Hvad består dit arbejde i?
Jeg er studentermedhjælper i Økonomisk Politik og Analyse i DI. Vi er 7 studenter (inkl. 2 i praktik), 8 konsulenter og én chef i afdelingen. I afdelingen laver vi bl.a. prognoser for dansk økonomi, 2025-plan, konjunkturindikator og en undersøgelse af kommunernes erhvervsvilkår og økonomiske analyser. De økonomiske analyser vedrører f.eks. fabrikløs produktion eller den globale økonomiske usikkerhed. Min primære rolle er at sørge for, at der er et tilstrækkeligt datagrundlag til at udføre afdelingens opgaver, men der også er plads til at være med til at udtænke og skabe analyser om dansk og international økonomi.
Hvilke typer af projekter har du arbejdet med hos DI?
Lige nu er jeg en del af to overordnede projekter – et Big Data projekt og en analyse vedr. pengepolitikken efter finanskrisen. I Big Data projektet har min rolle været at anvende forskellige Machine Learning-modeller til formål at opnå et bedre kendskab til vores medlemmer. I analysen om pengepolitikken har jeg stået for at levere data og programmere et ADAM-stød, samtidig med, at jeg har beskrevet nogle af effekterne. Derudover står alle studenter for at lave brancheanalyser til hver deres branchefællesskab. Alle projekter, som vi er en del af, er i samarbejde med én eller flere af teamets konsulenter.
Hvordan bruger du polit-uddannelsen i dit job?
Udover at bruge en analytisk og logisk tankegang i forbindelse med at løse udfordringer bruger jeg dele af mange forskellige fag i mit arbejde. Det kan f.eks. være teori om Machine Learning og programmering i Python fra Social Data Science, en forståelse af pengepolitikkens virkning fra Makroøkonomi 2 og 3 eller en Nationalregnskabsdefinition fra Samfundsbeskrivelse A og B.
Hvad har overrasket dig mest?
Ansvaret studenterne får. I alle projekter bliver studenterne inddraget som en aktivt del, hvilket vil sige, at vi tit er med i projekterne fra starten af og har mulighed for at være med til at forme dem.
Hvordan ser en typisk arbejdsuge ud for dig?
Jeg arbejder 2-3 dage om ugen alt efter hvad studiet tillader. De fleste dage starter med, at jeg eller en af de andre studenter opdaterer vores databanker med statistik fra Danmark Statistik. I alle arbejdsuger har vi værkstedsmøder, hvor vi f.eks. diskuterer en kommende analyse, får en briefing om et seminar en konsulent har været på eller får fremlagt den politiske indsats frem mod folketingsvalget. Det meste af min tid går dog med at løse opgaver på de projekter, som jeg er en del af eller på ad hoc opgaver, så opgaverne varierer meget.
Hvor meget fylder det sociale på dit arbejde?
Det social fylder rigtigt meget. I afdelingen sidder alle studenterne sammen og har altid gjort det, så der er en rimelig stærk studenterkultur. Vi har 4 fester om året i DI og en masse fredagsbarer, som os studenter for det meste tager til sammen. Derudover har DI mange forskellige foreninger, man kan være en del af og lære sine kollegaer bedre at kende, det er f.eks. en dykker-, golf- eller vinklub.
Hvad synes du, at arbejdet i DI kan tilbyde som studiejob?
Jeg synes først og fremmest, at afdelingen tilbyder en mulighed for, at man kan vokse med sine arbejdsopgaver. Der bliver altid lyttet til studenternes idéer, så en tanke kan hurtigt blive til et projekt. I afdelingen følger vi det økonomisk politiske liv tæt, så dette studiejob giver mulighed for at følge udviklingen i dansk økonomi. Derudover laver os studenter meget databehandling i forskellige programmer, så man får trænet sine programmeringsevner.
Hvad er det bedste ved jobbet?
At få lov til at arbejde sammen med mange dygtige mennesker. Jeg synes, at der er en virkelig høj faglighed i afdelingen, og konsulenterne er gode til at dele ud af deres viden, så man lærer noget nyt hver eneste dag. At man får et indblik i, hvad økonomi kan blive brugt til i praksis, hvilket giver en god afveksling fra studiet.
Kunne du tænke dig at arbejde hos DI? Så har du netop muligheden for at søge en studenterstilling her.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2