En studerendes økonomiråd

Studiebøger 1500 kroner. TV 300 kroner. Mobilabonnement 149 kroner. Bredbånd 149 kroner. El 300 kroner. Cykel, buskort. Tøj og sko. Cafébesøg, restaurantbesøg og den enkelte øl der sniger sig ind engang i mellem. Udgifterne er stort set utallige for en studerende der blot lever for den SU, der lige præcis kan dække de faste udgifter man har. Men hvad nu hvis man kunne spare på nogle af de faste omkostninger? Så kunne der være meget mere luft i budgettet til nogle af de "sjovere udgifter."

Jeg stod selv i den situation, at jeg ikke havde luft i budgettet til ret meget andet end havregrød og pasta med ketchup, da jeg startede på mit studie. Og det var ikke det sjoveste. Dog fandt jeg adskillige hjemmesider, der kunne hjælpe mig med at nedbringe mine udgifter - og dem vil jeg dele med alle. 

El

El er en af de rigtig trælse og generiske udgifter. Det ændrer egentlig ikke noget for dig, hvilken udbyder du har - det eneste der er virkelig vigtigt er, at det er billigt. Til at opnå dette mål kan man for eksempel opnå ved at anvende siden Elpristavlen. Her kan man finde den udbyder på din adresse der tilbyder det billigste el. Det kan i følge Energitilsynet føre til en årlig besparelse på 200 kroner i gennemsnit. 

Studiebøger

Studiebøgerne er også et emne der kan blive dyrt. Rigtig dyrt. Går man bare ned til boghandleren og får dem til at bestille bøgerne hjem, kan det blive en uoverskuelig udgift. Siden man kan bruge til at spare penge på dette emne, er pensum.dk, som sammenligner forskellige boghandleres priser på den bog, du skal bruge. 

Hvis du opretter en bruger på sitet, kan du også benytte dig af deres brugtbørs. Her kan du både købe brugte bøger og selv sælge dine gamle studiebøger via et annonce-system.

En anden løsning er Lix. De tilbyder alle studiebøger online, og praler med at kunne spare dig op til 60% på dine studiebøger. Det kræver dog, at man ikke - ligesom jeg selv - føler et behov for at have bøgerne fysisk. 

Mobilabonnement og bredbånd

Når man lige er flyttet hjemme fra og selv skal til at betale for sit internet og sit mobilabonnement, kan det godt virke som en uoverskuelig udgift. Det vigtigste for at optimere sin udgift inden for mobilabonnement og bredbånd er, at finde ud af, hvad man egentlig bruger. 

Inden for bredbånd er hastighed og pris de to primære faktorer, man vælger på. Her kan det være en fordel at finde ud af, hvad man skal bruge internettet til og herefter finde den udbyder, der kan levere det billigst.

Når man snakker mobilabonnement er der flere vigtige parametre. Data, data i udlandet, tale, sms og evt. tillægsydelser. Her er det ligeledes vigtigt at fastslå sit behov, og derefter finde ud af, hvem der kan tilfredsstille dette behov billigst. 

Til at finde den billigste udbyder inden for både bredbånd og mobiltelefoni kan siden samlino.dk anvendes. 

TV

TV er også en evig - og relativt dyr hurdle - som mange studerende skal overkomme. Er man stor fan af traditionelt flow TV, og gerne vil kunne tage de kanaler man altid har set, har man brug for en TV-pakke. Siden tvpakker.com sammenligner forskellige løsninger, og kan med fordel anvendes til at finde den billigste løsning. 

Er man ikke den store tilhænger af traditionelt TV, og blot ønsker at kunne se sin yndlingsserie eller en god film, kan man med fordel fravælge en TV-pakke og blot bruge streaming. Manges behov inden for film, serier og sport kan tilfredsstilles af de forskellige streamingtjenester så som Netflix, Viaplay, HBO osv. 

Der er en reel besparelse

Der er penge at hente ved at følge disse råd, og personligt sparede jeg 1.700 kroner årligt efter at have skiftet udbyder i stort set alle kategorierne. Det er måske ikke overdrevent mange penge, men med det stramme budget man er på som studerende, er det noget der frigiver et hvis rådighedsbeløb. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk