STAFET: Claus Thustrup Kreiner

Stafetten runder nu endnu en forelæser. Redaktionen har denne gang sendt stafetten videre til Claus Thustrup Kreiner, som har givet understående svar.


Hvor spiser du helst i København?
Jeg spiser helst hjemme. Min hustru er en fantastisk kok! Og så er der det med børnenes tålmodighed på en restaurant …

Hvis du skulle anbefale en god bog, hvad ville det så være?
Der er jo så mange gode økonomibøger og artikler, at man ikke har tid til andetJ I den mere skønlitterære genre er noget af det bedste jeg har læst fornyelig ”Under en strålende sol” af Khaled Hosseini, som også er forfatter til Drageløberen. Hvor skal man dog være glad for, at man er født i Danmark.

Hvad ville du gøre hvis du vandt en million?
Livsløbsteorien vil sige, at jeg kun skulle forbruge en forholdsvis lille del det år, jeg vandt, da man jo skal udjævne sit forbrug over livet. Teorien passer!

Hvad, hvis noget, burde du have indset lidt før i livet?
På mange måder er det nok godt at livet leves forfra, men forstås bagfra. Så jeg er ikke sikker på, at det ville være bedre, at have fået indsigt før. På den anden side er der måske nogle ting omkring kvinder, man godt ville havde indset før…

Hvad er den bedste del af dit job?
Jeg har verdens bedste job. Det bedste er nok den store frihed til selv at bestemme, hvad jeg vil beskæftige mig med. Det værste er ifølge min kone, at timelønnen er så lav, fordi jeg arbejder altid…

Hvilken regning hader du allermest at betale?
Det bliver en klassiker: Parkeringsbøde… Man er sur på parkeringsvagten, som formentlig pga. sin provisionsløn ikke kan se bort fra en lille halv meter, og man er specielt sur på sig selv, fordi man godt havde på fornemmelsen, at afstanden til hjørnet ikke var lang nok.

Hvad synes du er den smukkeste sammenhæng, ligning eller resultat inden for økonomien - og hvorfor?
Det bliver nok resultatet om ”komparative fordele”, som viser, at det altid kan betale sig for to parter at handle, også selvom den ene part er dårligere til at lave alle ting. Resultatet er simpelt og logisk, når man først har set det. Men det er ikke så simpelt, at alle blot ved det. Tværtimod, den gængse opfattelse er ofte, at handel kan være skadelig. For at tage et spørgsmål, som er aktuelt i debatten: Hvad skal vi leve af i fremtiden, når nu kineserne er bedre til alt? Svar: Der er ingen grund til tudefjæs. Vi skal leve af det, som vi har en komparativ fordel i at lave, og vi vil altid have en komparativ fordel i et eller andet.

Hvilken kendt økonom ville du helst tilbringe en eftermiddag i selskab med?
Det kommer jo lidt an på, hvad man vil opnå. Jeg vil nok helst spise frokost med Emmanuel Saez fra UC Berkeley, som er seneste vinder af John Bates Clark medaljen, og som jeg har arbejdet sammen med siden 2003. Det vil helt sikkert blive en arbejdsfrokost, da vi sjældent har mulighed for at mødes bortset fra i cyperspace. Sammen med Henrik Kleven fra LSE arbejder vi pt. på et projekt, der søger at svare på, hvorfor det tilsyneladende er muligt at omkræve så stor en andel af folks indkomst i skat i udviklede lande, mens mulighederne er meget begrænset i mindre udviklede lande.

Hvad er det vigtigste finanskrisen har lært os?
Der er meget at lære af finanskrisen, specielt i relation til behovet for regulering af den finansielle sektor. I en dansk makroøkonomi kontekst har finanskrisen vist, at internationaliseringen af finansmarkederne, som giver os mange fordele, også kan gør os meget sårbare.

Læs med næste gang og se hvem Claus Thustrup Kreiner har videresendt stafetten til. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk