Boganmeldelse: Factfulness

Hvor mange mennesker i verden har adgang til en vis elektricitet? Hvor mange af verdens etårige børn er vaccineret mod en eller flere sygdomme? Og hvor høj er den forventede levealder i dag? Når Hans Rosling afholdt sine famøse foredrag om økonomisk udvikling, stillede han ofte sine tilhører spørgsmål som disse. De fik tre muligheder og systematisk svarede under en tredjedel rigtigt. 

Sammen med sin søn og svigerdatter satter Rosling sig for at undersøge, hvordan misforståelserne opstår. Det blev til bogen 'Factfulness' med undertitlen '10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre end vi tror'. 

De 10 grunde kommer ifølge Rosling fra 10 'fundamentale menneskelige instinkter'. Kapitel for kapitel bliver læseren taget igennem forklaringerne på, hvorfor Roslings tilhørere ofte er dårligere end chimpanser til at gætte svarene til spørgsmålene om økonomisk udvikling og levevilkår. I slutningen af hvert kapitel er der en række tips til hvordan, man holder det relevante 'instinkt' i skak, så man bliver bedre til 'factfulness i praksis'. 

En af bogens pointer er, at man skal insistere på data. 'Hvis noget er bydende nødvendigt og vigtigt bør man måle det. Pas på med data, der er relevant, men upræcist, eller præcist, men irrelevant. Kun relevant præcis data er nyttigt'. Og data skal bruges med omhu. Et enkelt tal siger ikke så meget som trends, fordelinger, brøker eller procentvis vækst. Som stud.polit er det vel nærmest vand på egen mølle. Selv kalder Rosling det for 'data som terapi' til at forstå en verden, der slet ikke er så dramatisk, som den ser ud. 

Har man set Roslings TED talks og interviewet med Adam Holm, der gik viralt, har man også hørt en del af pointerne før. Er udviklingsøkonomi ens store passion og har man hørt, at Verdensbanken er gået væk fra begreberne 'udviklede lande' og 'udviklingslande', vil der formentlig være rigtig langt mellem aha-oplevelserne. 

Men med personlige anekdokter om tiden som ung læge i Sverige, Mozambique og Cuba er man godt underholdt. Der er rigeligt med fine figurer til at understrege pointerne - med tydelige titler og enheder på akserne. Og med historier om kloge mennesker - verdenseliten i Davos, forvaltere af investeringsfonde, læger i WHO og Rosling selv - der tager noget så grueligt fejl, når deres syn på verden er baseret på gammel data eller fejlagtig brug af data, bliver man ikke alt for pinligt berørt, hvis man alligevel bliver overrasket undervejs. 

Vil du vinde et eksemplar af bogen? Så skriv en kommentar til anmeldelsen inden tirsdag d. 17. juli kl. 12. Herefter trækker vi lod om et eksemplar. Imens du venter i spænding, kan du tjekke Roslings livsværk gapminder.org ud, hvor du selv kan lege med de fine boblediagrammer og gå en tur på dollarstreet. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk