Hvordan finder man et godt specialeemne?

Det er snart. Hvordan jeg end har prøvet at udsætte det og glemme det lykkeligt: Specialet. Kontrakten skal afleveres 1. december, og jeg er i vildrede. Jeg ANER ikke, hvad jeg vil skrive om, og det er altså begyndt at stresse mig lidt. 

Antallet af spørgsmål, der omhandler mit speciale stiger eksponentielt, som 1. december nærmer sig. Og nu har jeg efterhånden fået så mange, at jeg ikke længere kan lade som om, at jeg ikke hørte det. Når folk spørger, er mit standardsvar ofte: "Erhem, altså min ide er ret bred lige nu, men altså, jeg har da fået begrænset mig lidt. Jeg vil gerne skrive om noget med økonomi!", og det er efterhånden lidt pinligt. Har alle bare styr på det, udover mig, tænker jeg? 

Den 30. oktober bliver der holdt specialeseminar. FEDT tænkte jeg, måske nogle har bedre ideer end mig. Desværre handler seminaret ikke rigtig om at finde og researche et godt emne, mere om hvordan man laver kildehenvisninger og hvordan man får en god speciale-proces. Come on, vi ved alle, at uanset hvad, bliver processen forfærdelig, og Google har mange gode guides til kildehenvisninger. Det jeg virkelig har brug for hjælp til, er et emne. Måske nogle oplæg, ideudveksling, et eller andet. 

Er det bare mig, der er fantasiløs og uambitiøs, fordi jeg ikke kan finde et godt specialeemne? Det nægter jeg simpelthen at tro på, at jeg er den eneste der har det sådan.  Så, nu vil jeg finde svaret på det magiske spørgsmål: Hvordan finder man et godt specialeemne?  Et der har noget faglig dybde, samtidig med at det er så interessant, at du ikke går død i hvert fald de første 3 måneder? Jeg har spurgt nogle specialeskrivende og tidligere studerende, om de har nogle gode råd, og så har jeg spurgt en, der har vejledt, hvad de mener, der er vigtigt at huske på. 

Økonomer er kendte for at have en helt særlig analytisk tilgang til problemstillinger. Så da jeg skrev til Laurids fra mit gamle bachelorhold, fik jeg ikke bare et svar, jeg fik en tre-trins guide!

1. Overvej med dine kritiske briller på, hvad der undrede dig i undervisningen indenfor et fag, der interesserer dig. (Det kan være antagelser eller data-valg i teoretiske eller empiriske papers). 

2. Undersøg andre artikler indenfor emnet, og hvorvidt problemet er blevet løst eller hvordan det er blevet løst. Evt. også datakilder, der kunne være relevante eller mindre problematiske end det du kritiserer. 

3. Snak med en mulig vejleder omkring din idé. Her skal du gerne have lavet lidt arbejde inden ala. trin 1+2, men de fleste vil meget gerne hjælpe dig videre med artikler eller alternative forslag, så du skal på ingen måde have en fastlagt problemformulering.

Og så burde problemet faktisk være løst! Men altså, jeg går jo også rimelig grundigt og analytisk til værks, så jeg spurgte naturligvis et par stykker mere. Bl.a. Anne Sophie, der i efterhånden en del år har passet Altandetlige.dk, der skriver om barselsreformen i 2002. Hun skrev:

Jeg havde et fag, jeg synes var meget spændende på 2. semester af kandidaten - Family Economics. Indenfor det have jeg sporet mig lidt ind på et underemne - arbejdsdeling i hjemmet. Og med udgangspunkt i det valgte jeg en øvelse på 3. semester - Behavioral Labor Economics. Så jeg havde egentlig et meget godt overblik over litteratur og metoder, da jeg skulle vælge emne. Jeg endte med at vælge et emne, som lå i meget naturlig forlængelse af den øvelse, som jeg skrev. Det var virkelig en hjælp - både at have et fag med et rimelig stort pensum bestående af nyere papirer, men også at have tænkt nogle selvstændige tanker ifm. en øvelse.

Til sidst spurgte jeg Mads, der blev cand.polit i sommers, om hvordan han valgte sit emne. Mads har skrevet et finansieringsspeciale om skov.

For mig handlede det ene og alene om at finde noget der var sjovt og interessant. Gerne lidt underligt og originalt. Du bliver simpelthen nødt til at finde et emne, der virkelig optager dig, hvis du skal kunne bevare fokus hele vejen igennem det lange skriveforløb. Hvis du vælger emne med henblik på at opnå “det sikre 12-tal” går du med meget stor sandsynlig død undervejs…

Det lader til, at alle de studerende jeg har spurgt, er enige om, at emnevalget er ret essentielt. Det troede jeg faktisk ikke selv, da jeg tænkte de der 6 måneder nok skulle nå at blive kedelige. Derudover er det nok en god ide at vælge emne inden for fag, hvor du har overblik over litteraturen, de almindeligt kendte resultater og lignende. 

Bare lige for at være på den sikre side, spurgte jeg naturligvis også en, der var lidt mere rutineret i speciale-skrivning. Jeg sendte en lille mail til Jeanet Bentzen, der både underviser i Videnskabsteori og Økonomisk Historie, hvad hun mente, der var vigtigt at huske på i processen op til. Heldigvis lader der ikke til at være den store uenighed, studerende og ansatte i mellem. 

  • Tag udgangspunkt i artikler fra pensum, man har fundet interessante. Søg evt efter artikler, der citerer pågældende artikel fra pensum.
  • Læs Handbook kapitler om et område, man interesserer sig for. F.eks. ”Handbook of Economic Growth”. Og kig så videre i de artikler, der nævnes.
  • I sidste ende anbefaler jeg at basere sit speciale på artikler, der er publiceret i gode tidsskrifter. Der er virkelig mange ringe artikler derude, som ikke skal danne basis for et speciale.
  • Man kan basere sin empiriske analyse på en god artikel og udvide derfra. Evt hvis artiklen kører en analyse på tværs af lande kan man undersøge samme spørgsmål på tværs af regioner indenfor et enkelt land.
  • Man kan også snuble over nogle rigtig fede data, som man tager udgangspunkt i.

Så konklusionen må være: find noget, du synes er lidt pudsigt, noget du ved noget om, og et område hvor researchen er af høj kvalitet. Det lyder måske banalt, men jeg synes bestemt, at jeg selv har fået et større overblik over, hvordan jeg skal gribe det an, selvom jeg endnu ikke har fået lagt mig fast på noget. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk