Hvad handler specialet om?
Specialet er en empirisk undersøgelse af hvordan makroforhold oplevet tidligt i livet (18-25 år) påvirker præferencer for omfordeling og opfattelsen af hvor retfærdigt [effort-baseret] indkomst er fordelt. Den underliggende hypotese er, at ens politiske præferencer er mere påvirkelige mens man er mellem 18 og 25 ift. andre stadier af livet. En undersøgelse baseret på amerikanske data finder, at individer som har oplevet en recession, mens de var 18-25 år har signifikant højere præferencer for omfordeling og opfatter indkomst som mindre retfærdig [mere luck-basseret]. Min overvejelse i specialet går på om disse resultater gælder for en bredere kreds af lande eller om resultaterne er specifikke for det amerikanske velfærdssystem. Jeg konstruerer et stort datasæt som matcher survey baserede præferencer med landespecifikke makroforhold oplevet af individer i forskellige aldre. Overordnet set tyder mine resultater bl.a. på, at individer fra forskellige velfærdssystemer reagerer forskelligt på at opleve en krise tidligt i livet. At opleve en økonomisk nedtur tidligt i livet reducerer præferencer for omfordeling for individer fra velfærdssystemer med relativ høj omfordeling, alt andet lige, mens det modsatte gælder for individer som kommer fra lande med relativ lav omfordeling. Mens de empiriske resultater er spændende og giver mulighed for mere udforskning, er de også udsat for en del usikkerhed bl.a. fordi det er svært at undersøge præferencer med andet end survey data.
Kan du angive en central sætning fra specialet?
“The idea for this master thesis was in many ways originated from the current economic crisis and the severe voter reactions, especially in Southern European countries, to the structural reforms lined up in the future. One can’t help but wonder; it might take an economic downturn to force politicians to reform the welfare state – but what happens to voter preferences for social insurance when the economy takes a hit?”
Hvor skrev du specialet henne?
Jeg var så heldig at få mit eget specialekontor på mit studiearbejde. Det var nok det bedste, der overhovedet skete for min specialeproces! Dels var det rart at have alle sine papirer, bøger osv. et andet sted end hjemme i stuen - og så var det godt selvdisciplinen at være et sted, hvor folk lagde mærke til, hvis man dovnede den alt for meget
Nåede du til et punkt, hvor du var ved at tabe håret?
Nej det gjorde jeg faktisk ikke – heldigvis. Den sidste uge var klart den hårdeste og det blev en all night ’er inden afleveringsdagen… Men det var så også det, resten af specialetiden var faktisk rigtig god – og meget bedre end jeg havde forventet.
Do's and dont's
Jeg tror, at specialeprocesser er meget forskellige – men:
1) Få skrevet under på specialekontrakten
så hurtigt som muligt – så er der ingen vej tilbage.
2) Sæt realistiske men ambitiøse del-deadlines for dig selv – fortæl dem til
folk omkring og lad dem gerne indgå i dine møder med vejleder. Med andre ord –
begræns dine muligheder for at trække det ud
3) Vær god til at adskille specialetid og fritid – ellers bliver det et langt
halvt år. Hvis du vil lave noget på specialet, så gør det, og ellers hold fri
med god samvittighed
4) Man mangler altid mere end man tror til sidst! Og selvom man altid er meget
effektiv til sidst i processen, så er det vigtigt at man får lavet en masse
arbejde i starten også.
Hvis dit speciale skulle skabe en avisoverskrift, hvordan skulle den så lyde
Hehe, den er lidt svær – måske: Velfærdsstat eller minimalstat – hvad vil vælgerne, når krisen kradser ?
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2