Som studerende har man ikke mange penge til rådighed, efter vores faste udgifter er betalt. Vores SU rækker lige til det nødvendige, og mange er nødt til at tage et studiejob ved siden af, for at få økonomien til at løbe rundt. Og måske er man lige flyttet hjemmefra, og der er kommet mange nye udgifter, såsom mad, husleje, elregning, studie bøger osv.
Det kan derfor være en god idé, at fastslå alle ens faste udgifter og derefter vurdere om man kan finde nogen billigere alternativer. Vi kan tage udgangspunkt i en fiktiv person - i dette tilfælde Lasse - som lige er flyttet hjemmefra i en lejlighed på Østerbro, og som har følgende månedlige faste udgifter:
Husleje + Vand: 2300 kr.
El: 300kr.
ADSL bredbånd: 249 kr. (Yousee)
Telefonabonnement:149 kr. (M1)
Du har selvfølgelig flere faste udgifter (fx Fitness, forsikring, blad abonnementetc.), men her vil vi blot gennemgå disse fire ting. Husleje + Vand kan du nok ikke ændre så meget på, men det er også en af de eneste faste udgifter, som man højst sandsynlig ikke kan få billigere. Men de andre tre er helt sikkert noget, hvor du kan finde en billigere udbyder.
Skal du finde en billigere eludbyder, kan du bruge hjemmesiden Elpristavlen. På Elpristavlen kan du sammenligne priserne på forskellige eludbydere, inde for dit forbrug og postnummer, og derved se hvilken udbyder der kan tilbyde dig den billigste løsning. Du vil kunne spare mellem 400 - 800 kr. om året.
Du kan også spare en del penge på, at finde en billigere internet udbyder. Det der er vigtigt her, er, at du først fastslår hvad dine behov er. De to vigtigste parametre ved valg af ADSL bredbånd, er prisen og Mbit hastigheden. Find ud af hvor meget og hvad du skal bruge internettet til, og hvad dit månedlige budget er. Er du i tvivl om hvad dine hastighedsbehov er, kan du her læse en hastighedsguide.
I dette tilfælde har Lasse et abonnement hos Yousee til 249 kr. om måneden med 20/2 Mbit hastighed. Men egentlig har Lasse ikke behov for de 20/2 Mbit. Han bruger egentlig kun internettet til Facebook, KUNet, streame film og andre mindre ressourcekrævende ting. Han vil derfor sagtens kunne nøjes med 10/1 Mbit. Det kan dog være en jungle at finde en billigere udbyder, da der findes så mange forskellige udbydere af ADSL bredbånd. Her kan det være en god idé, at bruge Billigste-Internet. Ligesom Elpristavlen, sammenligner de også priserne på forskellige udbydere. Og ved et hurtigt kig kan man se, at man kan få et abonnement hos Perspektiv til 199 kr. med 10/1Mbit hastighed. Det er altså en årlig besparelse på 600 kr.
Du vil også sagtens kunne finde et billigere telefonabonnement. I dette tilfælde får Lasse for de 149 kr. 6 timers tale, fri sms og 2 GB data. Ved at tjekke hans forbrug, finder Lasse ud af at han kun ringer 2,5 time om måneden. Og ved at kigge på Abonnementpriser , kan han se at han kan få 3 timers tale, fri sms og 3 GB data hos Bibob til 99 kr. om måneden. Altså igen en årlig besparelse på 600 kr.
Ved disse tre ændringer, vil Lasse kunne spare ca. 1.800 kr. om året. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men med de disponible beløb vi studerende har til rådighed om måneden, betyder det alligevel noget. Og dette er en besparelse du opnår år efter år (ved mindre du self. skifter udbyder). Og derudover er der alle de andre faste udgifter som fx fitness, forsikring osv. som du også vil kunne spare penge på.
Så find ud af hvad dine behov er, og brug derefter de forskellige sammenlignings hjemmesider til at finde en billigere løsning af dine faste udgifter. Og det er forholdsvis lidt tid du skal bruge på det ift. hvad du får ud af det.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2