Den utrolige historie om Barnett-Hart

WASHINGTON, DC: Historien om Anna Katherine Barnett-Hart er et dobbelt eventyr. Eller en dobbelt amerikansk drøm. Lad mig først sætte scenen, og lad så historien fortælle sig selv:

A.K. Barnett-Hart er nu færdiguddannet økonom, men skrev som 22-årig bachelorstuderende på Harvard en knap 100-sider lang opgave, der har fået mere ros og opmærksomhed, end nogen bacheloropgave sandsynligvis før har fået. (jeg er opmærksom på det mærkværdige i en hundrede sider lang bacheloropgave, men opgaven er rent faktisk 99 sider og en undergraduate thesis, hvilket altså må være det samme som en hundrede sider lang bacheloropgave? – ret mig hvis jeg tager fejl).

The CDO Market Meltdown

I begyndelsen lignede Barnett-Harts opgaveidé, så mange andres, der før hende har slået et større brød op end de kan bage på et halvt år. Hendes professorer rådede hende til at skære det til, fokusere, finde et emne, der var nemmere at finde data på.

Men utrætteligt og motiveret af den demotiverende respons samlede Barnett-Hart tålmodigt data for 735 såkaldt asset-backed CDO’s (værdipapirer stykket sammen af boliglån, primært subprime-lån). Forberedelsen og talarbejdet var det hårdeste, har hun senere fortalt, da først det var på plads tog det bare et par uger at skrive opgaven The Story of the CDO Market Meltdown: An Empirical Analysis.

Og lige så opgivende folk havde reageret, da Barnett-Hart præsenterede sin idé, tilsvarende begejstret var deres reaktion, da de bladrede sig gennem den første grundige indføring i CDO-krisen. Jublen vil ingen ende tage. Specialet har vundet næsten alle de priser, der er at vinde, og er derudover blevet en del af pensum på flere økonomifag.

For sin flid er Barnett-Hart, da også blevet belønnet med en god stilling som analytiker i Morgan Stanley, som hun nu kan forsøge indefra at påvirke med den sunde fornuft, som hun prædikerer i en del af sin ret Wall Street-kritiske opgave (det er konsensus blandt de kommentatorer, der rent faktisk har læst hendes opgave).

Endte historien om specialet her, var den nu 24-årige Barnett-Hart, sikkert en ret tilfreds økonom. Hendes opgave har fået alt den ros, hun kunne håbe på, og oven i købet opmærksomhed, der gør, at nogen måske ligefrem har taget ved lære af hendes pointer?

Takket være journalisten og forfatteren Michael Lewis kan spørgsmålstegnet i sidste linje fjernes. Barnett-Hart er nærmest blevet lærermester på området.

The Big Short

Michael Lewis har skrevet flere bestsellere om økonomi. Oprindeligt er han uddannet kunsthistoriker men besluttede sig for at skifte løbebane, tage en økonomiuddannelse og blive Wall Street-guy. Hans erfaringer med det er samlet i hans første bog Liar’s Poker. Siden da har han skrevet en række bøger, blandt dem er Moneyball en af de mest kendte.

The Big Short er titlen på Lewis’ seneste bog, der skærer sig gennem boligmarkedskrisens råddenskab. Og Michael Lewis er sandsynligvis en meget tilfreds mand. Hans bog bliver nemlig citeret flittigt, og det er ikke af hvem som helst. Det lader nemlig til at alle Kongresmedlemmer har læst The Big Short.

Sådan er Michael Lewis blevet et orakel for politikerne, hvis stab kimer stakkels Lewis ned for at høre hans mening om, hvad der skal gøres. Netop hvor Kongressen er ved at lægge absolut sidste hånd på en finansiel reform i USA. Tættere på at tegne lovgivningen kommer man næppe.

Lewis’ hovedinspirationskilde i The Big Short? Barnett-Hart såmænd:

A.K. Barnett-Hart, a Harvard undergraduate who had just written a thesis about the market for subprime mortgage-backed CDOs that remains more interesting than any single piece of Wall Street research on the subject,” skriver Lewis i sin takketale i slutningen af The Big Short.

Og uden at vide, hvor meget af substansen i Barnett-Harts værk, der har fundet vej til Lewis’ manual i “Finansielt reformarbejde for Kongresmedlemmer” – da jeg endnu ikke har læst The Big Short -, er det fascinerende, at en nu 24-årig ung pige har undersøget, analyseret og skrevet de grove linjer til den lovgivning, der skal tæmme Wall Street.

At lade sig inspirere...

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk