæg om en ny og gratis SAS-version for studerende. En version der skulle virke både på Mac og PC og fikse mange af de problemer, som mange studerende har med SAS.  Jeg skal ærligt indrømme, at jeg personligt var en smule skeptisk overfor det. Men det viste sig faktisk at være ekstremt smart. Versionen er browser-baseret, hvilket løser Mac-problemet. Herudover er det en kombination af Drag-and-drop og normal kodning. Personligt har det i hvert fald altid været svært for mig at huske lige hvad de forskellige procedures hed, og hvordan det nu lige var at man fx skiftede farve på grafen. Der vil komme en artikel online snart, hvor jeg vil gå mere i dybden med det, men til dem der ikke kan vente, kan SAS University Edition downloades gratis her.


Anders Munk-Nielsen gør klar til at holde oplæg.

Efter de to første foredrag, var det Anders Munk-Nielsens tur til at brillere. Hvis man har læst Anders’ blogs her på siden, ved man at han er underholdende og har en sjov vinkel på ting. Han skuffede skam heller ikke til SAS Forum. Personligt synes jeg i hvert fald det var dagens mest underholdende foredrag. Emnet var Dieselbiler og Miljøpolitik, som var hans speciale, og som han også vandt SAS Analytics Specialepris for. Basalt set har han set på to spørgsmål: Om man har byttet global for lokal forurening og hvad det koster at spare carbondioxid gennem bilbeskatningen.  Modellen og fremgangsmåden er lidt for omfattende til denne artikel, men svaret på disse spørgsmål er at ja, der er byttet global forurening for lokal forurening samt at omkostningerne for reduktionen i carbondioxid er 50 gange dyrere end kvoteprisen. I sin gennemgang benyttede Anders en del tid på at gennemgå de praktiske problemstillinger og fremgangsmåder han benyttede. Et af de mere praktiske problemer som Anders stod overfor i sin analyse var den store datamængde. Det er her SAS kommer ind i billedet, da det ikke anvender RAM til at lave sine beregninger. Det betyder at den kan håndtere langt større datamængder, langt mere effektivt. Slides kan downloades her.


Anders Milhøj modtog i år en ekstraordinær præmie for at være den bedste oplægsholder blandt alle de sidste 30 år. Billede fra SAS Institute. Fotograf: Camilla Schiøler

Efter en fortjent frokostpause, hvor der blev tanket op på mad og drikke, stod den på Anders Milhøj som skulle fortælle om nyheder i SAS software, som han har gjort det de seneste syv år i hans sædvanlige uformelle, direkte stil. Her blev gennemgået en række nye features. Der var især fokus på de mange nye funktioner der er lavet til at analysere store datasæt – big data er jo trods alt, hvad alle snakker om. Anders Milhøj gennemgik blandt andet forbindelsen mellem skraldespande og bænkes geografiske placering i København – ikke overraskende er der en signifikantsammenhæng mellem placering af bænke og placering af affaldskurve! Datasættet er offentligt tilgængeligt og kan hentes her for bænke, og her for affaldskurve. Slides kan hentes her.

Efter sidste oplæg var vi begge efterhånden nået til et mætningspunkt for, hvor meget SAS og data man kan håndtere på en dag. Heldigvis blev der serveret aftensmad og et velfortjent glas vin (eller to). Der var tyndet lidt ud siden morgenstunden, hvilket egentlig var meget rart. Efter en times tid kom Uffe Holm forbi og entertainede på sin sædvanlige yderst upassende stil. De upassende jokes faldt lidt igennem i starten, men efterhånden som publikum blev varmet op (og vinen gled ned), steg stemningen. Efter hans performance vendte de to unge knøse fra Altandetlige.dk trætte næsen hjemad.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk