Cand.polit i Dansk Industri

Virksomheder

Hvor arbejder du?
Jeg arbejder i DI Energi, som er et branchefællesskab under DI. Fælles for medlemsvirksomhederne er, at de arbejder med energi – enten direkte eller indirekte. Vores medlemsvirksomheders forretningsområde dækker hele værdikæden af energi fra indvending, produktion, distribution af energiressourcer til fremstilling af teknologi og rådgivning, design og udvikling på energiområdet.

Hvornår blev du færdiguddannet cand.polit, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?
Jeg blev færdiguddannet i januar 2019. På kandidat-delen af min uddannelse har jeg afprøvet en masse forskellige områder af økonomien. Mit fokus undervejs har været at få en fornemmelse for, hvilke områder jeg godt kunne se mig selv arbejde med senere hen, men også hvilke områder jeg absolut ikke kunne se mig selv beskæftige mig med. 

Jeg har blandt andet været omkring development, behavioral, urban og labor economics, industrial organizations og sidst, men ikke mindst economics of the environment, natural ressources and climate change. 

Hvilken stilling i Dansk Industrien besidder du, og hvordan fik du denne?
Jeg har den dejligt altdækkende titel ”konsulent”, men mine faglige fokusområder begrænser sig til energibesparelser og energieffektivitet. Derudover er jeg også ansvarlig for projektet ”Erhvervslivets Klimaalliance”, som vi driver i samarbejde med interesseorganisationen Dansk Energi. Dette arbejde er enormt sjovt og lærerigt, fordi jeg får lov til at arbejde sammen med nogle ekstremt dygtige mennesker, og så synes jeg faktisk også, at det er lidt sejt, at jeg har projektansvaret for noget som vores topchef lægger navn til i sidste ende. 

Min vej ind i DI Energi har nok være en smule uortodoks. Jeg startede i 2017 som student i et andet af DI’s branchefællesskaber, DI Rådgiverne, hvor jeg var ansat i knap to år. Da deadlinen for aflevering af mit speciale nærmede sig, gik jeg så småt i gang med at afsøge mulighederne for at forblive i DI. Med lidt hjælp fra mine kollegaer i min daværende afdeling og vores HR-afdeling var jeg så heldig at blive ansat i et barselsvikariat i DI Energi, og jeg er så efterfølgende blevet fastansat i afdelingen. 

Hvorfor valgte du netop at arbejde i DI, og hvad var dine tanker om at arbejde i interesseorganisation?
Mine grunde til at jeg gerne ville arbejde i DI var mange! 

Jeg havde først og fremmest en del venner og bekendte, der allerede var ansat herinde, og de talte alle meget varmt om DI som arbejdsplads. Dernæst var (og er) DI en virksomhed, jeg ser som havende en kæmpe stor rolle i hele det politiske maskinrum, hvilket jeg personligt finder enormt appellerende. I mit første studenterjob var jeg ansat i en kommune, og derfor havde jeg en ide om, at jeg godt kunne tænke mig at prøve at sidde på de privates side af bordet i mit næste job. 

En tredje grund til at jeg også så DI som en attraktiv arbejdsplads var også det faktum, at DI netop er en interesseorganisation. DI har omkring 11.000 medlemsvirksomheder, hvilket giver en fantastisk mulighed for at komme ud og møde en masse forskellige virksomheder og deres medarbejdere og herigennem opbygge sig et rigtigt godt netværk, der kommer til at bestå af både virksomhedernes og embedsværkets ”fodfolk”, men også af deres øverste ledelse og direktører. 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
For det første kan jeg nok starte med at sige, at der ikke rigtigt er nogen typisk arbejdsdag, da alle dage er meget forskellige. Energi og klima er en dagsorden, der bevæger sig fremad i fuld fart i øjeblikket, og DI har om nogen taget denne dagsorden til sig. Derfor er der fuld gang i koordineringen med kollegaer og andre stakeholders uden for huset gennem møder, telefonopkald og mails. Min tid går også med at tilegne mig viden inden for området. F.eks. skal jeg orientere mig i nye eksterne økonomiske analyser, politiske udmeldinger eller relevante naturvidenskabelige resultater.

Ellers består en stor del af arbejdet i DI også i relationspleje i forhold til vores medlemmer, men også til den øvrige branche. 

Hvilke fag og kompetencer fra din uddannelse anvender du mest i dit daglige arbejde?
Jeg tror, at det er svært at pege på et specifikt fag, som jeg anvender mere end andre. Jeg vil sige, at polit-uddannelsen har givet mig en god grundlæggende analytisk sans, som jeg sætter stor pris på i mit daglige arbejde. Dette kan både være i forhold til den betydning politiske beslutninger kan have for dansk erhvervsliv, og hvorfor virksomheder agerer, som de nu gør, men også på det lidt mere detaljerede plan, hvis der netop er udkommet en ny stor analyse, hvor forståelsen af resultaterne er altafgørende for konklusionen. 

Vil du beskrive dit job som et klassisk polit-job?
Umiddelbart vil jeg ikke sige, at mit job er et klassisk polit-job. Det har nok mere karakter af noget public affairs, hvilket egentligt passer mig rigtig fint. Jeg tror, at det ret hurtigt i min spæde polit-år gik op for mig, at jeg aldrig ville komme til at sidde og nørde mig rigtig dybt ned i forskellige økonomiske modeller – det er min forståelse for økonometri simpelthen ikke stor nok til. Mit arbejde består i langt højere grad i at lytte til virksomhederne og efterfølgende kunne forsøge at sætte deres problemer, bekymringer eller gode forslag ind i en politisk kontekst i forsøget på bedst muligt at hjælpe dem videre med deres forretning.

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?
Det sociale miljø er noget for sig. DI er en arbejdsplads, hvor der er plads til alle og arrangementer for enhver smag. Der er rigtigt mange foreninger, man kan melde sig ind i. F.eks. er jeg selv med i vores personaleforening, vores vinklub og så spiller jeg med i den årlige julerevy, der bliver opført lige inden vores julefrokost. Det sociale var en af grundene til, at jeg satte næsen op efter at blive ved med at arbejde i DI, også efter min tid på polit sluttede. Til tider opfatter jeg DI som min familie, hvor hver dag er en stor fætter-kusine-fest. 

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede, der skulle ud og finde sit første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?
Det bedste råd jeg kan give er, at du ikke skal stresse, hvis du ikke ved uddannelsens slutning har fundet lige præcis den niche af politstudiet, du tænker er lige dig. Det kan føles som, at mange har lagt de store forkromede karriereplaner allerede inden deres første dag på studiet, men hvis dette ikke er tilfældet for dig, så er det også helt ok. Prøv nogle forskellige ting af, også selvom det måske ligger udenfor, hvad du oprindeligt havde tænkt dig – det kan være, at det er en helt ny verden, der åbner sig for dig. 


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk