Med fremdriftreformens krav om minimum 30 ECTS per semester, er der fra sommeren 2015 kommet endnu et incitament til at tage nogle af sine fag i sommerferien. Hvis man synes at polit's eget fagudbud er utilstrækkeligt, er der heldigvis en hel industri af sommerskoler i udlandet.
Det kan dog være en lidt uoverskuelig proces at kæmpe sig igennem forberedelse, papirarbejde og bureaukrati for at komme afsted. Derfor har Altandetlige.dk lavet en simpel guide, der viser hvordan du kommer afsted på 6 trin. Det er ret enkelt.
1. Vælg en destination
Det første du skal gøre er at vælge hvor du vil hen. Uden for Danmark er London School of Economics (LSE) nok den mest populære destination.
LSE har flere forskellige summer school-programmer. Det klassiske program har et bredt udvalgt af kurser på bachelorniveau inden for økonomi, finansering og regnskab, men også statskundskab og mere bløde emner. Se listen her.
Vil du gerne have en ekstra udfordring, så udbyder LSE også kurser for færdigtuddannede, Ph.d.-studerende og master-studerende i deres såkaldte "Methods Programme". Med kun 5 kurser er fagudbuddet i økonomi mere begrænset, men til gengæld er niveauet også minimum på kandidatniveau. Se kurserne her.
LSE udbyder også en række mindre fagøkonomiske sommerkurser i bl.a. asien-studier, statskundskab, mm.
Du kan læse om Andreas Orebo's oplevelser fra sommerskole på LSE her.
Andre
Der er selvfølgelig også andre og mere eksotiske muligheder end at tage til London i sin sommerferie. Du kan se en nogle af dem her:
- IARU - Københavns Universitet er en del af forksningsnetværket IARU, der giver adgang til en række sommerkurser på kendte universiteter som Oxford, UC Berkeley, Cambridge og Yale. Fagudbuddet ændres hvert år, men du kan læse mere her. Der er deadline for ansøgning 6. marts.
- Barcelona Graduate School of Economics - Barcelona GSE udbyder forskellige linjer med flere fag på deres sommerskole. Der er et ret stort fagudbud og nogle ret store navne til at undervise. Læs mere her.
- CREI - En anden mulighed i Barcelona er Centre de Recerca en Economia Internacional. Her kan du tage kurser der undervises af kendte navne som Xavier Sala-i-Martin og Jordi Gali. Kurserne er lidt mere emnespecifikke, men der ser ud til at være noget for enhver smag. Læs mere her.
- Se en database med sommerskoler i Europa her.
- USA - De store, kendte amerikanske universiteter har selvfølgelig også sommerskoler i økonomi. Se f.eks. fagudbuddet på UC Berkeley, Harvard, Columbia og Boston University. De fleste kurser er på bachelor-niveau.
2. Søg om forhåndsgodkendelse
For at kunne få kurset overført til din uddannelse på polit, dvs. få ECTS-point, og for at få penge med (ud over din SU), skal du søge om forhåndsgodkendelse og endelig godkendelse.
Forhåndsgodkendelse søges inden du tager faget, og er blot et tilsagn fra Økonomisk Institut om at de vil anerkende faget for et givet antal ECTS-point.
Det eneste du skal gøre er derfor blot at vælge det kursus du gerne vil have, udfylde skemaet for forhåndsgodkendelse (download her eller her) og vedhæfte kursusbeskrivelse og pensumliste. Forhåndsgodkendelsen skal herefter sendes til merit@econ.ku.dk.
Økonomisk Institut plejer at være ret flinke til at behandle ansøgningerne hurtigt (også hurtigere end de 6 uger der er rammen) og til at anerkende fag.
3. Søg om optagelse
Når du har valg dit kursus og fået det forhåndsgodkendt, kan du søge om optagelse. Procedurerne varierer fra sted til sted, men kræver ofte et depositum og en liste med dine karakterer. Læs mere på hvert enkelt universitets hjemmeside.
4. Betaling
Du kan være næsten sikker på at der kræves betaling for sommerskoler. Kurser i sommerferien er blevet en god forretning for mange universiteter, så det er værd at holde øje med prisen på det kursus du har valgt. Eksempelvis koster et enkelt kursus på LSE's sommerskole 17.800 kr. Her kommer derfor en vigtig pointe:
Når du tager fag i udlandet, der kræver betaling, kan du få dækket 750 kr. per ECTS-point du får for faget. Det er penge du modtager ud over din almindelige SU, da du kan tage de penge med til udlandet, som Københavns Universitet ellers ville have fået. Tager du eksempelvis et fag, der er blevet forhåndsgodkendt til 7.5 ECTS, plejer SU-styrelsen at være flinke til at runde op til 8 og give dig 6.000 kr. med.
Ordningen hedder Udlandsstipendie og den kan først søges når du har modtaget en bekræftelse på optag på kurset. Læs mere om ordningen og hvordan du får pengene her.
5. Tag kurset
Når du har fået en forhåndsgodkendelse, blevet optaget og betalt for kurset er det bare med at booke en flybillet og komme afsted.
6. Søg endelig merit
Når du har taget kurset (og bestået) skal du søge endelig merit for at få det overført til din uddannelse på polit. Det eneste du skal gøre er at udfylde samme skema som du brugte til at søge forhåndsgodkendelse (her) og i stedet afkrydse "endelig merit" i skemaet. Desuden skal du vedlægge en karakterudskrift eller bevis på at du har bestået kurset.
Hvis du har erfaringer fra andre sommerskoler eller gode råd, så del endelig din viden ved at sende os et postkort (her) eller skriv i kommentarfeltet til denne artikel.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2